Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kodin kulttuuriperintö kantoi laulajaa

Hannu Salmenkallio 1932–2015

Ihmiset
 
Pekka Salomaa
Hannu Salmenkallio
Hannu Salmenkallio

Kanttori-urkuri, laulupedagogi ja laulaja Hannu Salmenkallio kuoli 82-vuotiaana Espoossa 31. toukokuuta. Hän oli syntynyt Helsingissä 27. heinäkuuta 1932.

Salmenkallio oli oppilaana Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa, mutta isän siirryttyä Ylihärmän parantolan ylilääkäriksi hän suoritti koulunsa loppuun Pohjanmaalla. Sen jälkeen hän tuli Sibelius-Akatemiaan professori Oiva Soinin lauluoppilaaksi. Hän opiskeli kirkkomusiikkiosastolla, josta valmistui kanttori-urkuriksi. Samanaikaisesti hän osallistui myös oopperaluokan toimintaan.

Elämäntyönsä Salmenkallio suoritti Kanta-Espoon seurakunnan kanttorina, ja kun Kauniainen tuli omaksi seurakunnakseen, hän siirtyi Kauniaisten kanttori-urkuriksi.

Salmenkallio oli aito bassolaulaja, joka esiintyi konserttien solistina sekä bassotehtävissä myös Kansallisoopperassa. Niistä mainittakoon Mozartin Don Giovannin Leporello ja Ryöstö Seraljista -oopperan Osmin. Kanttorityönsä ohella hän toimi laulunopettajana Sibelius- Akatemiassa. Hän järjesti monipuolista konserttitoimintaa Espoon seurakunnassa ja oli aktiivinen sikäläisessä kulttuurielämässä.

Salmenkallio oli todellinen kulttuuripersoonallisuus. Hän oli musikaalinen ja laajasti sivistynyt laulaja. Kirjallisuuden kohdalla kiinnostus kohdistui kotimaisiin klassikoihin. Aleksis Kiven näytelmiä hän osasi lähes ulkoa. Tämä harrastus oli saanut alkunsa jo koulupoikana kotoa. Sen seurauksena saivat kuulemma joskus saarnamiehetkin muistutuksen, jos suomen kielen asu ei saarnoissa aina ollut korrektia. Laulajauran jo päätyttyä hän kirjoitti useita kirjoja.

Urheilu oli myös rakas harrastus. Salmenkallio lenkkeili viimeiseen asti. Niinpä päivää ennen viimeisen ratkaisevan sairauskohtauksen alkua hän kävi kuulemma rollaattoriin turvaten juoksemassa ylös kotinsa lähialueen mäkiä.

Jo viisitoistavuotiaana Salmenkallio oli sairastunut diabetekseen. Lääkäri-isä ymmärsi asian vakavuuden ja tuki ammattitaidollaan sairauden alkuvaihetta, ja Salmenkallio otti itsekin elämänsä myöhemmissä vaiheissa huomioon sairautensa elämälleen asettamat rajoitukset.

Hannu Salmenkallio oli erittäin huumorintajuinen. Unohtumattomia ovat hänen kannanottonsa keskusteluissa käsiteltyihin asioihin. Sibelius-Akatemian opiskeluvuosien ystäväryhmä on pitänyt tiiviisti yhteyttä. Me ryhmän jäljelle jääneet kokoonnumme ensi syksynä kaivaten muistelemaan reilua, älykästä ja huumorintajuista entistä Sibelius-Akatemian oppilaskunnan puheenjohtajaamme.

Pekka Salomaa
Kirjoittaja on
Hannu Salmenkallion kollega.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit