Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Berliinin muuri on inhimillinen ongelma"

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
HS
Bonnissa vieraileva Chilen presidentti Eduardo Frei juo viiniä härän sarvesta vastaanotolla, jonka hän järjesti Bonnissa asuville maanmiehilleen. Hyvältä maistuu presidentin ilmeestä päätellen.
Bonnissa vieraileva Chilen presidentti Eduardo Frei juo viiniä härän sarvesta vastaanotolla, jonka hän järjesti Bonnissa asuville maanmiehilleen. Hyvältä maistuu presidentin ilmeestä päätellen. Kuva: HS
Berliini, 20. 1. (UPI)

Chilen presidentti Eduardo Frei saapui tiistaina Länsi-Berliiniin neljän ja puolen tunnin vierailulle.

Länsi-Berliinin pormestari Willy Brandt ylisti tervetulopuheessaan Freitä miehenä, joka "edistää vapautta ja pyrkii edistykseen vapaudessa". Poliisien soittokunnan esitettyä maiden kansallislaulut Frei tarkasti poliisien kunniakomppanian. Välittömästi lentokentältä Frei lähti kiertoajelulle, jonka aikana hän kävi kaupungin jakavalla muurilla Potsdamer Platzilla ja Brandenburgin portilla.

Frei tuomitsi muurin loukkauksena Euroopan omaatuntoa kohtaan. Hän katsoi vakavana muurin yli Potsdamer Platzilla ja sanoi: "Muuri on inhimillinen ongelma, joka vaikuttaa paitsi Saksaan myös Euroopan omaantuntoon." Korokkeelta Frei näki muurin toisella puolella panssarivaunuesteitä ja piikkilankaa. Itäsaksalaisia rajavartijoita ei ollut näkyvissä.

Pitämässään puheessa Frei kannatti Saksan itsemääräämisoikeutta ja kehotti pyrkimään rauhaan, joka perustuu oikeudenmukaisuuteen ja tasa-arvoisuuteen. Hän sanoi, että maailma tarvitsee eniten rauhaa, joka "perustuu kansainväliseen oikeuteen ja kaikkien ihmisten ja rotujen tasa-arvoisuuteen". Hän ylisti länsiberliiniläisten päättäväisyyttä pitää kaupunkinsa vapaana. Hän sanoi kannattavansa "kaikkien kansojen oikeutta päättää omasta kohtalostaan". Berliinistä Frei sanoi: "Missään muualla maailmassa ei voisi paremmin ilmaista suuremmalla ylpeydellä ja kiitollisuudella vapaan maan rohkeata henkeä ja ihmiskunnan suuria toiveita."

Brandt puolestaan ylisti Frein yhteiskunnallista uudistusohjelmaa ja sanoi Chileä esikuvaksi muille kansoille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit