Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimusmatkailija selvisi hengissä verottajasta ja Uuden-Guinean kannibaaleista

Pekka T. Lehtinen aikoo vielä 81-vuotiaana mullistaa käsityksiä hämähäkkien evoluutiosta

Ihmiset
 
Sami Kilpiö
Pekka T. Lehtinen tutkii työhuoneessaan enimmäkseen parin millimetrin kokoisia trooppisia hämähäkkejä.
Pekka T. Lehtinen tutkii työhuoneessaan enimmäkseen parin millimetrin kokoisia trooppisia hämähäkkejä. Kuva: Sami Kilpiö

Neljän vuosikymmenen akateemisen uran jälkeen dosentti Pekka T. Lehtisen oli määrä jäädä eläkkeelle. Se ei kuitenkaan oikein tullut kysymykseen, olihan hämähäkkien evoluutiossa yhä kosolti selvitettävää. Elettiin vuosituhannen vaihdetta.

Niinpä Lehtinen marssi Turun verovirastoon hakemaan vähennysoikeutta eläkkeellä tehtävään tieteelliseen tutkimustyöhön.

Kolme nopeaa

Tutkimusmatkailijan suosikkipaikat

1 Hiva Oa, Ranskan Polynesia

"Marquesassaarten Hiva Oalla on hautuumaa, jonne Paul Gauguin on haudattu. Sieltä on upeat näkymät ja saaren lajisto on ollut tutkimukselleni hyvin tärkeää."

2 Berghamn, Nauvo

"Se korkeimmalta kalliolta avautuva näkymä kauniina kesäpäivänä."

3 Sri Lanka

"Ensimmäinen tropiikinmatkani vuonna 1969. Vaihdoin paikallisen heimon kanssa matkamagnetofonin leopardinnahkaan. Hymy-lehden omistaja osti sen myöhemmin minulta."

Pyyntö evättiin.

"Sanoivat, että kyllähän eläkeläiset nyt kaikenlaista näpertelevät. Näpertelevät! Se loukkasi jumalattomasti", Lehtinen sanoo kodissaan Kaarinan Kuusistossa.

Pekka T. Lehtinen, 81, on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen hämähäkkitutkija. Virkauransa hän teki Turun yliopiston eläinmuseon hoitajana ja kahden yliopiston dosenttina.

Lehtinen on 1960-luvulta lähtien kiertänyt maailmaa keräämässä näytteitä ja hänen mukaansa on nimetty 16 hämähäkkilajia. Väitöskirjassaan ja tutkimuksissaan hän on oikaissut useita käsityksiä hämähäkkien evoluutiosta ja ollut matkoillaan vähällä joutua kannibaalien suuhun.

Lehtinen istui 20 vuotta eläinten tieteellistä nimistöä hallinnoivassa ICZN-komissiossa, ainoana suomalaisjäsenenä kautta aikojen.

Hän tutkii enimmäkseen parin millimetrin kokoisia trooppisia hämähäkkejä, ja katsoo niistä pyyhkäisyelektronimikroskoopilla otettuja kuvia.

"Tässä näkyy calamistrum, eräänlainen kampa, jolla hämähäkki laittaa ja pyyhkii seittiään", Lehtinen selostaa kuvaa.

Tämän rapuhämähäkin Lehtinen löysi Rio de Janeirosta Kristus-patsaan juurelta.
Tämän rapuhämähäkin Lehtinen löysi Rio de Janeirosta Kristus-patsaan juurelta.

Mutta juuri siinä, pienen pienessä karvassa, piilee totuus satojen miljoonien vuosien evoluutiosta.

"Esimerkiksi tätä hämähäkkiheimoa on pidetty niin sanottujen korkeampien hämähäkkien yhtenä osana. Nämä hienorakenneselvitykset näyttävät, ettei se ole niille mitään sukua, vaan kehityshaara lähtee jopa monen sadan miljoonan vuoden takaa", Lehtinen sanoo.

Lehtinen syntyi köyhään pirttiin Paraisilla 1934. Vanhemmat eivät olleet käyneet päivääkään koulua, mutta poika kiinnostui jo viisivuotiaana paikallisen kalkkiesiintymän erikoisista kotiloista.

Lehtinen tiesi, että jos hän vain voisi päästä oppikouluun, hänestä tulisi biologi. Isä teki parhaansa saadakseen pojalle koulutuksen, mutta kuoli, kun Lehtinen oli yhdeksän.

Luonnosta innostunut poika kuitenkin pyrki ja pääsi oppikouluun. Se ei miellyttänyt paikallista herastuomaria.

"Hän sanoi äidilleni, että nyt saatanan ämmä otat tuon kakarasi pois koulusta, kun eivät sinne monet talollistenkaan lapset pääse", Lehtinen kertoo.

Tästä sisuuntuneena Lehtinen meni yliopistoon ja suoritti 20-vuotiaana maisterintutkinnon biologiasta 2,5 vuodessa. Karikoista huolimatta opiskelu oli Lehtiselle aina helppoa. Vasta armeijassa hänelle itselleenkin selvisi, miksi.

"Jo silloin tehtiin näitä palikkatestejä alokkaille. Sain kuulla, että tulokseni oli siihen asti korkein puolustusvoimien historiassa."

Kelvottomasta pirtin pojasta tuli yksi Suomen Mensan perustajajäsenistä. Lehtinen sai unelmansa ja pääsi maailmalle tutkimaan hämähäkkejä, vaikkei urallaan saanut kuin yhteen projektiin rahoitusta.

Se ei edes liittynyt hämähäkkeihin, vaan punkkien aiheuttamaan allergiaan. Sen ansiosta Lehtinen sai eläkepäivilleen lainaksi mikroskoopin. Tutkimusmatkat hän rahoitti omasta pussistaan.

Mutta mitkä matkat! Niitä Lehtinen on tehnyt satoja, viimeisimmät Tahitille, Keniaan ja Mauritiukselle vuonna 2013.

Lehtinen matkustaa yksin, vuokraa auton ja suuntaa pimeimpään viidakkoon. Henki on meinannut lähteä niin usein, ettei Lehtinen jaksa edes laskea.

"Kerran Brasiliassa minua puri juoksujalkainen. Ajoin leiriin ja kysyin paikallisilta, oliko tämä se myrkyllinen laji. He sanoivat, että se selviää puolen tunnin päästä."

Niin selvisikin. Ajan kuluttua mies kun oli yhä hengissä.

Malesiassa Lehtisen sormeen pisti russellinkyy, yksi maailman myrkyllisimmistä käärmeistä. Näkökenttä täyttyi hopeisista palloista ja maailma pimeni, mutta Lehtinen ehti sitä ennen vuolla puukolla sormen auki ja valuttaa myrkkyä pois.

"Heräsin viiden tunnin päästä ja tajusin, etteihän tämä olekaan helvetti, vaan tämä sama malesialainen viidakko."

Irakissa 1971 Lehtinen oli vähällä kuolla lavantautiin ja 1974 Papua-Uudessa Guineassa kannibaalit tulivat metsästysaikeissa vierailulle heimokylään, jossa Lehtinen oli vieraana.

"Mutta olen aina sanonut, että jos tutkimusmatkailijaa tällaiset asiat hirvittäisi, niin ei se olisi tutkimusmatkailija."

Niko Kettunen
Kaarina

Oikaisu 28.7. Jutussa käytetty virheellisesti termiä herrastuomari, joka korjattu herastuomarilla. Herastuomari on käräjäoikeuden lautamiehelle myöntämä arvonimi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit