Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dramaturgi teki teatterista tiedettä

Kari Salosaari 1932–2015

Ihmiset
 
Eero Tarasti
Petri Nuutinen
Teatteriteoreetikko ja dramaturgian opettaja Kari Salosaari.
Teatteriteoreetikko ja dramaturgian opettaja Kari Salosaari. Kuva: Petri Nuutinen

Suomalaisen teatterintutkimuksen ja semiotiikan uranuurtaja Kari Salosaari kuoli kotonaan Helsingissä 30. kesäkuuta 2015.

Hän oli syntynyt Viipurissa 9. huhtikuuta vuonna 1932.

Salosaari tunnettiin vuosikymmenet Tampereen yliopiston draamastudion johtajana ja yleisen kirjallisuustieteen draamalinjan lehtorina – tiedemiehenä, joka sovelsi ns. Pariisin koulukuntaa paitsi tutkimuksissaan myös näytelmäohjauksissaan.

Salosaari kävi koulunsa Helsingin Normaalilyseossa, mistä kirjoitti ylioppilaaksi 1951. Hän valmistui Helsingin yliopistosta maisteriksi 1955 ja lisensiaatiksi 1964.

Tohtoriksi hän väitteli 1989 tutkielmallaan Perusteita näyttelijäntyön semiotiikkaan, osa I. Teoksesta tuli alan keskeinen suomenkielinen kurssikirja ja johdatus teatterin semiotiikkaan ylipäätään.

Salosaari matkusteli laajalti Keski-Euroopassa, häntä kiehtoi niin saksalainen kuin ranskalainenkin avantgarde ja älyllinen kulttuuri.

Hänen ensimmäinen menestyksekäs ohjauksensa oli Claudelin Vaihtajat Helsingin ylioppilasteatterissa 1958. Salosaari toimi myös esseistinä, kääntäjänä ja Uuden Suomen teatteriarvostelijana.

Vuonna 1960 perustettiin draamastudio Tampereen Yhteiskunnalliseen korkeakouluun teatteritutkinnon tieteellistä opetusta varten: sen johdossa Salosaari toimi vuodesta 1963.

Yksikkö lakkautettiin 1974, minkä jälkeen Salosaaren tutkimus- ja opetustyö jatkui dramaturgian lehtorina vuoteen 1997.

Työssään Salosaari saattoi toteuttaa kehittämiään teoreettisia malleja. Hän laati kymmeniä ohjauksia, käännöksiä ja dramatisointeja, joiden kohteena olivat muun muassa Ionesco (1966), Pinter (1963 ja 1987), Strindberg (1980), Euripides (1986), Brecht (1991) ja Goethe (1995). Salosaari laati myös radiokuunnelmia ja toimi itse näyttelijänä televisiossa, radiossa ja näyttämöllä.

Ratkaiseva käänne Salosaaren uralla oli kuitenkin tutustuminen 1970-luvun puolivälissä ranskalaiseen strukturalismiin ja semiotiikkaan.

Hän valitsi metodikseen A. J. Greimasin luoman niin kutsutun Pariisin koulukunnan. Tämän oppeja Salosaari sovelsi väitöskirjassaan, jossa hän analysoi viiden minuutin videoitua kohtausta Carlo Goldonin näytelmästä Rettelö Chioggiassa.

Hän esiintyi myös ahkeraan esitelmöitsijänä muun muassa Imatran kansainvälisillä semiotiikan päivillä ja teatteritieteen seminaareissa eri puolella Suomea.

Salosaari ehti kirjoittaa ja julkaista muistelmansa Sisyfoksen osa – Piirtoja elämästäni ja ajattelustani vuonna 2013.

Siinä hän kertoo elävästi vaiheistaan suomalaisen teatteritieteen ja semiotiikan maailmassa. Ansioistaan hänelle myönnettiin Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki 1974 ja Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliiton kultainen ansiomerkki 1994.

Eero Tarasti
Kirjoittaja on Kari Salosaaren ystävä ja kollega.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit