Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ainoa parfymööri Max Perttula tekee tuoksun vaikka grillikisoihin

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Parfymööri Max Perttula: Presidentti tarvitsisi vahvan tuoksun
Parfymööri Max Perttula: Presidentti tarvitsisi vahvan tuoksun
Parfyymiasiantuntija Max Perttula kertoo HSTV:n haastattelussa, miten parfyymi syntyy. Mutta millaisen tuoksun hän laatisi presidentti Sauli Niinistölle? Toimittaja: Jaana Rinne, kuvaus ja editointi: Jani Viskari.

Suomen ainoa parfymööri Max Perttula, 43, pakkaa parfyymipulloja keikkaa varten Viikin tiedekeskuksessa sijaitsevassa laboratoriossa. Hän on lähdössä entisen kotipaikkakuntansa Viitasaaren markkinoille.

Pari viikkoa sitten Perttula myi Eau de Grill -tuoksua Kampin Narinkkatorilla.

Kolme nopeaa

Helsingin parhaat tuoksut

1. Kahvin tuoksu
Vastapaahdettujen kahvipapujen haju Korkeavuorenkadun Robert's Coffeen ohi kävellessä kuuluu Helsingin hienoimpiin tuoksuelämyksiin.

2. Kasvitieteellinen puutarha
Ulkona ja sisällä kasvihuoneissa kukoistavat kukat ja yrtit. Käydessäni Kasvitieteellisessä puutarhassa saan uusia ideoita parfyymeihin.

3. Kenkäkaupat
Pidän nahan tuoksusta. Sitä käyn haistelemassa kenkäkaupoissa, erityisesti Forumin Touch d'Andréssa.

Hän kertoo olleensa hämmentynyt, kun Lidlilta soitettiin ja pyydettiin valmistamaan grilliltä tuoksuva hajuvesi Grillimaisteri-kilpailua varten.

"Kymmenen minuuttia mietittyäni ajattelin, että helkutti, pakkohan tämä on toteuttaa."

Tuoksu syntyi keskisuomalaisen laavugrillausmuiston pohjalta. Hiiltyneen puun, tuoreiden halkojen ja savun aromeja täydensi lämpö.

Kuumuuden illuusion Perttulan loi myskeillä ja ambralla.

Maailmalla nimikkotuoksut ovat jo yritysten arkipäivää, Perttula kertoo laboratoriopenkiltään.

Tällä samalla penkillä hän on sekoittanut Suomen täydelliset venäläisnaiset -tv-sarjaan syksyllä osallistuvan Sofia Kazakovin nimikkotuoksun.

"Tutustuin Sofiaan etsiessäni ihmistä, joka kohentaisi ulkonäköäni. Tapasimme oikeaan aikaan, koska silloin elämäntyöstäni ei ollut jäljellä kuin vanhan ukon kurttuinen naama."

Vaihtokauppa onnistui: Perttulan kasvot nuortuivat ja Kazakov sai nimikkoparfyymin.

"Kun peilikuvani vastasi mielikuvaa itsestäni, sain vastoinkäymisissä menettämäni taistelutahdon takaisin."

Kupliva nauru hyytyy parfymöörin kuvaillessa viimeisiä vuosiaan. Ne ovat olleet kovaa puurtamista.

Ensin elämä näytti hyvältä.

Kun Jari Kokon ohjaama 44 500 Max The Perfumer -dokumentti näytettiin televisiossa vuonna 2010, vanhalla Toyotalla ajavasta ja musiikkivideoita Kylähullu Jousimies -nimellä tekevästä Perttulasta tuli julkkis.

Hänen Max Joacim -tuotteidensa kysyntä räjähti niin, että tuoksupulloja sai kantaa postiin mustissa jätesäkeissä.

Rahat jäivät kuitenkin saamatta.

"Postiennakot ulosmitattiin, koska muutama lasku oli jäänyt maksamatta."

Suosio oli tyhjentänyt parfyymivaraston, eikä raaka-aineita saanut velaksi. Perttula joutui aloittamaan alusta ja muuttamaan Helsinkiin.

"Ullanlinna ei kuitenkaan ollut minua varten. Ahdistuin, kun tuntui siltä, ettei edes kioskille voinut mennä tälläämättä it seään. Tunnen oloni kotoisammaksi työläisten kuin hienostoihmisten kaupunginosassa", Arabiaan sittemmin muuttanut Perttula toteaa.

Viime jouluna mieliala kääntyi nousuun. Perttula sanoo nyt ratsastavansa positiivisen myrskyn harjalla.

"Sovin asiat verottajan kanssa, ja teen nyt yötä päivää töitä, että saan konkurssin partaalle menneestä yhtiöstäni palkkaa jonain päivänä."

Maailman tuoksupääkaupungin Pariisin valloitusta aikoinaan uhonnut Perttula mielii yhä ulkomaille.

Usko menestykseen on luja. Venäjän ja Ruotsin markkinat ovat Perttulan mukaan avautumassa Sofia Kosokov -parfyymin myötä.

Hän sanoo olevansa varma, että kymmenen vuoden päästä Max Joacim Cosmetics kehittelee tuoksuja maailman tunnetuimmille parfyymibrändeille.

Lahjakas nenä on onnistunut jo työntymään kotimaisille kulttuurimarkkinoille. Sinebrychoffin taidemuseon kanssa kehitettyä Fanny -tuoksua myydään museon myymälässä.

Seuraavaksi Perttula intoilee 20 000 euroa maksavasta luksustuoksusta, jossa on mukana maailman kalleimmat raaka-aineet ja "miehet villeiksi tekeviä feromoneja."

Perttula uskoo, ettei maailmanlaajuinen menestys muuttaisi häntä.

"Olen aina oma itseni, se sama Kylähullu Jousimies Viitasaarelta."

Perttula sanoo olevansa perusäijä, joka on onnellinen sivistyksen ulottumattomissa.

"Sielu puhdistuu, kun maataan saunamaratonin jälkeen ilkosillaan nurmikolla ja otetaan kuppia. Suomalainen bilemeininki voittaa pääkaupungin samppanjankilistelyn", hän maalailee Viitasaaren ihanuutta.

Entisen kotikaupungin markkinoilla ei enää tarvitse hätistellä homon huutelijoita.

"Nuoruuteni oli hyvin ahdistavaa, koska jouduin 26-vuotiaaksi asti näyttelemään muuta kuin olin. Ulospääsy oli joko itsemurha tai pakeneminen. Ehdin kirjoittaa jäähyväiskirjeen äidille. Kun vanhempieni salliva suhtautuminen selvisi, olin vapaa."

Jani Viskari
Perttula sanoo kunnioittavansa ranskalaista parfyymiteollisuutta, mutta hänen tuoksumaailmansa innoituksena on pohjoismainen luonto. "Yhdysvalloissa tuoksuja tehtaillaan ison raadin kommenttien pohjalta. Ranskassa ja meillä ei uskota sellaiseen."
Perttula sanoo kunnioittavansa ranskalaista parfyymiteollisuutta, mutta hänen tuoksumaailmansa innoituksena on pohjoismainen luonto. "Yhdysvalloissa tuoksuja tehtaillaan ison raadin kommenttien pohjalta. Ranskassa ja meillä ei uskota sellaiseen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit