Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaativien kohteiden rakennesuunnittelija

Matti Rönkä 1941–2015

Ihmiset
 
Jorma Puhto Seppo Mannermaa
Matti Rönkä
Matti Rönkä

Diplomi-insinööri Matti Rönkä kuoli 19. kesäkuuta sairauksien uuvuttamana Espoossa. Hän oli 74-vuotias, syntynyt Helsingissä 10. toukokuuta 1941.

Rönkä kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin suomalaisesta yhteiskoulusta ja valmistui diplomi-insinööriksi Helsingin teknillisen korkeakoulun rakennetekniikan osastolta 1967.

Röngän rakennesuunnittelijanura alkoi nuorena teekkarina 1964 arvostetussa Magnus Malmbergin insinööritoimistossa, jossa hän teki elämäntyönsä ollen varatoimitusjohtajana eläkkeelle siirtymiseensä 2004 asti. Vielä eläkkeellä hän toimi aktiivisena seniorikonsulttina.

Rönkä aloitti teekkarina rakennesuunnittelun ns. Makkaratalon uudisrakennusprojektissa ja hänen viimeisimpiä suunnittelukohteitaan oli saman kohteen, City-Centerin, saneeraussuunnittelu 2000-luvun alussa. Uransa aikana hän suunnitteli rakenteet moninaisiin vaativiin kohteisiin niin teollisuuteen kuin moniin urheiluhalleihin ja useisiin pääkonttoritason rakennuksiin.

Hän toimi vastuullisena rakennesuunnittelijana mm. Sunila Oy:n Kotkan laitoksen ja A. Ahlström Oy:n Kauttuan ja Varkauden monissa kohteissa, Tampella Oy:n ja Enso Gutzeit Oy:n projekteissa, Tornion terästehtaan laajennuksessa, Vantaanportin liikekeskuksessa, Itäkeskuksen kauppakeskuksessa ja Itäkeskuksen tornissa.

Teollisuusprojektit olivat hänelle hyvin haastavia ja mieluisia. Suunnitelmat muuttuivat varsin usein aina konetoimittajan mukaan. Mittavistakin muutoksista huolimatta hän hallitsi projektit ja piti rakennesuunnittelun narut hyvin käsissään.

Muista kohteista voidaan mainita pääkonttorit Canon Oy:lle, Oy Tamro Ab:lle, Suomen Sokerille ja McDonald'sille sekä erityisesti Lauritsalan kirkko, jonka rakenteiden ratkaisu asetti nuorelle insinöörille kovat haasteet.

Röngän uraan sisältyi myös lukuisia vaativia ulkomaan vientikohteita.

Rönkä osallistui aktiivisesti alan järjestöjen toimintaan ollen SNIL:n, BY:n, TRY:n ja Rakenteiden Mekaniikan seuran hallituksissa ja johtokunnissa. Lisäksi hän osallistui monien normitoimikuntien työskentelyyn.

Röngän harrastuksia olivat purjehdus kuusivuotiaasta alkaen, slalom, tennis ja golf, joita kuitenkin viime vuosina sairaudet vaikeuttivat. Rönkä toimi myös vuosikausia Rinnekodin rakennustoimikunnan puheenjohtajana.

Jorma Puhto
Seppo Mannermaa
Kirjoittajat ovat
Matti Röngän kollegoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit