Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen rovasti: "Sahtihaarikka on hämäläisten kaksikorvainen paholainen"

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Heinäkiireet ovat hellittäneet hetkeksi, ja sahtimestari Saima Lepola Lammin Alhosta on noutanut vintiltä sahtitynnyrin ja "ratin" katajavarilla pestäviksi.
Heinäkiireet ovat hellittäneet hetkeksi, ja sahtimestari Saima Lepola Lammin Alhosta on noutanut vintiltä sahtitynnyrin ja "ratin" katajavarilla pestäviksi.

Sahtia valmistettiin entisaikaan Lammilla melkein joka talossa. Se oli niin rikkaan kuin köyhänkin tavanomainen juoma. Erityisiä juhlapäiviä, joiksi "sahtiryki" tehtiin, olivat joulu, pääsiäinen, helluntai ja juhannus. Mutta myös muita tilaisuuksia, kuten häitä, hautajaisia ja syntymäpäiviä juhlistettiin tällä perinteellisellä juomalla.

 

Lammi on halunnut tallentaa vanhan sahtitraditionsa tuleville polville, ja vaikka tekotavat ja -välineet hieman muuttuivatkin, ovat kaikki perinteelliset sahtivehkeet nähtävissä Lammin "Sahti- ja pellavamuseossa".

Astioihin kiinnitetyt lappuset valaisevat eri astioiden käyttötarkoitusta, joten asiaa tuntematonkin voi saada jonkinlaisen käsityksen sahdinteon eri vaiheista. Pitkien markkinamatkojen tapainkulttuurista kertoo museossa eräs tynnyri, jonka kylkeen on tekstattu: "Matkaevääksi Porvoon matkalle". Sitä, minkälaisella kunnioituksella entiset lammilaiset suhtautuivat sahdintekoon, kuvastaa museon seinälle ripustettu tynnyrinpohja, johon alkeellisin kirjaimin on puukolla kaiverrettu kirjoitus: "Tämä on ensimmäinen tynnyrianti, 24.1836, helmikuu".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit