Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjakauppias ja herrasmies

Seppo Hiltunen 1940–2015

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Seppo Hiltunen
Seppo Hiltunen

Antikvaarinen kirjakauppias, filosofian maisteri Seppo Hiltunen kuoli perjantaina 3. heinäkuuta nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli syntynyt 22. toukokuuta 1940 Helsingissä.

Hiltunen oli tunnettu kirjakauppias, pidetty kollega ja ainutlaatuinen persoona. Hän hankki monipuolisen koulutuksen Norssista, Suomen Liikemiesten kauppaopistosta, sekä Helsingin yliopistosta.

Pro gradu -tutkielma valmistui filosofiasta ja kiinnostus Platoniin säilyi läpi elämän. Työkokemusta Seppo kerrytti Vakuutus Oy Pohjolassa ja Metallityöväen Liitossa, kunnes vuonna 1973 perusti ensimmäisen oman antikvariaattinsa Torkkelinkadulle. Ala ei ollut täysin vieras, sillä myös isoisä Oskari Hiltunen oli pitänyt kirjakauppaa.

Antikvaarisena kirjakauppiaana toimimisesta muodostui Sepolle elämäntapa. Se oli harrastus, joka toi elannon.

Hän kulki antikvariaattinsa kanssa omaa tietään ja tuli tutuksi halvoista hinnoistaan, jotka eivät suinkaan olleet merkki huonosta laadusta, vaan edellytys kirjojen nopealle kierrolle.

Omien sanojensa mukaan kirjakauppa oli hänen väitöskirjansa: tiedettä hyödytti enemmän, että hän myi sitä, kuin teki sitä.

Hiltunen oli sanavalmis ja avarakatseinen kauppias, jonka miellyttävästä persoonasta myös media oli kiinnostunut. Hänen kauppansa Senaatintorin kupeessa muodostui nopeasti yhdeksi kaupungin maamerkeistä.

Antikvariaatti mainitaan jopa Helsinki-aiheisessa lautapelissä "Nähdään kellon alla".

Hiltunen pyrki toiminnallaan edistämään koko antikvariaattialaa. Hän oli mukana ajamassa uudistuksia ja käytti julkisuuttaan hyväksi tuodakseen positiivista mainetta antikvaarisille kirjakaupoille. Ammatissaan kerryttämäänsä kokemusta hän jakoi epäitsekkäästi muille toimien monen aloittelevan kauppiaan mentorina ja taustavaikuttajana.

Perhe oli Sepolle tärkeä. Avioon hän meni vuonna 1963 ja sen jälkeen lapsia syntyi neljä.

Myöhemmin perhe kasvoi vielä yhdeksällä lapsenlapsella. Perheenjäsenet tulivat tutuiksi kollegoille ja asiakkaille Sepon tarinoiden ja valokuvien perusteella.

Hiltunen oli täydellinen herrasmies aina pukeutumistaan myöten. Rusetti kaulassa hän nautti elämästä välillä matkaten ulkomaille saakka varta vasten herkuttelemaan.

Positiivinen asenne kantoi loppuun saakka. Viimeisessä sähköpostissaan Seppo kirjoitti "Olen elänyt täyttä elämää. Kivaa on ollut."

Cecil Hagelstam
Olli Sarmaja
Kirjoittavat ovat
Seppo Hiltusen ystäviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit