Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kati Miettunen perustaa osavaltiota Somaliaan

Miettusen koti on tällä haavaa kuumassa Somaliassa

Ihmiset
 
Jaana Laitinen
Benjamin Suomela HS
Lomalla Suomessa Kati Miettunen istuu kahviloissa ja kuljeskelee kaupungilla. Se ei onnistu Somaliassa.
Lomalla Suomessa Kati Miettunen istuu kahviloissa ja kuljeskelee kaupungilla. Se ei onnistu Somaliassa. Kuva: Benjamin Suomela HS

Kati Miettunen , 32, on lyhyellä kesälomalla. Sen aikana hän on palellut monta kertaa. Niin on moni muukin tänä kesänä Suomessa, mutta hän putosi koleisiin säihin korkealta.

Hän asuu Somaliassa. Siellä lämpöä on piisannut, viime aikoina mittari on hiponut 35:a astetta.

Kolme nopeaa

Paras ruoka eri maissa

1. "Kun tulen Suomeen, minun pitää saada ruisleipää, salmiakkia ja Kartanon perunalastuja. Minulle ruoka välittää muistoja, ja tuttujen ruokien syömisestä tulee kodin tuntu. Tosin monet ruoat, joita kaipaan, ovat epäterveellisiä."

 

2. "Somaliassa juon aina perinteistä somalikahvia, joka maustetaan inkiväärillä. Se tekee kahvista jotenkin lempeämpää ja lämpimämpää. Kun saan sitä, tunnen että olen nyt Somaliassa."

 

3. "Egyptissä lempiruokiini kuului koshari. Se tehdään muun muassa pastasta, linsseistä ja tomaattikastikkeesta. Se on kunnon mättöruokaa, raskasta ja eikä turhan terveellistä, mutta hyvää."

"Ja onhan siellä myös kosteaa. Somalian kesä on kuin lämmin syleily", hän kuvaa.

Miettunen työskentelee maassa Kirkon ulkomaanavun projektissa. Hän asettui maahan vuosi sitten.

"Kuuman kauden ulkopuolella siellä on paratiisimaiset olot. Lämpöä on tasaiset 25 astetta. Somalia olisi paratiisi ja mahdollinen turistikohde, jos olot olivat rauhallisemmat."

Sen puolesta hän parhaillaan tekee työtä. Hän vetää projektia, jossa somalialaisia autetaan panemaan pystyyn Keski-Somalian osavaltion hallinto ja edistämään näin rauhaa alueella.

Maa syöksyi sisällissotaan 1991. Sen jäljiltä keskushallinto on vasta rakentumassa eteläisissä osissa Mogadishun alueella. Miettusen työsarkaa on maan räjähdysherkin alue.

"Siellä on yksitoista klaania, erilaisia sotajoukkoja ja sirpaleisia hallintoja. Niiden välillä on usein eripuraa. Sitä lietsoo myös ääri-islamilainen järjestö Al Shabaab."

Työ on vaatinut paljon puhumista ja monien ihmisten tapaamista, hän kuvaa.

"Oli suuri työ jo saada kaikki osapuolet yhtä aikaa samaan paikkaan samaan aikaan päättämään asioista", Miettunen naurahtaa.

Tilanteet myös elävät koko ajan. Islamistinen ryhmä otti juuri haltuunsa kaupungin, josta on kaavailtu uuden osavaltion pääkaupunkia.

"Nyt sitten odotellaan, että se saadaan neuvoteltua vapaaksi."

Paikallinen tapa neuvotella on suurta draamaa ja saippuaoopperaa, hän kuvaa. Tunteet kuohahtelevat ja puhetta riittää. Kun on puhuttu tarpeeksi, sitten tehdään kuitenkin päätökset, joita osapuolet noudattavat.

Niin lopulta alueella kävi. Kesäkuussa hyväksyttiin osavaltion perustuslaki ja valittiin sille parlamentti ja presidentti.

Miettunen vaikuttaa aidon ylpeältä saavutuksesta.

"Se ei ollut helppoa kuin heinänteko. Paikalliset kuitenkin halusivat osavaltion ja saivat sen aikaan. Se ei ole meidän vaan heidän osavaltionsa. Se pitää muistaa. Me vain autoimme."

Kun rakenteet ovat nyt olemassa, alueella voidaan alkaa niiden avulla ratkoa ongelmia ennen kuin ne kasvavat isoiksi, Miettunen kertoo.

"Kehitys vie vielä aikaa, mutta ei kannata luovuttaa."

Somalia on Kati Miettuselle neljäs pesti ulkomailla. Aiemmin hän on työskennellyt pätkiä Suomen suurlähetystössä Teheranissa 2009 ja Kairossa 2011–13 sekä sen jälkeen yhteisöä eheyttävässä projektissa Lähi-idässä.

Mihin hän on mennyt, siellä on aina tapahtunut. Iranissa elettiin juuri vaalikriisiä, ja Egyptissä hän osui keskelle arabikevättä.

"Transitiomaat kiinnostavat", hän sanoo.

Niillä tarkoitetaan maita, jotka käyvät läpi murrosta. Miettusen mukaan ne tarjoavat mielenkiintoista ja mielekästä työtä. Esimerkiksi Egyptissä hän oli mukana tukemassa kansalaisjärjestöjä, työ Iranissa sisälsi ihmisoikeusseurantaa.

Miettusen kesäloma Suomessa kestää kymmenen päivää. Ensi viikolla hän lentää Mogadishuun vielä puoleksi vuodeksi saattamaan projektin loppuun.

Sen jälkeen hän aikoo katsella uuden pestin maailmalta. Hänellä ei ole tällä haavaa Suomessa pysyvää kotia eikä omaa perhettä, joka sitoisi paikalleen.

"Haluan vielä elää näin. Jos löytäisin puolison ja jäisin tänne hänen takiaan, tulisin varmasti vihaiseksi."

Hänen lapsuudenkotinsa on Rovaniemellä. "Äitini on ylpeä siitä, mitä teen. Hän sanoo, että en valitsisi sinulle tätä elämää, mutta se on sun elämä, elät sitä niin kuin haluat. Perheen tuki on tärkeää tällaisessa työssä."

Lomalla Miettunen pitää kortteeria siskon luona Vallilassa, istuskelee kahviloissa ja kuljeksii kaupungilla. Sitä hän ei voi tehdä Somaliassa.

"En voi mennä siellä kauppaan tai kaupungille. Olot ovat kuitenkin vielä vaaralliset."

Hän asuu aidatulla ja vartioidulla alueella lähellä "vihreää vyöhykettä". Siellä asuu muita ulkomaalaisia, kuten suurlähetystöjen ja YK:n työntekijöitä. Kodin ulkopuolella hän liikkuu panssaroidussa autossa. Mukana kulkevat aseistetut vartijat.

Pelottaako?

"Joskus Mogadishussa kuuluu ammuskelun ääniä, mutta jos alkaisi pelätä, se vain ruokkisi pelkoja ja estäisi tekemästä työtä."

"Sitä paitsi kaikkeen tottuu. Ajan kanssa asiat alkavat tuntua normaalilta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!