Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Vartioitu satama

Ihmiset
 
Pentti Koskinen
Missä ja milloin nämä laiturit ovat olleet vartioituja?
Missä ja milloin nämä laiturit ovat olleet vartioituja? Kuva: Pentti Koskinen
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Viime tiistain kuva-arvoitus purettavasta talosta aiheutti todennäköisesti hetkellisen sähkönkulutuspiikin, sillä moni vastaaja kertoi surfanneensa tunteja verkossa selvittääkseen tarkan paikan.

Tarkimmat vastaukset löytyivät kuitenkin toisenlaisista käyttöliittymistä, kuten esimerkiksi Helsingin vanhoja kortteleita -sarjan kakkososasta Herrasväen ja työläisten kaupunki.

Vastauksia tuli runsas sata. Hieman yli puolet tiesi, että kyseessä oli Hakaniementori, tarkemmin sanottuna Siltasaarenkatu 7–9. Kuvassa puretaan ns. Kovinin taloa huhtikuussa 1930.

Ympyrätaloa ja muita lähikohteita veikanneita saattoi hämätä se, että talojen tilalle ei ole rakennettu mitään vaan niiden kohdalla on nykyisin Hakaniemen torin raitiotiepysäkit.

"L. Kovinilla oli tontti vuokralla, mutta sen vuokraoikeus päättyi vuonna 1930. Kaupunginvaltuusto päätti asiasta helmikuussa. Kovinin vuokratalossa asui suomalaisten lisäksi venäläisiä, juutalaisia ja tattareita. Pihalla talon lapset puhuivat suomea, ruotsia ja venäjää sekaisin", kertoo Mikko Kuutti.

Erkki Hjeltille paikka on monin tavoin tuttu. Talossa asui hänen isoisänsä, jonka isällä Johan Alénilla oli samassa talossa ruokakauppa.

Hjelt siteeraa sukukronikkaansa.

"Yksityiskohtaista tietoa ei ole siitä, miten yövahti Johan Alénista tuli kauppias. Viimeistään vuonna 1885 hänellä oli kuitenkin vähittäiskauppaliike osoitteessa Uudenmaankatu 2. Vuoteen 1899 mennessä Johan oli siirtänyt liikkeensä Hakaniemeen, jossa kaupan nimenä oli J. A. Alénin ruoka- ja siirtomaatavaraliike."

Kronikan tietojen mukaan perhe ilmeisesti asui samassa talossa. Rakennus oli kaksikerroksinen puurakennus, jossa oli kadun ja sisäpihan puolelle kummassakin kaksi sisäänkäyntiä.

Johan Alénin kaupalla oli myös sivuliike osoitteessa Villa Malmi.

Kalevi Saanilahdella on tietoa rakennuksen muista käyttäjistä ja jopa sen myöhemmistä vaiheista.

"Katusivulla toimi kauppaliikkeitä ja pihan puolella oli ns. Kovinin sauna. Puolisen vuotta 1920-luvun lopulla yhdessä rakennuksista sijaisi jopa ortodoksisen Pyhän Nikolauksen yhteisön väliaikainen kirkkotila."

Ja ne myöhemmät vaiheet?

"Muistitiedon mukaan yksi rakennuksista sai uuden elämän Puistolassa, jonne se pystytettiin vuonna 1936. Todennäköisesti kuitenkin vain hirsirunkoisen rakennuksen hirret kuljetettiin uuteen paikkaan. Ainakin toista kuvan rakennusta muistuttava talo seisoo yhä Suuntimotien ja Pensastien kulmassa."

Saanilahden tietojen mukaan ulkonäköä on tosin hieman muunneltu alkuperäisestä, mutta ikkunajako on samanlainen.

"Puistolinnana tai Lutikkalinnana tunnettu talo on ollut asuinkäytössä."

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Eila Laxenin. Hän saa Anna Kortelaisen toimittaman tietoteoksen Avojaloin – 20 tositarinaa Karjalan Kannakselta (Gummerus).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa ollaan veden äärellä. Mutta missä ja milloin? Ovatko kuvan maisemat muuttuneet? Onko paikka sinulle tuttu? 

 

Lähetä vastauksesi torstaihin 30. heinäkuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

HS
Purettava talo sijaitsi Hakaniemen torilla.
Purettava talo sijaitsi Hakaniemen torilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit