Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Talo maan tasalle

Ihmiset
 
HS
Missä päin Helsinkiä puretaan puutaloa ja milloin?
Missä päin Helsinkiä puretaan puutaloa ja milloin? Kuva: HS
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Paikan bongaajien valmius tunnistaa populaarikulttuurin suuruuksia on erinomainen. Viime tiistain kuva-arvoitukseen tuli määräaikaan mennessä runsaat 150 vastausta, joista lähes kaikki olivat oikein.

Kuvassa oli Queen-yhtye esiintymässä Helsingin kulttuuritalolla 25. marraskuuta 1974. Sittemmin yhtä maailman suositumpaa yhtyettä oli saapunut katsomaan vain vajaa 700 ihmistä.

Yksi heistä oli Tuula Raatikainen.

"Olin täysin hurahtanut Queenin musiikkiin. Olin selvittänyt milloin ja mihin hotelliin yhtye saapuu, joten olimme ystäväni Annen kanssa heitä vastassa Hotellin Inter Continentalin luona. Saimme rauhassa jutella heidän kanssaan sekä saimme otettua valokuvia ja nimikirjoituksia", kertoo Raatikainen.

"Konserttipäivän iltapäivällä soitin hotellin edessä olleesta puhelinkopista englantia puhuen hotellin keskukseen ja pyysin yhdistämään Brian Maylle. Brian ei ollut siitä moksiskaan vaan muisti minut edelliseltä illalta. Hän tiesi, ettei konsertti ollut loppuunmyyty ja kyseli heidän suosiostaan Suomessa."

Lisäksi May kertoi Raatikaiselle aiemmin samana vuonna pahaksi ärtyneestä vatsahaavastaan ja uudesta ruokavaliostaan.

"Ei varmaankaan arvannut puhuvansa vain 14-vuotiaalle koululaiselle."

"Olin paikalla ystäväni Leenan kanssa. Tuohon aikaan olimme 15-vuotiaita rippikoululaisia", kertoo puolestaan Tuija Tuominen.

"Konsertissa yleisö käyttäytyi tuon ajan tapaan hyvin hillitysti – kaikki istuivat koko ajan paikoillaan. Taputin niin innokkaasti, että seuraavana päivänä kämmenet olivat mustelmilla. Konsertin avauskappale oli Now I'm Here, jonka aikana Freddie Mercury ilmestyi valospottiin milloin mihinkin kohtaa lavaa."

Seppo Tammiselle Queenin keikka oli hänen ensimmäinen rock-konserttinsa.

"Olin 13-vuotias. Paikalle tulin yli 200 kilometrin päästä Nakkilasta, kun isän piti tuoda pari vanhaa tätiään Helsinkiin tuona samana päivänä. Huomasin aamun Hesarista konsertin mainoksen ja paikalle piti päästä. Yöllä isä ajoi takaisin 200 kilometriä lumimyräkässä."

Late Hatakka oli keikasta täysin puulla päähän lyöty. "Kultsalta ulos kävellessäni tajusin, että olin ollut todistamassa jotain suurta ja että näistä pojista tullaan aivan varmasti vielä kuulemaan. No, Queenin seuraava singlehän oli Bohemian Rhapsody, ja loppu on rockin historiaa."

Leena Kantaneva ja hänen poikaystävänsä (nykyinen puolisonsa) Veksi näkivät keikan C-yläkatsomosta paikoilla vasen 49 ja 50.

"Meillä on ollut tapana säilyttää tärkeiden tapahtumien liput, mutta nämä ovat nähtävissä Milanossa Queen-museossa. Lähetimme ne sinne, kun netissä kaivattiin Suomen-lippuja, jotka vielä sieltä puuttuivat."

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Zeus Mattilan. Hän saa Petri Laukan tietoteoksen Remu ja Hurriganes Kekkoslovakiassa (Into).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa puretaan taloa. Missä ja milloin kuva on otettu? Tiedätkö talon kohtalosta enempää?

 

Lähetä vastauksesi torstaihin 23. heinäkuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Hans Paul Lehtikuva
Queen esiintyi Kulttuuritalolla 1974.
Queen esiintyi Kulttuuritalolla 1974.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit