Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurlähettiläs oli myös musiikkimies

Esko Lipponen 1930–2015

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Esko Lipponen
Esko Lipponen

Suurlähettiläs Esko Lipponen kuoli 13. kesäkuuta Espoossa 84-vuotiaana. Hän oli syntynyt 29. syyskuuta 1930 Kurkijoella.

Koulunsa Lipponen kävi Haminassa ja pääsi ylioppilaaksi 1949. Kouluaikanaan hän kiinnostui erityisesti kielistä.

Niinpä hän hakeutui Haminassa asuvien emigranttiperheiden ja Haminan satamassa vierailevien merimiesten pariin harjoitellakseen käytännön kielitaitoa.

Kodin ja suvun perintönä musiikki, eritoten laulu, kuului jo nuorena hänen lempiharrastuksiinsa. Hän opiskeli laulua enonsa yksinlaulun lehtorin Mauno Tammisen johdolla Sibelius-Akatemiassa ja myöhemmin Moskovan konservatoriossa.

Jo nuorena syntynyt toive pyrkiä ulkoasiainhallinnon palvelukseen toteutui, kun hän valmistuttuaan valtiotieteiden maisteriksi aloitti uransa ulkoministeriössä 1957.

Ura jatkui Moskovan, Kairon, Geneven, Bonnin ja Pekingin kautta suurlähettilääksi Vietnamiin, Hanoihin 1983 ja Peruun 1986, sekä vielä uudelleen Hanoihin 1990.

Toinen kausi Hanoissa päättyi traagisesti, koska hänen puolisonsa ja työparinsa Marja Lipponen menehtyi äkillisesti alle 50-vuotiaana. Hänen tyttärensä Laura riensi isänsä avuksi ja emännöi lähetystöä sekä edusti isänsä rinnalla lähes vuoden. Lipponen jäi eläkkeelle 1991.

Yksi uran hankalin vaihe osui Bonnin aikaan 70-luvun alussa, jolloin hän edustuston kakkosmiehenä joutui perinteisiä toimintatapoja edustavan johdon ja yhä politisoituvamman henkilöstön ristituleen.

Myöhemmin Lipponen oli ylpeä päästyään tapahtumien seurauksena Kari Suomalaisen pilapiirrokseen.

Suurlähettilään perustyöhön asemapaikkamaastaan raportoimiseen hän paneutui tunnollisesti. Aineiston kerääjänä hänen vaimonsa oli suurena tukena.

Poliittisessa ja taloudellisessa raportoinnissa Lipponen olikin parhaimmillaan, saaden siitä tunnustusta. Tyttäret muistelevat kuinka isän työhuoneesta kaikui klassinen musiikki sekä mekaanisen kirjoituskoneen naputus. Havannalaisen sankka savu piilotti isän työpöydän taakse. Tällöin häntä ei saanut häiritä.

Toisaalta hänen huumoriaan ja tilannetajuaan kuvaa mm. tapaus Limassa, jossa hän reagoi Perun naisalivaltiosihteerin puheeseen spontaanisti laulamalla suomalaisen kansanlaulun Sä kasvoit neito kaunoinen, kun ei ollut vastapuhetta valmistellut. Aplodit olivat valtaisat.

Eläkkeelläkin hän jatkoi lauluharrastustaan laulamalla Kauniaisten kirkkokuorossa ja sen lisäksi osallistui mm. Paasikivi-Seuran ja Suomi-Kiina-Seuran toimintaan. Hän seurasi tarkasti Suomen ja maailman tapahtumia ja oli huolissaan idän ja lännen voimistuvasta vastakkainasettelusta.

Omista sairauksistaan hän puhui viileydellä, eikä valitellut tai päivitellyt tilannetta. Ennemminkin hän halusi olla osallisena perheensä, varsinkin tyttärentyttärensä, elämässä.

Jukka Hyle
Kirjoittaja on Esko Lipposen lanko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!