Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jukka Parkkari huijasi nuorena CIA:ta ja otti samalla vastaan hyvät rahat

Jukka Parkkari kävi pitkän tien kommunistien kakarasta palkituksi isänmaanystäväksi

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Outi Pyhäranta HS
"1980-luvulla aloin sijoittajaksi, kun sain 5 000 markkaa yllättäviä tekijänpalkkioita. Se poiki perkeleesti, vaikken ymmärtänyt osakkeista mitään", Jukka Parkkari kertoo.
"1980-luvulla aloin sijoittajaksi, kun sain 5 000 markkaa yllättäviä tekijänpalkkioita. Se poiki perkeleesti, vaikken ymmärtänyt osakkeista mitään", Jukka Parkkari kertoo. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Keskustelu Jukka Parkkarin kanssa on anekdoottien ja hupaisien kaskujen virtaa. Helsinkiläisellä toimittaja-kirjailijalla on tarkka muisti, ja tarinaa soljuu historian ja politiikan henkilöistä ja ilmiöistä – ja erikseen vakoilun varjomaailmasta.

Esimerkiksi käy, miten hän nuorena vasemmistolaisena Helsingin nuorisofestivaaleilla 1962 pestautui CIA:n rahoittamaan antifestivaalityöhön: kun piti jakaa jenkkien propagandalehtiä, hän otti vastaan hyvät rahat ja vei vielä kavereineen kymmenet tuhannet lehdet paperinkeräykseen. Hommaan oli menty väärillä nimillä.

Kolme nopeaa

Havaintoja vakoilusta

1.  Karkotetut vakoojat

"Harva kai tietää, kuinka paljon KGB:n ja GRU:n tiedustelu-upseereita karkotettiin Suomesta Kekkosen kaudella. Heitä oli parikymmentä."

 

2.  Vastavakoilun menestys

"On pieni ihme, miten Suomen vastavakoilu on hyvin niukoin voimavaroin selvinnyt, kun vastassa on sentään ollut moninkertainen ylivoima – erityisesti entisen itäblokin maista."

 

3.  Värväysten epäonnistuminen

"Neuvostoliiton/Venäjän tiedustelu on meillä kautta linjan epäonnistunut värväysyrityksissään, mutta on Ruotsissa ja Norjassa menestynyt hyvin. Eroa selittänee muun muassa Suomen tiedusteluelinten tiukan kompakti muoto."

Nykyään Parkkari ei huijaa ketään, vaan keskittyy agenttiromaaneihinsa. Järjestyksessä kuudes teos Käskystä, rouva ylipäällikkö ilmestyi vastikään, ja seuraava tulee jo syksyksi.

"Vuosikymmenien varrella päähäni kertyi tietovarasto, jota puran ja muokkaan nyt romaaneiksi. Viidessä vuodessa on syntynyt seitsemän, kun ei tarvitse keksiä stooreja", Parkkari kertoo kotiparvekkeellaan Vuosaaressa.

Näkymä Suomenlahdelle on kuin lentokoneesta.

"Hullu olin, kun en aiemmin käynyt kirjailijaksi vaan pysyin sanomalehdessä eläkeikään asti."

Sanomalehti on Kansan Uutiset, jossa Parkkari työskenteli yhtä soittoa 37 vuotta – joka toimituksessa, toimituspäällikkönä ja viikonlopun Viikkolehden päätoimittajana.

"Urheilutoimituksessa pitivät tosin vain yhden päivän, vaikka olin sentään nyrkkeillyt", hän nauraa.

Parkkari oli keskeisesti luomassa Viikkolehteä, jollaisia ei muilla lehdillä vielä 1980-luvun alussa ollut. Siitä tuli journalistinen menestys, ja nykyään viikonloppulehdet ovat arkipäivää.

"Saimme jo 70-luvulla aika vapaat kädet, Esa Ålander, Tuula-Liina Varis, minä ja muut. Päätoimittaja Erkki Kauppila ei puuttunut tekemisiimme, ehkä siksi, että jos homma kusisi, hän ei jäisi vastuuseen."

1950–60-luvuilla Parkkari oli viettänyt kalliolaisen nuoruuden, "yhdistelmän poikajengejä ja Kulttista". Koti oli ensin Fleminginkadulla nykyisessä Cellan talossa ("kapakan kohdalla oli sauna, jossa käytiin") ja sitten Alppikadulla.

Kallion katuja leimasi köyhyyden mustavalkoinen ilme.

Parkkarin vanhemmat olivat sota-ajan vankilakommunisteja. Nestori -isä oli istunut kaikkiaan 12 vuotta ja Elli -äiti kuusi vuotta. "Syntymäpäivästäni voi helposti laskea, milloin he pääsivät vankilasta."

Nestori Parkkarin Suomalaisessa keskitysleirissä -muistelmat nosti aikamoisen kohun 1950-luvulla, ja se ylsi useampiin painoksiin. Muistelmia kertyi yhteensä kolmen kirjan verran.

"Faija kirjoitteli niitä lyijykynällä ruutupaperille, vähän niin kuin sinä nyt siinä", Parkkari muistelee ja viittaa toimittajan työtapaan.

Vanhemmista sukeutui järjestötoimitsijoita.

"Kasvoin Skp:n jaloissa", Parkkari kuvaa. "Kotonamme istui kokouksissa kuuluisuuksia Hertta Kuusisesta ja Ville Pessistä lähtien. Kakarana oppi sivusta havaitsemaan, kuka on välkympi ja kuka ei. Esimerkiksi [Skdl:n pääsihteeri] Yrjö Enne kohteli minua kuin tasavertaista ja meistä tuli kalakaverit."

Parkkarista itsestään tuli nuori sosialisti.

Ratkaiseva rokotus neuvostotouhua vastaan oli jo vanhempien kanssa tehty sanatoriomatka Sotšiin kesällä 1958.

"Se tyrmäsi: oppaidemme röyhkeys, tavallisen kansan ankea elämä ja katkeruus eliitin etuoikeuksista. . ." hän luettelee. "Asuimme itäblokin ministerien sanatoriossa, ja se hävetti vaatimattomien olojen suomalaista."

1960-luvulla Parkkari tempautui kaikkiin mahdollisiin uusvasemmiston virityksiin. Sadankomitean johtokunnan jäsenenä hän meni kuitenkin armeijaan, "koska tulevaa aleniuslaista sosialismia piti osata myös puolustaa".

Armeijoista, asejärjestelmistä ja vakoilupeleistä kasvoi intohimo. Sittemmin hänet kutsuttiin tiedotusalan kertausharjoituksiin, monille maanpuolustuskursseille ja armeijan kriisiajan tiedotukseen.

Sosiaalisesta miehestä tuli tuttu kaveri pääesikunnassa, ja hän sai muun muassa sotilasansiomitalin ja Vapauden ristin.

Päämajan vastavakoilu on yhä lähellä Parkkarin sydäntä. Hän tapaa alan tekijämiehiä, kuulee heiltä tietoja ja otaksumia, joita voi soveltaa kirjoissa. Romaaneihinsa hän kirjoittaa itsensäkin sisään.

Mutta mikä siinä vakoilussa niin viehättää?

"Se, että vakoilu vaikuttaa maailmanpolitiikkaan paljon enemmän kuin uskotaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit