Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lilli Paasikivi tilaa Kansallisoopperaan myös metallia ja elokuvamusiikkia

Ihmiset
 
Benjamin Suomela
Töölössä asuvan Lilli Paasikiven aamu alkaa aina lähistön kahvilan munavoileivällä ja kahvilla. Tällä kertaa mukana myös villakoira Jalo.
Töölössä asuvan Lilli Paasikiven aamu alkaa aina lähistön kahvilan munavoileivällä ja kahvilla. Tällä kertaa mukana myös villakoira Jalo. Kuva: Benjamin Suomela

Koira ja omistaja ovat yhtä seesteisiä. Töölöntorilta raikaa kiivas haukku, mutta Kansallisoopperan taiteellisen johtajan Lilli Paasikiven keskikokoinen villakoira Jalo ei ole moksiskaan. Molemmat vaikuttavat viihtyvän, vaikka tässä Café Tiinassa on istuttu tänään jo kerran aikaisemminkin.

Paasikiven jokapäiväinen munavoileipä ja kahvi on nautittu jo aamuseitsemältä.

Kolme nopeaa

Lilli Paasikiven parhaat perunaruoat

1 "Uudet perunat sillin kanssa on aivan paras kesäruoka."

 

2 "Saksalainen perunasalaatti on parempi vaihtoehto majoneesiperunasalaatille. Perunan lisäksi joukkoon punasipulia, herkkukurkkua ja kapriksia vinaigrette-kastikkeella."

 

3 "Ihana lisuke grillilihoille ovat 'nahistuneet' uudet perunat uunissa. Pyöritellään mielellään annospalan kokoisia pieniä perunoita oliiviöljyssä, suolassa ja pippurissa. Mukaan fenkolia ja sitruunankuorta. Sitten kuorineen pellille paistumaan, kunnes perunat ovat kunnolla 'nahistuneet'. Lopuksi vielä parmesaania päälle, mutta vasta kun perunat ovat melkein valmiita, ettei juusto pala."

Seesteisyyden lisäksi Paasikivellä ja Jalolla on muutakin yhteistä.

"Me olemme Jalon kanssa samassa keski-iässä. Eikö koiran ikä kerrota seitsemällä", tänään keskiviikkona 50 vuotta täyttävä Paasikivi sanoo ja virnistää.

Töölöntorilla Paasikivi on monessa mielessä omalla paikallaan. Lähistöllä kohoaa vihreä funkistalo, jossa hän asuu yhdessä viulistipuolisonsa Jaakko Ilveksen ja teini-ikäisten lastensa kanssa. Kivenheiton päässä sijaitsee Kansallisooppera, jonka taiteellisena johtajana Paasikivi on toiminut nyt kaksi vuotta. Kausi jatkuu ainakin vuoteen 2020.

Oopperalle hän tuli ensimmäisen kerran harjoittelijaksi vuonna 1995. Silti kahden viime vuoden aikana on tuntunut melkein kuin olisi tullut uuteen työpaikkaan.

"Näiden kahden vuoden aikana näkemys on laajentunut solistin kapeasta näkökulmasta 360 asteeseen. Taiteelliset päätökset ovat myös taloudellisia, logistisia ja tuotannollisia. Jokainen ratkaisu heijastelee moneen suuntaan, eikä sellaista päätöstä olekaan, joka olisi optimaalinen kaikille. Työni on osaksi myös ratkaista näitä ongelmia, tarvittaessa tehdä korjausliikkeitä tai jopa viheltää peli poikki."

Näkemystä tarvitaan myös oopperan seinien ulkopuolella. Vaikka oopperalipun saa halvemmalla kuin läheisen Mamma Rosan pizzan, moni liittää oopperaan edelleen elitistisyyden leiman.

"Olemme yrittäneet rummuttaa saavutettavuutta ja edullisia lipunhintoja, mutta vastakkainasetteluleimoista on hirveän vaikea päästä eroon", Paasikivi sanoo.

Kritiikkiä on tullut myös muusikoilta itseltään. Viime marraskuussa muun muassa kapellimestari Ville Matvejeff valitteli Twitter-viestissään, että Kansallisoopperan tulevaisuus näyttäisi olevan musikaalissa, elokuvamusiikissa ja hevissä. Oopperan ohjelmistossa on ensi kaudella Apocalyptican Indigo-ooppera, Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummitus ja elokuvasävellyksistään tunnetun Tuomas Kantelisen Pieni Merenneito -baletti.

"Kannattaa kritisoida vasta siinä vaiheessa, kun koko kauden ohjelmisto on julkaistu. Toki meillä on kädenojennus metallimusiikin suuntaan, koska olen tilannut Indigon. Oopperan kummitus on yksi tapa laajentaa meidän yleisöpohjaamme. Toivottavasti moni ensikertalainen tulee oopperaan uudelleenkin sen nähtyään", Paasikivi sanoo ja huomauttaa, että ohjelmistossa on myös muun muassa Šostakovitšia, Stravinskia, Puccinia, Mozartia ja Wagneria.

Alan sisäinen kritiikki ei vaikuta tulevan Paasikivelle mitenkään yllätyksenä. Vakiintuneiden instituutioiden muuttaminen on usein hankalaa.

"Ainoana oopperatalona Suomessa roolimme on erilainen kuin esimerkiksi Saksan taloissa, joissa voi ohjelmistollisesti erikoistua enemmän. Meidän tehtävämme on palvella laajasti eri viiteryhmiä."

Ideoita on tuotu muun muassa ulkomailta. Paasikivi on esimerkiksi lanseerannut oopperalle maksuttomat, ikäihmisille suunnatut teetanssit, jollaisia myös Royal Operassa Lontoossa järjestetään.

Tänä vuonna toimittaja Ville Blåfield pitää oopperan verkkosivuilla blogia, joka kertoo tavallisen oopperanoviisin matkasta Euroopan oopperatalojen halki.

Kaikkia asioita ei kuitenkaan voida ratkaista talon sisällä, Paasikivi sanoo. Muun muassa lainsäädäntö vaikuttaa siihen, miten yleisöä on mahdollista palvella.

"Sunnuntaityö on Suomessa liian kallista. Olemme taidetalo, joka tuottaa palveluja ihmisten vapaa-ajalle. Moni teos olisi pituutensa takia yleisön kannalta miellyttävin pitää sunnuntaimatineana, mutta niitä ei voi järjestää, koska palkkoihin rämpsähtää aina päälle sata prosenttia."

Paasikivi kertoo näiden parin vuoden aikana oppineensa, että myös oopperalta irtautuminen on tärkeää.

"Olen aika työorientoitunut ihminen. Joskus täytyy myös nollata ja luottaa siihen, että minun ei tarvitse olla työn äärellä ihan koko ajan."

Kun oikein stressaa, Paasikivi lähtee Sibeliuspuistoon kuokkimaan multaa.

Ajatukset saa nopeasti muualle kun pitää pohtia, ovatkohan rusakot käyneet syömässä kaikki kaupunkiviljelypalstan perunat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit