Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voice of Finlandista tutusta italialais­viulistista tuli Suomessa hevitohtori

Paolo Ribaldinin heavy metal -luentosarja tuo Suomeen ihmisiä ympäri maailmaa

Ihmiset
 
Aki Petteri Lehtinen
Laura Mendelin HS
Italialaisen Paolo Ribaldinin luentosarja heavy metal -musiikista alkaa Helsingin yliopistossa 4. elokuuta.
Italialaisen Paolo Ribaldinin luentosarja heavy metal -musiikista alkaa Helsingin yliopistossa 4. elokuuta. Kuva: Laura Mendelin HS

Kun Paolo Ribaldini esiintyi viime talvena Voice of Finland -laulukilpailuohjelmassa, hän sai kaikkien tähtivalmentajien tuolit kääntymään.

Michael Monroe kysyi, onko englanti helpompaa pari vuotta Suomessa asuneelle laulajalle. Tämä vastasi "Ei, suomeksi, me ollaan Suomessa".

Kolme nopeaa

Tohtorikoulutettavalla mielessä

1. Heavy metal -musiikin tutkimuksesta

"Hevimusiikkia tutkitaan yhä enemmän, koska se on merkittävä osa nykyaikaista kulttuuria."

2. Laulussa ratkaisevasta asenteesta

"Laulussa erottuu muista soundilla ja asenteella. Ne kantavat pitkälle ja kestävät aikaa."

3. Suomeen sopeutumisesta

"Olen hyvin sopeutunut Suomeen, mutta pimeys on aina rankkaa talvella!"

Studioyleisö riemastui.

Sujuva stadin slangi ällistyttää, sillä klassisen viulunsoiton maisteri ei tiennyt Suomeen tulleessaan maasta muuta kuin muutaman hevibändin. Hän kuunteli Stratovariusta, Nightwishiä ja Sonata Arcticaa.

Ribaldini löysi tiensä Helsingin yliopistoon, kun musiikkitieteiden tutkija Esa Lilja ja professori Eero Tarasti kiinnostuivat hänen hevimusiikkia ja -laulua käsittelevästä väitöskirjahankkeestaan.

"Aloin kuunnella heviä vasta joskus 16-vuotiaana, ja vaikka en aluksi tykännyt yhtään, aloin ahmia sitä", viulunsoiton opettajana Italiassa työskennellyt Ribaldini, 28, kertoo Café Engelin pöydässä.

"Hevissä on aika paljon klassista musaa ja bluesia. Sointukulut ja virtuositeetti yhdistävät 1970-luvun parhaat hevikitaristit Vivaldiin, Bachiin ja Händeliin. Monella hevimuusikolla on tausta klassisessa musiikissa ja musiikin teoriassa."

Tohtorikandidaatti Ribaldini pitää elokuussa Helsingin yliopistossa (Helsinki Summer School) luentosarjan Heavy Metal Music in Contemporary History and Society. Seminaariin on ilmoittautunut osallistujia ympäri maailmaa, muun muassa Yhdysvalloista, Etelä-Amerikasta, Ranskasta, Portugalista ja Australiasta.

Vierailijapuhujiin kuuluvat muiden muassa W.A.S.P.-yhtyeen kitaristi Doug Blair ja maailman parhaaksi rocktoimittajaksi ylistetty tietokirjailija Joel McIver. Jälkimmäinen pyysi päästä luennoimaan, kun hän näki internetissä ilmoituksen Ribaldinin kurssista.

Myös hevimediat Metal Insider ja Blabbermouth ovat kirjoittaneet etukäteen seminaarista.

"Kurssin tavoite on, että osallistujat pystyisivät seminaarin lopussa tunnistamaan, mitä tapahtuu hevimusiikissa laajemmin: musiikillisesti, yhteiskunnallisesti ja kulttuurisesti", Ribaldini sanoo.

"En anna oman makuni vaikuttaa musiikin tarkasteluun. On myös tärkeää, että osallistujat tuovat seminaarin keskusteluihin omat näkökulmansa niin kuin vierailijatkin."

Ribaldini tunnustautuu "vanhan liiton hevimieheksi", jonka idolit ovat 1970- ja 1980-luvun melodisessa raskaassa rokissa ja metallissa: Black Sabbath, Rainbow ja Journey. Hän tutkii ja opettaa kuitenkin myös itselleen vähemmän mieluista trash-, black- ja death metal -hevimusiikkia, pyrkien "intohimojensa yli tietoon".

Ribaldinin ääni teki vaikutuksen Voice of Finlandissa, mutta hän opiskelee lisää laulua ammattikorkeakoulu Metropoliassa. Sieltä löytyivät jäsenet myös kahteen tribuuttibändiin. Odysseyssa Ribaldini laulaa Journeyn biisejä, Sacred Heartissa Dio-yhtyeen tuotantoa.

Hevilaulun hän aloitti kitaristikaverinsa pyynnöstä vuonna 2007 Italiassa Crimson Time -yhtyeessä, joka keikkaili ja teki myös omia kappaleita. Suomessa hän on tutustunut ja ryhtynyt yhteistyöhön kokeneiden kitaristituottajien Tuomas Heikkisen ja Erkka Korhosen kanssa.

"Olen kuitenkin vieras vieraassa maassa. Minun pitää mennä ja sanoa 'hei, minä olen Paolo, voitaisiinko tehdä jotain yhdessä'. Joku aina sanoo 'ei kiitos', mutta ei se mitään, niin maailma menee."

Voice of Finlandissa Ribaldini sai näyttää mitä osaa ja hankki uusia kontakteja. Siksi hän siihen osallistuikin.

"Ei tähtivalmentajilla ole kiireiltään aikaa ankarassa musiikkibisneksessä nostaa yhtä Paoloa rocktähdeksi. Työ on tehtävä itse. Jos ohjelmaan menee, kannattaa siksi etukäteen valmistaa omaa materiaalia nettiin."

Ribaldini tietää, että nykyään on vaikeaa elättää itseään musiikilla, vaikka sitä tekisi taitavasti ja tosissaan.

"Jos joudun välillä tekemään päiväduunia, niin sitten niin pitää tehdä", hän toteaa. Akateemista työtä hän ei laske pelkäksi palkkaduuniksi, koska sitäkin hän tekee ensisijaisesti "intohimosta".

"Pitää olla rehellinen ja oikeudenmukainen itselleen ja muille, se on siinä", Ribaldini kiteyttää.

"Tietenkin tahdon itse rocktähdeksi, mutta myös hevimusiikin tutkijaksi. Jos olisi pakko valita, esiintyisin joka ilta täysille areenoille oman bändini kanssa. Haluan päästä niin pitkälle kuin mahdollista."

 

Paolo Ribaldinin kurssi 4.–20. 8. Helsingin yliopistossa (www.helsinkisummerschool.fi). Hänen Odyssey-yhtyeensä esittää Journeyn kappaleita On the Rocks -klubilla 7. 8.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit