Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anna-Maria Osipowin mukaan hyviin juhliin tarvitaan vain pari mummoa, jotka ovat hyviä avaamaan samppanjapulloja

Keraamikko Anna-Maria Osipow on vanha, mutta ei aikuinen

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Katarina Sällylä HS
Anna-Maria Osipow työskentelee kotiateljeessaan Järvenpäässä. Kun hän ei tee taidetta, hän lukee. "Pelkästään laatukirjallisuutta."
Anna-Maria Osipow työskentelee kotiateljeessaan Järvenpäässä. Kun hän ei tee taidetta, hän lukee. "Pelkästään laatukirjallisuutta." Kuva: Katarina Sällylä HS

Anna-Maria Osipowin Järvenpään ateljeen täyttää puoli vuosisataa taidetta.

"Kun muutin taloon entisen aviomieheni Paul Osipowin kanssa 1960-luvun lopussa, hänelle rakennettiin ateljee. Minä veistin vuosikymmenet savea keittiössä."

Kolme nopeaa

Kolme taide-elämystä

1. David patsaan näkeminen

"Michelangelon Davidin jäljennöksen näkeminen Uffizin gallerian ulkopuolella Firenzessä oli kuin unta, samoin gallerian taide."

2. Valamon munkit

"Lapsuuden omalaatuinen muisto taikinaa alustavista karvaisista munkin jaloista Valamossa ei ole unohtunut."

3. Keraamikko Kirk Mangusin (1952–2013) jättiläisveistokset ateljeen lattialla Kentin yliopistossa Ohiossa

"Amerikan muisto vuodelta 1987, kun olin vierailevana taiteilijana Kentin yliopistossa."

Nyt ateljeessa ei ole miestä vaan kultainen noutaja Ella. Ja lattiasta kattoon korkeapolttoista kivitavaraa: eläimiä, suutelevia kasvoja, pieniä vallanhaluunsa tukehtuvia miehiä ja ihmisenkokoisia romeoita, joiden poskissa punastuvat sydämet ja selästä kasvavat orvokit.

"En pysty pelkkiin pyttyihin. Olen toisenlainen", Osipow sanoo. Hän ei selitä millainen, vaan näyttää kuluneita sormenpäitään.

"Näillä voisi tehdä vaikka murhan. Sormenjälkiä ei saataisi", omintakeiseksi surrealistiksi nimetty kuvanveistäjä väittää.

Kolmevuotiaana Osipow kiipesi isänsä kanssa Valamon luostarin mäkeä ylös.

Yhtäkkiä tyttö pysähtyi, ja jäi tuijottamaan kahta helmansa ylös käärinyttä, jaloillaan taikinaa alustavaa munkkia.

Osipow ei ole vieläkään varma, oliko näky totta vai kuvitelmaa. Kotipsykologi voisi viisastella, syntyikö taikinan päällä edestakaisin talsivia munkkeja katsovan tytön alitajunnassa himo saven työstämiseen.

Sinä osaat piirtää, Anna-Marialle sanottiin. Likat pyysivät häntä piirtämään prinsessoja. Turhaan. Hän piirsi ihmisiä. Kuvista tuli näköisiä. Tämä on niin hyvä että lähetän sen Amerikkaan, täti sanoi.

Kaikilla sisaruksilla pysyi kynä kädessä. Veljestä tuli mainosgraafikko, jonka työhuone oli täynnä tupakkaa.

"Veli teki Yes Sir, siirry sinäkin Bostoniin -kampanjan, ja menehtyi keuhkosyöpään. Sisar ei polttanut, mutta kuoli samaan tautiin."

Osipow piti taukoa tupakoimisesta, mutta istuessaan kerran koiransa kanssa ateljeessa alkoi pohtia, mikä olisi mukavampaa kuin nojatuolissa poltteleminen. Ei mikään.

80-vuotiaana hän on hyvässä kunnossa. "En syö mitään lääkkeitä. Minulle sattuivat ilmeisesti perheen parhaat geenit."

Vuonna 1956 Ateneumin aloitti kiltti perhetyttö.

"Silloinen poikakaveri järjesti meille paikan kahden oloa varten. Käydessämme nukkumaan poika kysyi onko minulla hyvä olla. On muuten, mutta joku hirveän kova painaa selkäpuolelle. Olisiko taskulamppu, kyselin. Lähdetään kotiin, poikakaveri vastasi."

Suurempi rakkaus odotti Pariisissa. Kävellessään Juhana Blomstedtin ja hänen tyttöystävänsä luo kylään Paul Osipow seisoi kahvilan ulkopuolella. Ketä sinä odotat, opiskelijaneitonen kysyi. Sinua, Osipow vastasi.

Paul Osipow oli tumma ja komea, ja 25-prosenttisesti venäläinen. Hän oli hyväkäytöksinen seikkailija, jonka jäljille huolestunut isä oli kerran yhyttänyt Interpolin.

Vuonna 1961 solmitusta taidemaalarin ja kuvanveistäjän avioliitosta syntyi tytär ja poika. Liitto kesti 21 vuotta.

"Avioero oli hirveä paikka. Niin hirveä, että nyt naurattaa. Mitä ihmettä pelkäsin? Minulla oli hyvä ammatti ja ideoita."

Osipowin mukaan vuosikymmenet ovat taputelleet häntä suvaitsevaisemmaksi.

Katarina Sällylä HS
Osipowin jutut ovat rohkeita ja vähän hulluja.
Osipowin jutut ovat rohkeita ja vähän hulluja.

"Ikä ei paina, se venyttää."

Osipow on humoristi, mutta hänen juttunsa eivät oikein sovi juhlavaan 80-vuotispäiväjuttuun. Jutut muistuttavat taiteilijaa, ne ovat rohkeita ja vähän hulluja.

Hän on myös taiteilijana radikaali, elämäntyönä ensimmäisenä suomalaisena taiteen ja taidekäsityön välisen rajan romuttaminen.

Helsingin Taideteollisesta oppilaitoksesta 1959 keramiikkataiteilijaksi valmistunut kuvanveistäjä on perusteellisesti etabloitunut. Hänellä on ollut lukemattomia yksityis-, yhteis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla ja hänestä on jopa leivottu Suomen kuvanveistäjäliiton kunniajäsen.

"Varmaan hirveän härskiä, mutta olen tyytyväinen siihen mitä olen saanut aikaan."

Esikuvakseen Osipow nimeää "paljon rahaa tienanneen isoveljen". Hänestäkin piti tulla graafikko, mutta eksyminen keramiikkapuolelle ratkaisi.

"Likainen, raskas ja lumoava savi imi, vaikka tiesin, ettei sillä rikastu."

Tänään päivänsankari sanoo heittäytyvänsä tyttärensä ja poikansa paapottavaksi. Lapset järjestävät juhlat.

"Minun ei tarvinnut tehdä muuta kuin kutsua mummot kylään."

Osipow pahoittelee, ettei ole voinut aikaisemmin tänä kesänä järjestää mummokutsuja huonojen ilmojen takia.

"Juhlani ovat suosittuja, koska niissä virtaa samppanja. Tarvitaan vain pari mummoa, jotka ovat älyttömän hyviä avaamaan samppanjapulloja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit