Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Klassikkokappaleita säveltänyt Jukka Linkola: Valtion leikkaukset satuttaisivat musiikkialaa

Säveltäjä Jukka Linkolan musiikissa toistuvat draivi ja melodia

Ihmiset
 
Sami Kilpiö
En osaisi asua keskellä kaupunkia, sanoo Jukka Linkola. Säveltäjä harrastaa kalastusta, sienestystä ja ruoanlaittoa – nimenomaan omin käsin hankituista luonnon antimista.
En osaisi asua keskellä kaupunkia, sanoo Jukka Linkola. Säveltäjä harrastaa kalastusta, sienestystä ja ruoanlaittoa – nimenomaan omin käsin hankituista luonnon antimista. Kuva: Sami Kilpiö

Taiteilijaprofessori Jukka Linkolan 60-vuotispäivä on tänään, mutta merkkipäivää on juhlistettu pitkin vuotta.

Lähes 30 vuotta Helsingin Tapaninvainiossa asunut säveltäjä pääsi keväällä konsertoimaan "melkein naapuriin" Malmitalolle neljä kertaa. Seinäjoella oli esiintyminen kaupunginorkesterin kanssa, ja Ruovedellä pidettiin perinteinen kesäkonsertti, nyt jo 27. kertaa.

Kolme nopeaa

Säveliä luonnosta

1 Vuodenajat

"Suomessa on rikas luonto ja neljä upeaa vuodenaikaa. On hellettä, pakkasta, kauheita myrskyjä. Sitä varten ovat sadetakit ja kumisaappaat, että ulos voi mennä sateellakin. Niuhotus kelien huonoudesta on merkityksetöntä."

 

2 Vesi

"Vedessä on ainainen vaaran tuntu. Sen kanssa täytyy olla nöyrä. Meren kohinassa on kaikki maailman musiikki, kaikki biisit soivat siellä yhtä aikaa sekaisin. Kun vielä tuuli viuhuu yllä, siinä on paljon hienoja taajuuksia."

 

3 Metsä

"Metsän koko olemus on ollut minulle kauhean tärkeä pienestä saakka. Löydän jostain puusta hienon fiiliksen ja kaikki inspiraation lähteet. Mielikuvitus laukkaa. Näin on ollut lapsesta saakka."

"Aika paljon on saanut juhlia", säveltäjä kiittelee.

Musiikkiteatteri Kapsäkissä pidetään syksyllä vielä kaksi konserttia.

"Jukka on innoissaan kuin pikkupoika päästessään taas itsekin lavalle", kiittävät pitkäaikaiset ystävät ja yhteistyökumppanit Eija Ahvo ja Susanna Haavisto.

Merkkivuoteen mahtuu myös julkaisuja. Vastikään ilmestyi cd/dvd-julkaisu Linkolan teoksesta Deus protector noster.

Luvassa on lisäksi vanhojen levyjen uudelleenjulkaisuja. Ainakin Linkolan ensimmäiset omat albumit, Tanssiteatteri Raatikon esitykseen sävelletty Banana (1976) ja oman jazzoktetin Protofunk (1979) julkaistaan uudelleen.

Linkolan ensimmäiset näkyvyyttä saaneet kokoonpanot 1970-luvun alkupuolella olivat Okon kvartetti ja Jupu Group.

Ennen jazzorkestereita oli kuitenkin teatteri.

Teininä Linkola toimi kotinurkillaan Leppävaarassa paikallisen Työväenopiston teatterin, sitten Intimiteatterin ja 19-vuotiaana jo Helsingin Kaupunginteatterin harjoituspianistina ja kapellimestarina.

"Siitä työstä tuli tavallaan korkeakouluni, jonka kautta opin ammatin", kertoo Linkola.

Opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa ja myöhemmin Yhdysvalloissa.

Jazzpianistista ja teatterimuusikosta kypsyi tuottelias ja poikkeuksellisen monipuolinen säveltäjä, jolla on meriittilistallaan myös kymmenen oopperaa sekä kolmetoista orkesterisäestyksellistä solistikonserttoa.

Sävellykset eivät ole jääneet vaille tunnustusta.

Linkola on palkittu muun muassa jazzpysti Yrjöllä (1979) ja ääniteteollisuuden Emmalla (1998). Yleisradio valitsi albumin Kuinka myöhään valvoo blues? vuoden 1980 parhaaksi levyksi.

Parhaan elokuvamusiikin Jussin Linkola on pokannut elokuvista Lumikuningatar (1987) ja Ihmiselon ihanuus ja kurjuus (1989).

"Draivi ja melodia ovat kaksi musiikissani toistuvaa elementtiä", pelkistää Linkola.

"Olen oikeastaan aina vähän inhonnutkin sellaista musiikkia, jossa ei ole minkäänlaisia aineksia rytmiikasta. Haluan miksata maalailevia aineksia ja rytmimusiikkia: ilman toista ei olisi toista."

Laulumelodian täytyy myös koskettaa kuulijaa, Linkola tähdentää.

"Onhan se toisaalta hyvä, jos profiloituu johonkin juttuun ja yleisö löytää helposti. Paljon riippuu myös siitä, mitä tilataan. Nythän olen tehnyt enemmän niin sanottuun klassiseen musiikkiin kuuluvia teoksia."

Viime talvena Linkola sävelsi Arto Mellerin tekstejä.

"Oli kiva palata niihin tunnelmiin. Ilpo Tiihonen ja Jukka Virtanen ovat myös tärkeitä kirjoittajia, joiden kanssa olen tehnyt paljon töitä."

Monet Linkolan työt muistetaan jo klassikkoina. Näitä ovat esimerkiksi Eurovision laulukilpailuun tehty Billie Holiday -kunnianosoitus Lady Day sekä Peter Pan -musikaaliin ja Ronja Ryövärintytär -balettiin sävelletyt musiikit.

Linkola arvostaa apurahoja, jotka ovat mahdollistaneet mittavat sävellysprojektit.

"Valtion taloudellisesti ahdas tilanne voi aiheuttaa ongelmia. Vielähän ei ole tapahtunut kauhean suuria kulttuurileikkauksia, mutta pelkään, mitä tapahtuu sitten, kun se iso höylä alkaa leikata."

Linkolan mukaan säästöt näkyvät jo.

"On vihoviimeinen ratkaisu lähteä leikkaamaan hienosta koulutuksestamme."

Kymmenvuotisen apurahan suomasta työskentelyturvasta nauttiva Linkola säveltää paraikaa teosta ranskalaiselle Chœur Mikrokosmos -kuorolle sekä Norjan kulttuurirahaston tilaamaa konserttoa.

"Nyt voi jo paljastaa, että teen itsenäisyyden juhlavuodelle 2017 Saaristo-oopperalle Uuno Cygnaeuksesta kertovan kesäviritteisen, ulkona esitettävän oopperan."

Linkolan sävellyksiä ei kuulla ainoastaan Suomessa.

"Kuoronuottieni levittäjä sanoo, että kuoromusiikkiani esitetään joka päivä jossakin päin maailmaa. Onhan se taiteilijalle tärkeää, että pääsee työskentelemään myös muualla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit