Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nykyinen puistosuunnittelu tähtää luonnonvaraisuuden säilyttämiseen

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Pentti Koskinen
Esimerkki vanhantyylisestä puistosta on Tähtitorninmäki. Nurmikentät ovat laajoja, muutamat hiekkakäytävät risteilevät alueella; puut ovat vanhoja, reheviä lehtipuita, enimmäkseen ulkomaisia.
Esimerkki vanhantyylisestä puistosta on Tähtitorninmäki. Nurmikentät ovat laajoja, muutamat hiekkakäytävät risteilevät alueella; puut ovat vanhoja, reheviä lehtipuita, enimmäkseen ulkomaisia. Kuva: Pentti Koskinen

Puistojen suunnittelu esikaupungeille ja liitosalueille on yhtä tärkeätä kuin asemakaavoitus ja rakennussuunnittelukin: uudet rakennukset pyritään saamaan keskelle luontoa, puita ja luonnollista maisemaa jätetään niin paljon kuin mahdollista. Keskikaupungin ahtaissa kortteleissa voidaan vain kateuden sekaisin tuntein katsella ilmavien asuntoalueiden nousemista. Pääkaupungin vanhoilla, tosin harvalukuisilla puistoalueilla on kuitenkin oma erityinen leimansa, täysin jäljittelemätön ja vain Helsingille tyypillinen.

Puistoaluetta on nykyään Helsingissä noin 400 hehtaaria, ja onpa puistojen lukumääräkin lähes 400. Suunnittelutyön yhteyteen kuuluu myös leikkikenttien ja altaiden lisääminen. Niinpä puisto-osasto toimiikin kiinteässä yhteistyössä lastentarhaosaston ja kiinteistöviraston alaisen metsäosaston kanssa. – Tarkoituksena on maaston säilyttäminen mahdollisimman luonnollisena, leikkikentät ja altaat yritetään saada sopusointuun maiseman kanssa. – 

Nykyisen puistorakennussuunnittelun malliesimerkkinä voidaan pitää Sturenkadun ja Linnanmäen välissä olevaa aluetta, ns. näyttelypuistoa. joka tehtiin erityisesti puistonäyttelyä varten. Puistossa on säilytetty maiseman tyypilliset piirteet. Kalliota on näkyvissä, vain kukka- ja nurmi-istutukset reunustavat sitä hyvin yhteen sointuen. – Juuri kallio on tunnusomaista Helsingille, ja siksi se olisi säilytettävä sellaisenaan koristuksena, mainitsi kaupunginpuutarhuri Janne Törmä nykyisestä suunnittelusta. Samoin metsä pyritään pitämään ennallaan ja seudulle ominaisena, ulkomaisia puita käytetään vähän. Istutukset: pensaat ja kukat sulautetaan maastoon, samoin vesialtaat. Vanhan puiston esimerkkinä voidaan mainita Tähtitorninmäki, jossa suuret nurmikot ja lehtevät puuharvinaisuudct antavat rauhallisen leimansa alueelle. Eroa siis nykyiseen tyyliin on: uusi asuinaluehan pyritään saamaan luonnonläheiseksi ja väljäksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit