Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valokuvauksesta muistokauppiaaksi siirtynyt yrittäjä myy ihmisille heidän omaa menneisyyttään

Valokuvausliikkeen laajasta kuva-arkistosta voi löytää itsensä tai sukulaisensa. Eräs nainen näki isänsä ensimmäistä kertaa koko elämässään

Ihmiset
 
Jukka Gröndahl HS
Kari Komulaisen liikkeen varasto on täynnä vanhoja negatiiveja, koevedoksia tai kuvakopioita. Laajaa arkistoa on kerätty 1950-luvulta lähtien.
Kari Komulaisen liikkeen varasto on täynnä vanhoja negatiiveja, koevedoksia tai kuvakopioita. Laajaa arkistoa on kerätty 1950-luvulta lähtien. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Itkuhan siinä pääsi.

Nainen oli varovasti tiedustellut kuhmolaisen valokuvausliikkeen omistajalta Kari Komulaiselta, josko tämän arkistoista löytyisi kuvaa eräästä vuosia sitten kuolleesta miehestä. Komulainen kaivoi liikkeensä valtavaa varastoa, jota oli kerätty 1950-luvulta saakka. Jo liikkeen perustanut isä oli huolellisesti arkistoinut kaikki kuvat, jotka oli vuosien varrella ottanut, ja Komulainen oli jatkanut isän työtapoja. Kymmenientuhansien kuvien ja negatiivien joukosta Komulainen löysi kuin löysikin naisen tiedusteleman henkilön.

Kuvien luovutustilanne oli tunteellinen. Nainen näki isänsä ensimmäistä kertaa koko elämässään.

Valokuvausliikkeessä on kirjattu tarkasti muistiin kaikki otetut valokuvat.
Valokuvausliikkeessä on kirjattu tarkasti muistiin kaikki otetut valokuvat.

"Minusta on tullut kansanperinteen kerääjä ja terapeutti", Komulainen sanoo.

"Lähettäisin kuvat mieluiten postissa. Usein käy niin, että ihmiset haluavat tulla hakemaan ne henkilökohtaisesti, ja sitten jäävät muistelemaan ja jaarittelemaan moneksi tunniksi. Muistot nousevat pintaan."

66-vuotias Komulainen onkin siirtynyt valokuvausbisneksestä muistobisnekseen. Hänen liikkeelleen kävi, kuten monille valokuvausliikkeille ympäri Suomea ja maailmaa: digikuvauksen yleistyttyä kauppa ei enää kannattanut.

Komulainen lopetti valokuvausliikkeensä ja alkoi myydä sen vuosikymmenten aikana kertynyttä varastoa. Komulainen siis myy ihmisille heidän omaa menneisyyttään. Kuhmosta ja muualta Kainuusta on tiedusteltu esimerkiksi isovanhempien hääkuvia, kuvia kauan sitten kuolleista sukulaisista ja esimerkiksi lapsuuden potretteja.

Valokuvaamon työntekijät ovat ottaneet kuvia noin 23 000 kertaa, ja jokaiselta kerralta on arkistossa useita negatiiveja, koevedoksia tai kuvakopioita. Komulainen alkoi myydä arkistojaan vuosi sitten, ja sen jälkeen noin 1 500 ihmistä on ostanut Komulaiselta kuvia sukulaisistaan – tai joskus myös itsestään.

"Minulla on yli 600 pakettia kehitettyjä valokuvia 1960-luvulta lähtien. Ihmiset jättivät filmirullan kehitykseen, mutta eivät koskaan hakeneet kuviaan. Eräs asiakas kävi vastikään hakemassa kuvat, jotka hänen isänsä oli tuonut teetettäväksi 30 vuotta sitten. Hän itse oli kuvissa lapsi, ne olivat oikein hyviä otoksia perheen kesälomamatkasta."

Kolme nopeaa

Vanhojen valokuvien erikoisuuksia

1. Vanhat ihmiset eivät aina suostuneet katsomaan kameraan.

"Jotkut uskoivat, että jos katsoo suoraan kameraan, piru vie sielun."

 

2. Perhepotretteja otatettiin kotona.

"Tuolloin oli tapana, että valokuvaaja menee perheen kotiin ja ottaa virallisen perhepotretin siellä. Sittemmin kuvaus on siirretty studioihin. Kuvissa ei hymyilty."

 

3. Lemmikkejä kuvattiin jo 1950-luvulla.

"Meillä on arkistossa koirakuvia kymmenien vuosien ajalta. Aina ne eivät olleet helppoja. Koira saattoi käydä omistajan päälle, jos sitä yritti taivuttaa haluttuun asentoon. Piilouduin silloin kameran taakse."

Komulainen ei itse asiassa halunnut kuvaajaksi. Tv-asentaja olisi ollut mieluisampi ammatti, mutta isä siirsi liikkeensä pojan nimiin ennen kuin tämä ehti kadota Kuhmosta maailmalle.

"En ole hyvä kuvaaja, minulla ei ole silmää. Isälläkään ei ollut silmää. Valokuvaus on vain keino hankkia elantoa, ei mikään intohimo. 1980-luvulla tosin oli muutamia kiinnostavia vuosia, kun värikuvat tulivat."

Valokuvausliikkeen perusti Komulaisen isä Urho, kaksi viikkoa kansakoulua käynyt mies, joka sai oppinsa sota-aikana tiedotuskomppaniassa. Urho Komulainen toimi kaiutinteknikkona, mutta seurasi samalla valokuvaaja Pauli Jäniksen ja elokuvaaja Kalevi Lavolan työskentelyä.

"Se oli puhdas propagandahomma, Urkin tehtävä oli toimittaa pro-Suomi-materiaalia Venäjän puolelle. Mutta oppipa samalla."

Jänis kannusti perustamaan valokuvausliikkeen Kuhmoon. Alku oli hankala, ja Urho Komulainen hankki lisätienestejä muun muassa myymällä laittomasti voita, jota säännösteltiin tarkasti. Välillä mies myi valokuvaamisen lisäksi vakuutuksia, piti sekatavarakauppaa ja televisioliikettä. Hyvät tilit tehtiin esimerkiksi mikkelinpäivänä ja kekrinä, jolloin oli tapana käydä juhlakuvissa. Hautajaiset kuvasi Kari Komulaisen äiti Kaija Komulainen, joka tunteellisena ihmisenä usein itki maahanpanijaisissa kaikkien äänekkäimmin.

Liike siirtyi Kari Komulaiselle vuonna 1974, mutta Kaija Komulainen hoiti lähes kuolemaansa saakka lasten kuvaamisen. "Hän oli hyvä lasten kanssa, toisin kuin minä. Leikitti ja lepersi niille kunnes kuvat saatiin otettua."

Seitsemän vuosikymmenen aikana otetuista valokuvista voi helposti seurata muodin muuttumista. Esimerkiksi hääpukuja on Komulaisen mukaan "karmivista erittäin kauniisiin".

"Se on kiinnostavaa, mutta en minä arkistoja huvikseni katsele. Varmaan 85 prosenttia arkiston kuvista en ole katsonut. Enkä katso ennen kuin joku maksaa."

Jäätyään eläkkeelle vuonna 2007 Komulainen ei muutamaan vuoteen kuvannut mitään.

"Nyt olen ottanut vähän lomakuvia. Ja harkitsen, alkaisinko kuvata maisemia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit