Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaukojäähdytyksen edelläkävijä

Veikko Hokkanen 1946–2015

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Veikko Hokkanen
Veikko Hokkanen

Diplomi-insinööri Veikko "Veke" Hokkanen kuoli 16. kesäkuuta Helsingissä. Hän oli 68-vuotias, syntynyt 23. lokakuuta 1946 Parikkalassa.

Hokkanen oli Helsingin Energian (nyk. Helen Oy) kaukolämpöosaston johtaja 1991–2011 ja loi yhtiölle arvostetun aseman maailmalla sekä kaukolämmön osaajana että kaukojäähdytyksen tienraivaajana.

Hokkanen lähti vuonna 1967 opiskelemaan lvi-tekniikkaa Teknilliseen korkeakouluun. Valmistuttuaan diplomi-insinööriksi 1974 hän aloitti Helsingin sähkölaitoksen kaukolämpöosastolla.

Kaukolämpö laajeni nopeasti ja Hokkasella oli keskeinen rooli uusien käytänteiden ja standardien luomisessa. Käytyään vuosina 1982–91 Honeywellillä ja Parcalla myynnin johtotehtävissä hän palasi takaisin Helsingin Energialle kaukolämpöosaston johtajaksi.

Hokkanen ideoi ja ajoi läpi Helsingin Energiassa rohkean ja kauaskantoisen päätöksen investoida uuteen energiamuotoon, kaukojäähdytykseen.

Nyt Katri Valan puiston alla on lajissaan maailman suurin lämpöpumppulaitos. Jäähdyttäessään 300 helsinkiläistä kiinteistöä se kerää hukkalämmöt talteen ja lämmittää neljännesmiljoonan helsinkiläisen käyttöveden kesäisin.

Hokkasen visiot olivat aikaansa edellä hiilijalanjäljen minimoimisessa. Pioneerityö vei häntä esitelmöintimatkoille ympäri maailmaa vielä eläkepäivinäkin. Hokkanen sai myös lvi-alan arvostetuimman tunnustuksen Pro LVI -mitalin. Hän oli pidetty ja suorasanainen vastuunkantaja, jolla oli aina aikaa henkilöstölle.

Kun esikoispojan syntymäsokeus selvisi, alkoi Hokkanen luonteensa mukaan hakea ratkaisuja. Hänen asenteestaan kertoo se, että hän alkoi järjestää näkövammaisille lapsille eri liikuntamuotoja, kuten laskettelua. "Miksei muka sokea voisi tai saisi lasketella!"

Ukko-Veke oli parhaimmillaan vastatessaan lastenlasten visaisiin kysymyksiin, kuten miten sähkö toimii. Hänen loputtomat tarinansa ja elämänviisautensa kulkevat mukana jatkossa.

Karjalaispoika oli aina valmis auttamaan kavereita ja ottamaan vastuuta monenlaisista käytännön töistä. Ystäväpiirissä Hokkanen oli armoitettu keittiömestari moninaisine herkkuineen. Kesäpaikka Parikkalassa oli hänelle tärkeä rapukesteineen ja tennisturnauksineen.

Hokkasen täyttäessä 50 vuotta ystävät lahjoittivat hänelle puun, joka kasvaa Vanhan kirkon puistossa.

Petteri Walldén
Marko Riipinen
Hanna Öunap
Kirjoittajista Walldén ja
Riipinen ovat Veikko Hokkasen
ystäviä ja Öunap tytär.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit