Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolttaleuddien laulaja ja tekijä

Vasiliisa Semenoja 1924–2015

Ihmiset
 
Kirsti Becker
Vasiliisa Semenoja
Vasiliisa Semenoja

Kolttasaamelaisen leudd-laulun taitaja Vasiliisa "Vassi" Semenoja (os. Sverloff ) kuoli Inarissa 26. toukokuuta 91-vuotiaana. Hän oli syntynyt 9. maaliskuuta 1924 Petsamon Suonikylässä.

Sodan aiheuttamat evakkomatkat Suonikylästä Pohjanmaan Kalajoelle ja takaisin pohjoiseen verottivat raskaasti koltankielisiä perheitä, jotka olivat joutuneet jättämään rajan taakse omaisuutensa. Välivaiheiden jälkeen koltat asutettiin Sevettijärvelle. Semenojan perheen mökki pystytettiin kaukaisen Kirakkajärven rannalle.

Vassi Semenoja leuddasi, muotoili sanoiksi ja säveliksi muuttomatkan yli Inarinjärven, ikävän ja ihmiset ja lauloi muistettaviksi muiden leuddeja, usein yhdessä serkkunsa Helena Semenoffin kanssa. Nils-Aslak Valkeapää ymmärsi leuddien arvon ja katoamisen uhan ja kokosi niistä vuonna 1979 levyn Muistoja Suonikylästä.

Vassi Semenoja piti sitkeästi yllä myös pienen kansan käsityökulttuuria, johon kuuluvat taidokkaat helmikirjailut.

Hän oli 10-lapsisen perheen äiti, joka hoiti omiensa lisäksi orvoiksi jääneet sisaruksensa.

Lasten vartuttua hän pääsi matkustamaan ja esittämään leuddeja Suomessa ja ulkomailla, tekemään käännöstöitä sekä kehittämään koltankielen ortografiaa, kirjoitustapaa. Hän käänsi koltaksi Robert Crottetin kolttasatukokoelman Kuun metsä sekä useita kirkollisia ja raamatun tekstejä. Hänen koltankielensä oli erityisen kaunista.

Syöpäsairauden jälkeen hän kuntoutui sitkein ponnistuksin, mikä vaati laulamisenkin uudelleenopettelun. Esiintymisistä hän luopui vasta kun puolison hoito vei hänen aikansa ja voimavaransa.

Vassi Semenojalle myönnettiin työstään ja rakkaudesta ortodoksista kirkkoa kohtaan useita kirkon huomionosoituksia. Vuonna 1986 presidentti ojensi hänelle äitienpäivämitalin. Ne olivat tärkeitä, mutta merkityksellisintä hänelle oli kolttakulttuurin elpyminen. Siitä tämä ilosilmäinen, lahjakas ja lannistumaton nainen jää historiaan.

Kirsti Becker
Kirjoittaja on Vasiliisa Semenojan ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit