Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tinkimätön baletinopettaja

Marita Ståhlberg 1926–2015

Ihmiset
 
Ulrika Hallberg Liisa Palin Tiina Tiikkaja
Marita Ståhlberg
Marita Ståhlberg

Suomalaisen baletin opetukseen pitkään ja merkittävästi vaikuttanut pedagogi Marita Ståhlberg kuoli Helsingissä 18. kesäkuuta 89-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 26. toukokuuta 1926.

Ståhlberg aloitti 17-vuotiaana 1943 tanssiopintonsa Lucia Nifontovan ja Arvo Martikaisen balettikoulussa. Opinnot täydentyivät Suomalaisen oopperan balettikoulussa. Oopperan tunneilla treenaaminen mahdollisti pääsyn esiintymään talon näytöksiin, kuten Joutsenlampeen ja operettiin Erämaan laulu.

Joukko suomalaisia tanssijoita lähti 1946 töihin Göteborgin Stora Teaterniin. Niin myös Ståhlberg, joka palasi Ruotsista 1950 ja jatkoi uraansa nykyisessä Kansallisbaletissa vuoteen 1963.

Tanssijana Ståhlbergilla oli harvinaisen hyvä tyylitaju niin klassisessa tanssissa kuin karakteritansseissa.

Hänellä oli taito heittäytyä tanssityylistä toiseen, kuten tuolloin vielä harvinaiseen jazz-tanssiin.

Rinnakkain oman tanssijanuransa kanssa Ståhlberg aloitti opettamisen 1952 Oopperan balettikoulussa, jonka johtajana hän toimi vuosina 1972–1986, jolloin jäi eläkkeelle.

Marita Ståhlberg oli opetustaitojensa jatkuvasta kehittämisestä ja tuloksista kiinnostunut tarkka pedagogi. "Opettaja on kuin kuvanveistäjä, ja ruodon päälle rakennetaan toimivat, osaavat lihakset."

Ståhlberg osasi edetä oppilaidensa vuosi vuodelta kehittyvien liikemateriaalin ja koordinaation tahdissa.

Monet ulkomaanmatkat jo tanssija-aikana opettivat Ståhlbergin näkemään koulukuntien eroja.

Vuonna 1971 pääsy kuukauden opintomatkalle Leningradiin Pietarin nykyiseen Vaganova-Akatemiaan ja pääsy kuuluisan pedagogin Naima Baltatšejevan sijaiseksi syvensi merkittävästi hänen näkemyksiään.

Tanssitaiteilija Aku Ahjolinna oli Leningradissa samaan aikaan opiskelemassa ja kertoi: "Maritan kanssa vapaa-aika meni Mariinskin piippuhyllyllä näytöksiä seuraten".

Pedagogina Ståhlberg kantoi huolta suomalaisen baletin sekä opettajakoulutuksen kehittymisestä.

Hän toimi opettajana useilla valtakunnallisilla tanssi- ja didaktiikkakursseilla ja oli aina valmis auttamaan nuoria tanssijoita ja opettajia.

Ståhlberg saattoi tehdä nuorelle opettajalle ruutupaperille ensimmäisen puolivuotisohjelman.

Me hänen oppilaansa tunnemme itsemme etuoikeutetuiksi. Vaikka Ståhlberg oli tiukka ja tinkimätön, hänen rehellisyytensä loi kestävän pohjan oppilaiden tulevaisuudelle.

Hän sai useita palkintoja, kuten Pro Finlandian 1972, Suomen näyttelijäliiton kultaisen ansiomerkin 1974, Lastenkulttuurin valtionpalkinnon 1987 ja Suomen Tanssipedagogiliiton kunniajäsenyyden 1987.

Vaikka Maritan elämä oli tanssissa ja opetuksessa, oma suku oli hänelle erityisen rakas. Marita oli vaatimaton taiteilija.

Hän ei tuonut itseään esille, vaan jätti jäljen: ihanan, elävän muiston, kauniin kuvan sydämiimme.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit