Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lojaali valtiosihteeri ei hätiköinyt

Matti Tuovinen 1922–2015

Ihmiset
 
Keijo Korhonen
Matti Tuovinen
Matti Tuovinen

Ulkoministeriön valtiosihteeri Matti Tuovinen kuoli 4. heinäkuuta 92 vuoden iässä. Hän oli syntynyt 3. joulukuuta 1922 Helsingissä.

Velvollisuudentunto hallitsi Tuovisen elämää nuoresta pitäen, kun hän palveli talvisodan aikana alaikäisenä vapaaehtoisena Helsingin ilmapuolustusjoukoissa. Sotien jälkeen hän palveli avaintehtävissä ulkoasiainministeriössä, jossa käytiin näkymätöntä talvisotaa itsenäisyyden ja puolueettomuuden turvaamiseksi.

Artikkeliin liittyvät

Hänen periaatteensa oli palvella Suomen lakien mukaan kulloistakin hallitusta ja tasavallan presidenttiä. Virkamiehenä hän pysytteli johdonmukaisesti erillään puoluepolitiikasta, kieltäytyen käyttämästä valtiosihteerin asemaa entisen puolueensa maalaisliiton hyväksi.

Tuovinen oli syntyjään helsinkiläinen virkamiesperheen poika, Norssin kasvatteja. Mutta hän oli syvästi tietoinen sukunsa juurista, jotka johtivat Savoon ja Hämeeseen.

Tuovinen oli luonteeltaan itse vaatimattomuus. Niinpä hänellä ei ollut myöskään kadehtijoita eikä vihamiehiä kollegoiden joukossa.

Hän palveli lehdistöavustajana Washingtonissa 1950-luvun lopulla Dwight Eisenhowerin presidenttikaudella, mutta pysytteli sen jälkeen kotimaassa.

Työnsä vuoksi Tuovinen joutui olemaan mukana lukemattomissa illanistujaisissa, mutta hän osasi eristäytyä hiljakseen hymyileväksi tarkkailijaksi osallistumatta usein remuisaksi muuttuvaan ilonpitoon. Tämä lisäsi kunnioitusta, jota neuvostodiplomaatit tunsivat valtiosihteeriä kohtaan.

Tuovinen oli sisäistänyt Paasikivi-Kekkosen linjan eli Suomen pysyttämisen suurvaltaristiriitojen ulkopuolella ja pitäytymisen yya-sopimukseen Neuvostoliitto-suhteiden perustana.

Hän oli näin poliittisen osaston luja taustatuki neuvotteluissa neuvostodiplomaattien kanssa.

Tuovinen oli kaikissa tilanteissa lojaali presidentille. Urho Kekkosen temperamentilla oli välistä vaikeaa ymmärtää Tuovisen rauhallista ja harkitsevaa virkamiesasennetta. Kekkonen tunsi kuitenkin Tuovisen kyvyt ja uskollisuuden ulkoasiainministeriön virkamiesjohtajana.

Esimiehenä Tuovinen oli verraton. Hän oli hyvä kuuntelija ja valmis korjaamaan kantaansa, jos työtoverilla oli lujat perustelut. Erityisesti ministeriöhierarkian alakerrosten työntekijöille ja nuorille diplomaateille hän oli oikeudenmukainen isähahmo.

Tuovisella oli myös hyväntahtoisen huumorin lahja. Chilen presidentin murhan ja sotilasvallankaappauksen jälkeen 1973 otettiin Suomeen ensimmäisen kerran näyttävästi joukko tärkeitä poliittisia pakolaisia. Jotkut lehtimiehet kyselivät innokkaina valtiosihteeriltä, onko heidät sijoitettu maahamme asianmukaisesti.

Tuovinen vastasi: "Pyrimme kyllä takaamaan jokaiselle heidän koulutuksensa ja työkokemuksensa mukaista työtä. Vain parin ammattivallankumouksellisen kanssa on ollut tässä suhteessa vaikeuksia."

Matti Tuovinen oli ennen muuta vilpitön suomalainen, patriootti vailla vertaa. Hän vieroksui liioittelua ja ylisanoja. Minulle hän joka tapauksessa oli eräs suuren suomalaisen sukupolven viimeisistä edustajista.

Keijo Korhonen
Kirjoittaja on entinen ulkoministeri ja Matti Tuovisen ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit