Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maantieteen professori oli myös pelimanni

Juhani Hult 1933–2015

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Juhani Hult
Juhani Hult

Professori ja pelimanni Juhani Hult kuoli 81-vuotiaana kotonaan Konnevedellä 2. kesäkuuta. Hän oli syntynyt 19. joulukuuta 1933 Konnevedellä.

Hult opiskeli Helsingin yliopistossa pääaineenaan maantiede. Väitöskirja valmistui 1966. Pääaineen valinta oli luonteva maalla kasvaneelle, aikaansa seuraavalle nuorelle miehelle.

Hult toimi aluksi Oulun yliopistossa assistenttina ja myöhemmin apulaisprofessorina (1960–70). Hänet nimitettiin maantieteen apulaisprofessoriksi Joensuuhun (1971) ja siellä hän ryhtyi uudistamaan maantieteen laitoksen koulutustapoja maantieteen professorina (1976–96) erityisalanaan kulttuuri- ja suunnittelumaantiede.

Maantiede oli ollut siihen saakka perinteinen kansallinen tutkimuksen ala. Hult suunnitteli tutkijoitten koulutusohjelmia ja innosti opiskelijoitaan kansainväliseen yhteistyöhön. Hän kannusti tarkastelemaan maantiedettä muitten tieteenalojen filosofioitten kautta. Opiskelijat saivat perehtyä teoreettiseen ajatteluun ja löytää uusia näkökulmia tieteen tekemiseen.

Hultin ohjauksessa Joensuussa aloittaneista nuorista tutkijoista kasvoi maahamme alan kärkitutkijoitten viisikko, kaikki myöhemmin akatemian professoreita. Yksi heistä kutsui puheessaan opettajaansa summerhilliläiseksi professoriksi. Hult antoi valtavirrasta poiketen opiskelijoilleen vapauden etsiä ja suosi teoreettista tutkimusta.

Ennakkoluulottoman ajattelijan suhde musiikkiin oli tinkimätöntä. Keskikoulussa Suonenjoella Hult kuunteli ihaillen ystävänsä viulunsoittoa. Hän päätti itse oppia tämän vaativan taidon. Joka Poika -lehdessä julkaistiin syksyllä 1946 Stradivariuksen rakennusohjeet. Saman tien nuorukainen lähti mittaamaan sopivia puitten osia soittopeliinsä. Näin valmistui kaikkiaan viisi viulua.

Viulu johdatti soittajansa pelimannien pariin. Hult oli tuttu näky Rääkkylässä ja Kaustisella. Puhdasverinen pelimanni osaa myös säveltää. Hultin sävellykset koottiin yhteen vihkoon, yhdeksän teosta pelimanniorkesterille. Näistä Dolce far niente, joutilaisuuden ylistys, sai kantaesityksensä Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla kesällä 2014.

Konnevedellä puutalossa taiteen keskellä oli musiikki osana kodin äänimaailmaa, kotimainen ja maailmankirjallisuus taas ruokaa aivoille. Hultin omat, arkea parantavat keksinnöt antoivat tekemistä käsille. Näistä viimeiseksi jäi sairaalavuoteessa kehitelty ajatus jaloillaan seisovasta katiskasta, mökin rannan Leskelänjärven pohja kun on mutainen ja mudan puhdistaminen katiskasta työlästä.

Hultin kuolinpäivänä kodissa soitettiin aamuyöstä Tšaikovskin Jevgeni Oneginin Lenskin aaria ja viimeisenä toivomuksena Šostakovitšin Valssi nro 2.

Paula Ilvetsalo
Kirjoittaja on Juhani Hultin ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!