Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vampiren viimeinen lento

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Kymmenen vuoden jälkeen poistettiin nyt Vampire-suihkuhävittäjät kokonaan käytöstä. Kuvassa Vampire Trainereita harjoituslennolla.
Kymmenen vuoden jälkeen poistettiin nyt Vampire-suihkuhävittäjät kokonaan käytöstä. Kuvassa Vampire Trainereita harjoituslennolla.

Tänään lensi eversti Aimo Huhtala Luonetjärvellä viimeisen lennon kaksipaikkaisella Vampire-suihkuhävittäjällä. On kulunut tasan 10 vuotta siitä kun ensimmäiset tämän konetyypin edustajat laskeutuivat maamme kamaralle. Kaksipaikkaisissa Vampire-koneissa otettiin ensimmäisenä käyttöön heittoistuimet, joiden avulla kolme näiden hävittäjien lentäjistä on pelastanut henkensä. Tänään suoritettu lento siirsi lopullisesti tämän maamme ensimmäisen suihkuhävittäjätyypin historiaan.

Suomen ilmavoimat siirtyivät suihkukonekauteen tammikuussa 1953, jolloin ensimmäiset Englannista ostetut Vampire-koneet saapuivat maahamme. Tällöin, ne sijoitettiin Poriin silloisen 2. lennoston kalustoksi. Nämä koneet olivat 1-paikkaisia, mutta konetyypistä oli jo näihin aikoihin valmiina koulutukseen paremmin soveltuva 2 -paikkainen harjoitushävittäjämuunnos DH-115 Vampire Trainer. Tätä konetyyppiä ostettiin ilmavoimillemme myöhemmin 9 kappaletta ja koneet saapuivat maahamme omien ohjaajiamme lentäminä vuosina 1955–56. Kuluneen runsaan vuosikymmenen aikana Vampire-koneet ovat osoittautuneet erittäin luotettaviksi ja tehokkaiksi. Niiden pienestä lukumäärästä huolimatta huomattava osa nykyisistä lentäjistämme on saanut monipuolisen suihkukonekoulutuksen juuri tällä konetyypillä. Niinpä vielä tänä vuonna Vampirea on käytetty välityyppinä koulutettaessa ohjaajia Gnat-koneisiin. Koneen luotettavuutta osoittavat myös sen käytössä tapahtuneet erittäin harvalukuiset lentovauriot tai onnettomuudet. Vampire-koneella on sattunut vain yksi kuolemaan johtanut lento-onnettomuus huolimatta konetyypin pitkästä käyttöajasta. Niinpä Vampire-kalusto onkin jouduttu poistamaan käytöstä korkean iän ja ahkeran käytön vanhentamina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit