Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Graafikko antoi taiteelle tilaa

Juha Järveläinen 1932–2015

Ihmiset
 
Joensuun piispa Arseni
Juha Järveläinen
Juha Järveläinen

Taidemaalari ja -graafikko Juha Järveläinen kuoli 8. kesäkuuta 82-vuotiaana Lapinlahdella. Hän oli syntynyt Helsingissä 17. heinäkuuta 1932.

Järveläinen aloitti taideopintonsa kuusitoistavuotiaana Uuno Alangon ja Sam Vannin johdolla. Suomen Taideakatemian koulun hän kävi vuosina 1950–54. Maalausopintojen jälkeen hän perehtyi vielä taidegrafiikan tekniikkoihin Aukusti Tuhkan kurssiateljeessa vuosina 1959–60.

Vuonna 1959 Järveläinen voitti Kuopion kaupungin järjestämän kuvataidekilpailun. Samaisena vuonna hän avioitui taiteilija Anita Ermalan kanssa. Vuosien saatossa perheeseen syntyi kaksi poikaa.

Järveläinen opetti piirustusta Kuopion lyseossa ja yhteiskoulussa sekä myöhemmin maalausta Espoon työväenopistossa. Vuonna 1967 hänet valittiin Suomen Pankin setelipainoon perustettuun taiteilijan virkaan. Työ sisälsi postimerkkien ja rahojen suunnittelua sekä julkisia muotokuvia.

Helsingistä taiteilija siirtyi opettamaan grafiikkaa Lahden taideteollisuusoppilaitokseen. Vuodesta 1970 lähtien Järveläinen työskenteli vapaana taiteilijana tehden muotokuvia, kirjojen kuvituksia ja piirustuksia.

Juha Järveläinen sai vuonna 1953 teoksillaan kunniamaininnan Mostra Internazionale Accademia di Belle Artissa Milanossa ja kotimaassa Valtionpalkinnon.

Suomen Taideakatemian tunnustuspalkinto hänelle myönnettiin 1954 ja Kuopion taiteilijaseuran Minna-palkinto 1955. Järveläisen teoksia on mm. Kuopion, Hämeenlinnan, Lahden ja Hyvinkään taidemuseoiden sekä Postimuseon kokoelmissa.

Järveläisen varhaistuotantoon vaikutti kotimaisten opettajien ja taidehistoriallisten vaikutteiden ohella Wassily Kandinskyn ajattelu sekä George Seuratin valöörikontrastien menetelmä. Keskityttyään piirrostyöhön hän mainitsi vaikuttajiksi Alberto Giacomettin ja Giorgio Morandin.

Järveläinen on todennut: "Kun taiteilija on oikein suuri, niin taide katoaa. Mielestäni taiteilijan pitää tulla niin pieneksi, ettei häntä melkein olekaan, silloin taiteelle jää tilaa."

Tämä toteutui sivistyneen, syvällisesti ajattelevan, ahkeran ja vaatimattoman Juha Järveläisen elämässä. Hän työskenteli vähillä välineillä, usein vain pelkällä kynällä. Myös muotokuvissa hän suosi niukkuutta ja pitäytyi muutamaan väriin, mikä osoitti suurta taituruutta.

Joensuun piispa Arseni
Kirjoittaja on
Juha Järveläisen ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit