Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltojen historian liberaali ruotija

E. L. Doctorow 1931–2015

Ihmiset
 
dan callister
E. L. Doctorow
E. L. Doctorow

Yhdysvaltalainen kirjailija E. L. Doctorow kuoli 21. heinäkuuta sairaalassa New Yorkissa keuhkosyöpään. Doctorow oli 84-vuotias, syntynyt 6. tammikuuta 1931 New Yorkissa.

Edgar Lawrence Doctorow oli yksi viime vuosisadan merkittävimpiä yhdysvaltalaisia kirjailijoita, kuten presidentti Barack Obamakin totesi twiitissä kuultuaan Doctorowin kuolemasta.

Doctorow sai etunimensä kirjailija Edgar Allan Poen mukaan, mikä osoittautui enteelliseksi. Doctorow itse kutsui kuuluisaa kaimaansa Amerikan "suurimmaksi huonoksi kirjailijaksi".

Doctorowin isä David pyöritti musiikkiliikettä, ja äiti Rose oli pianisti. Yhdeksänvuotiaana nuori Edgar päätti ryhtyä kirjailijaksi. Hän opiskeli Kenyon Collegessa Ohiossa ja Columbian yliopistossa, mutta keskeytti opintonsa ennen kuin sai tohtorinarvon.

Asepalveluksensa hän suoritti Yhdysvaltojen Saksan Liittotasavaltaan sijoitetuissa joukoissa 1954–55.

Viisikymmenluvulla Doctorow tarkisti käsikirjoituksia Columbia-elokuvayhtiössä sekä luki kasapäin Villin lännen romaaneja mahdollisia filmatisointeja varten.

Tämä työ johti lopulta Doctorowin esikoisromaanin Welcome to Hard Times julkaisuun 1960. Se on allegorinen westernromaani, josta Burt Kennedy ohjasi elokuvan Muukalainen lähestyy vuonna 1967.

Monista muistakin Doctorowin romaaneista on tehty elokuva, mutta kirjailija itse ei tiettävästi ollut niihin kovin tyytyväinen.

Suurimman osan 1960-lukua Doctorow työskenteli kustannustoimittajana eri kirjankustantajilla.

Tuolloin hän teki töitä monien tunnettujen kirjailijoiden kanssa: muun muassa Ian Flemingin, James Baldwinin ja Norman Mailerin.

Doctorowin toinen romaani Big as Life ilmestyi 1966. Hänen kaksi ensimmäistä romaaniaan eivät herättäneet suurta huomiota, mutta kolmas, Danielin kirja (1971), teki Doctorowista kertaheitolla tunnetun.

Kiitetty romaani on tarina miehestä, joka yrittää tulla toimeen sen tiedon kanssa, että hänen vanhempansa teloitettiin kommunistivakoojina 1950-luvulla.

Danielin kirjan pohjana on paljon huomiota herättänyt Rosenbergin pariskunnan tuomio ja teloitus vuonna 1953. Elokuvan romaanista ohjasi Sidney Lumet vuonna 1983.

Doctorowin seuraava romaani Ragtime (1975) on valtaisa panoraama kirjailijan kotikaupungista New Yorkista 1900-luvun alussa.

Monissa romaaneissaan Doctorow kävi läpi Yhdysvaltojen historian vaiheita ja henkilöitä. Ragtimessa fiktiiviset henkilöt kohtaavat historian todellisia hahmoja, samoin romaanissa Gangsterin oppipoika (1989), jonka eräs keskeinen henkilö on tosielämän gangsteri Dutch Schultz.

Vuonna 2005 ilmestynyt Marssi on eeppinen romaani Yhdysvaltojen sisällissodasta.

E. L. Doctorow kirjoitti kaikkiaan 12 romaania, monia novelleja, yhden näytelmän sekä lukuisia esseitä ja lehtiartikkeleita. Hänet myös palkittiin useita kertoja muun muassa National Book Critics Circle -palkinnolla. Poliittisilta mielipiteiltään Doctorow oli liberaali.

Hän oli naimisissa Helen Setzerin kanssa vuodesta 1953. Heillä oli kaksi tytärtä ja poika.

E. L. Doctorowin romaaneista on ilmestynyt suomeksi yhdeksän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit