Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuppu, Nätti ja Nyyrikki tämän vuoden lehmännimiä

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Pertti Jenytin Lehtikuva
Nuppu, Neito, Nyyrikki ja Nätti olivat suosikkinimiä lehmälle 50 vuotta sitten.
Nuppu, Neito, Nyyrikki ja Nätti olivat suosikkinimiä lehmälle 50 vuotta sitten. Kuva: Pertti Jenytin Lehtikuva

Kaikkien tarkastuskarjaamme kuuluvien tämän vuoden aikana syntyneiden tai syntyvien vasikoiden nimen tulee Maitotaloustuotteiden tarkastuslaitoksen suosituksen mukaan olla N:llä alkava. Määräys on osa tarkastusjärjestelmää, jota noudatetaan nyt yhdeksättä vuotta. Noin 30 prosenttia maamme karjasta kuuluu tarkastusyhdistyksien valvontaan. Lehmien nimeäminen vuosittain määrätyllä kirjaimella aloitettiin meillä vuonna 1957. Järjestelmän mukaan voi lehmän nimen kuultuaan päätellä sen syntymävuoden. Vasikoiden nimen tulee lisäksi olla mahdollisimman lyhyitä – korkeintaan kolmetavuisia, sanotaan tarkastuskarjakoille laaditussa ohjekirjasessa, jossa selostetaan järjestelmän soveltamista käytäntöön.

Nuppu, Neito, Nyyrikki, Nätti, Nukke, Nuoli ja Nelly ovat suosittuja vasikannimiä tänä vuonna. Mielikuvitusta apuna käyttäen on saatu sellaisia nimiä kuin Nirata, Nasu, Naava, Nuti, Nina, Nora, Näsi ja Nappi.

 – Vuonna 1957 tarkastuskarjaamme kuuluvien vasikoiden nimen piti alkaa A-kirjaimella ja seuraavana vuonna E-kirjaimella.

Viime vuonna oli tavallinen Mansikki sekä muut M-kirjaimella alkavat nimet vuorossa. Ensi vuonna syntyvät vasikat nimetään O- tai Å-kirjaimella alkaviksi ja aakkosjärjestystä riittää vuoteen 1973 saakka, jolloin syntyvien vasikoiden nimet alkavat Y:llä, Ä:llä tai Ö:llä.

Uudenmaan ja Kymen lääneissä noin 40 % lehmistä kuuluu maidontarkastuslautakuntien toimipiiriin, mutta Pohjois-Suomessa vastaava luku on joillakin paikoin vain 15prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit