Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kike Elomaa kasvoi poliitikoksi keikkaillessaan ympäri Suomea

Kike Elomaa tuli tunnetuksi bodarina. Nyt hän on kansanedustaja.

Ihmiset
 
Jussi Partanen
Ritva "Kike" Elomaa kertoo saaneensa poliittisen herätyksen keikkaillessaan ympäri Suomea.
Ritva "Kike" Elomaa kertoo saaneensa poliittisen herätyksen keikkaillessaan ympäri Suomea. Kuva: Jussi Partanen

Tämä on Amerikka! Ainakin, kunnes kääntää päätään ja muistaa olevansa pellonreunassa Maskussa, parikymmentä kilometriä Turusta. Ritva "Kike" Elomaan ja hänen aviomiehensä Kimmon omakotitalo on pala maailmaa, jollaista ei olisi luullut olevan olemassa.

Ensimmäisenä tervehtivät Elomaan koirat, kaksi pitkäkarvaista akitaa Sylvi-Tuulikki ja Marski, joiden jäljiltä naama on sekunnissa märkä.

Kolme nopeaa

Erikoisimmat esiintymispaikat

1. Rukan juhannus 1982
"Miss Olympia -voiton jälkeinen kesä oli kaikkein hurjin. Juhannuksena lennettiin vesitasolla keikalta toiselle. Silloin olivat liksatkin kovat, puhutaan kymmenistä tuhansista markoista per keikka."

 

2. Jams Bar Lieto

"Täällä tein aina neljä laulukeikkaa vuodessa. Tämä vuosi on ensimmäinen, kun en ole siellä. Tämä on ihan pikkuinen, ei takahuonetta eikä mitään."

 

3. Wembley, Lontoo 1981

"Euroopan-mestaruuskilpailut olivat ensimmäiset isot kilpailut, jotka voitin. Muistan aina sen, kun seuraavana päivänä Daily Mirrorin kannessa oli kuva, jossa norjalainen kehonrakentaja mies nosti minut suorille käsilleen."

600-neliöinen omakotitalo on 1970-luvulta ja aikansa tyylin mukainen. Puu on tummaa, seinät täynnä tauluja ja katossa roikkuu useita kristallikruunuja.

Tänään 60 vuotta täyttävä Kike Elomaa kättelee vasta koirien rauhoituttua.

Pöydällä on kartonkeja ja paperiliimapuikko. Hän on askarrellut valokuvakollaaseja Turun kauppatorilla pidettävää syntymäpäiväkahvitustaan varten.

"Tämä on Koskelan sairaskodista vuodelta 1976. Meil oli jo silloin siä maahanmuuttaja töissä, hän oli hirveän pidetty", Elomaa osoittaa sormellaan parrakasta miestä mustavalkoisessa valokuvassa.

Toisessa kuvakollaasissa Kike Elomaa on se Kike Elomaa, jollaisena moni hänet ensimmäisenä muistaa. Treenattuna kuntoon, josta ei voi muuta sanoa kuin hattua nostaa. Asennot vaihtuvat, mutta hymy ja lihakset pysyvät.

Elomaa on maalaistalon tytär Lokalahdelta, vuonna 1981 Uuteenkaupunkiin liitetystä pikkukunnasta. Hänestä tuli hetkessä superjulkkis, kun hän voitti vuonna 1981 arviolta kaiken, mitä kehonrakentaja voi maailmassa vuoden aikana voittaa. Hän päätyi esiintymään niin Wembleyn stadionille kuin Atlantic Cityn Playboy Casinolle.

"Kehonrakennusesityksiä oli jäähalleissa ennen lätkäotteluita. Oli Saab, joka kiersi kaukaloa ja meikäläinen näytti katolla lihaksia. Saab, voimakaksikko, se oli se slogan. Jessus!", Elomaa sanoo.

Sitä ei kuitenkaan kestänyt kuin muutaman vuoden. Ensin hän lopetti kilpailemisen ja vuonna 1985 uransa.

"Tytöistä alkoi tulla niin lihaksikkaita, että jos mä olisin jatkanut, niin emmä olis pystynyt pärjäämään. Mä en ole ikinä mitään käyttänyt ja sen näkee kuvista", Elomaa sanoo.

Seuraavaksi Elomaa halusi laulaa. Eikä sekään ollut tyhjästä temmattu idea, Elomaa sanoo, ja vie katsomaan kunniakirjarivistöä. Ne on myöntänyt Lokalahden Lions Club 1970-luvun alussa niin laulusta, soitosta kuin runonlausunnasta.

"Se on täältä nuorisoseuratoiminnasta lähtöisin. Meillä oli pitäjässä kaikenlaista kulturellia toimintaa."

Kun julkisuusasema oli valmiina, Elomaan oli helppo lähteä ajamaan yksin pitkin tanssilavoja. Bändit ja sävellajit vaihtuivat, laulut olivat samaa Dannya ja Kirkaa, jota haluttiin kuulla. Siinä sivussa hän teki nipun omiakin levyjä.

1980-luvulta lähtien Elomaa teki 20 vuotta laivakeikkoja. Peräti seitsemän vuotta kului, kun hän asui Seitsemän seinähullun veljeksen Pablo Sepän kanssa vuorotellen kaksi viikkoa Ariadne-hotellissa Tukholman Värta Hamnenissa ja lauloi päivät Siljan Symphonylla ja Serenadella.

"Se seisoi koko päivän siellä. Jos oli huono ilma, niin saattoi olla tuhat ihmistä laivassa. Siellä vedettiin viisi settiä päivässä."

Elomaan isä Arvo Sainio oli Smp:n kansanedustaja 1970-luvulla, mutta jos Elomaa jostain poliittisen herätyksen sai, niin ajamalla pitkin Suomea, keikalta keikalle. "Ei ole sellaista osuuskauppaa tai ravintolaa Suomessa, jossa en olisi esitystä tehnyt."

Siinä jos jossain saa tuntuman kaikkien kansanluokkien mielenliikkeisiin ja oppii löytämään ne asiat, joiden suuri enemmistö kokee olevan väärin.

Kun sen lisäksi Elomaa vaikuttaa vilpittömältä ja helposti lähestyttävältä, toreilta on helppo kerätä ääniä. Sen hän sanoo oppineensa isältään.

"Mää tulen kaikkien kanssa toimeen. Isä oli rehellinen mies, josta pidettiin yli puoluerajojen. Musta tuntuu, että mää olen samanlainen", hän sanoo.

Siksi Elomaan oli helppo sanoa kyllä, kun Timo Soini, Manu Vuorio ja Reijo Ojennus pyysivät häntä ehdolle vuoden 2007 eduskuntavaaleihin.

Jälleen Suomi-paita yllään hymyillyt Elomaa sai vuonna 2011 yli 13 000 äänen vyöryn, enemmän kuin samasta vaalipiiristä ehdolla ollut Rkp:n silloinen puheenjohtaja Stefan Wallin.

Tänä keväänä hän sai 9 500 ääntä ja tuli valituksi uudelleen. Ei jäänyt yhden kauden ihmeeksi, vaan sinetöi luokkahyppynsä. Erikoisinta se lienee kuitenkin Elomaalle itselleen. "On tämä aika ihmeellinen vaihe mun elämässäni, että yhtäkkiä sä saat kuukausipalkan ja kesäloman."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit