Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikkinäinen lapsuus ei estänyt Kai Hagelbergia nousemasta yhteiskunnan tukipylvääksi

Helsingin kiinteistölautakunnan entinen vetäjä vaikutti vuosikymmenet siihen, kuka rakensi Helsinkiin ja mitä

Ihmiset
 
Katarina Sällylä HS
Kai Hagelberg vaikutti vuosikymmenet siihen, kuka rakensi Helsinkiin ja mitä. Mieluisimpia hankkeita olivat urheilupaikat.
Kai Hagelberg vaikutti vuosikymmenet siihen, kuka rakensi Helsinkiin ja mitä. Mieluisimpia hankkeita olivat urheilupaikat. Kuva: Katarina Sällylä HS

"Ei kuvata kädet rinnalla, koska joidenkin mukaan se asento esittää ylemmyyttä", Kai Hagelberg sanoo Helsingin Mäkelänrinteen uintikeskuksessa. "Mutta kuvataan kyykyssä, koska mulla on uudet polvet! Tekonivelleikkausten jälkeen tein 120 kyykkyä joka päivä."

Uintikeskus voisi ehkä olla Mäkelänrinteessä myös ilman Hagelbergia, mutta Hagelbergille keskus on elämäntyön helmi. Uimaurheilun asia vei nuoren rakennusmestarin politiikkaan, ja poliitikkona hän pääsi vetelemään hallihankkeen lankoja monissa eri rooleissa.

Kolme nopeaa

Näin saadaan eloa Helsingin torikortteleihin

1. "Tapahtumat ovat hienoja, mutta Senaatintorilla, torikortteleissa ja Kauppatorilla pitää olla soittoa, myyntiä ja ruokaa joka päivä ympäri vuoden. Kesti vuosia, ennen kuin Tuomaan markkinoille saatiin glögitarjoilu. Iltatori pitää herättää henkiin."

2. "Täyttäkää tyhjät tilat ja avatkaa sokkeloiset sisäpihat ravintoloille, vaikka arkkitehdit sitä vastustavatkin. Jos tiloihin ei tule yrittäjiä, vuokratkaa ne vaikka ilmaiseksi. Ja kirkko mukaan."

3. "Tehkää se merikylpylä Katajanokalle. Totta kai asukkaat pelkäävät liikennettä ja elävöittämistä, mutta elävöittäminen tuo niitä aina. Merikylpylä toisi potkua."

Kaikki olisi voinut mennä aivan toisin. Uima-altaiden lisäksi Hagelbergin lapsuus antoi hyvät eväät myös luovuttamiseen ja katuojaan.

Hagelberg oli kolmivuotias, kun äiti löi isää pallilla korvaan, otti lapsen kainaloon ja lähti. "Selvänä isä oli kilteistä kiltein, mutta hakkasi äitiä humalassa."

Oikean isän lisäksi Hagelbergilla oli tavallaan kaksi muutakin alkoholiin taipuvaista isää: äidin uusi kumppani sekä ruotsalainen taidemaalari, jonka perheessä Hagelberg asui sotalapsena kahteen eri otteeseen.

Kolmesta läheisin on silti oma isä. "Kävin Ruusulankadulla katsomassa, kun hän keilaili. Käsi kävi tähän tapaan myös baarin puolella", Hagelberg kertoo ja tekee huikkaliikkeitä.

Äitikään ei ollut äideistä parhain. "Hänen mielestään lapsia kuului olla, mutta ei hän lapsia rakastanut, halannut tai pussannut", Hagelberg sanoo, riisuu silmälasit ja sipaisee kosteaa silmänurkkaa.

"Ei mulla ollut sillä lailla kotia kuin muilla. Sain leikkiä kavereiden kanssa vain keittiössä, koska äiti pelkäsi pölyä."

Kun äiti lähti tanssimaan, hän lukitsi oven takalukkoon. Illan tullen poika jäi pimeään, koska ei yltänyt valokatkaisijaan.

Kun äidin piti laittaa poika kouluun, hän valitsi suomen kielen unohtaneelle pojalleen suomenkielisen koulun. Siellä hurri sai selkäänsä, ja Hagelberg päätti opetella ajattelemaan suomeksi.

Ja kun äiti lähti uuden miehensä kanssa Yhdysvaltoihin, teini-ikäinen poika jäi kahdeksi vuodeksi yksin ja söi, mitä sai. "Oli niin ikävä, että otin koiranpennun, mutta koska se pissaili ympäriinsä, annoin sen pois."

Luovuttajan sijaan Hagelbergista tuli yhteiskunnan ryhdikäs tukipylväs. Sen saivat aikaan Töölö, urheilu, kiltteys ja uhma.

"Töölössä tehtiin kyllä jäynää, mutta ei rötöstelty, näpistelty tai hakattu ketään", hän vakuuttaa. Uimaradoilla Hagelbergia piiskasi halu peitota urheilusankari-isäpuoli.

"Oli siinä sellaista näyttämistä", hän arvelee.

Nyt Hagelbergin koti on paritalon puolikas Paloheinässä, josta Hagelberg kävelee päivittäin golfaamaan. Elämä näkyy seinillä: työhuone on täytetty lasten ja lastenlasten kuvilla ja muissa huoneissa riippuu taidetta: Ruotsin-isän töitä ja valoisa Rafael Wardi.

Kiintoisin on eteinen. "Stadi-eteinen" on täynnä tunnustuksia. Seinillä riippuu lautasia kiitoksena työstä Elannon edustajistossa ja Helsinginkadun Urheilutaloa esittävä grafiikka urasta Helsingin kaupungin, Urheiluopistosäätiön ja lajiliittojen omistamassa Urheiluhallit Oy:ssä.

Kimmo Pälikön maalaus esittää 1999 valmistunutta Mäkelänrinteen uintikeskusta ja rakennusmestarien lahjoittama grafiikka Senaatintorin 1990-luvun lumikirkkoa.

Koska Marja-Liisa Hagelberg inhoaa viirejä, hän on keksinyt laittaa kehyksiin puolisonsa tunnustukset Suomen uimaliitolta, Helsingin uimareilta, Suomen olympiakomitealta sekä kokoomukselta.

Ja sitten on kuva Helsingin työväentalosta. Porvarin seinällä?

"Se on synttärilahja Vehviläiseltä." Sirkka-Liisa Vehviläinen on helsinkiläinen demarivaikuttaja.

"Mulla on laaja sydän ja hyvin on tultu toimeen", Hagelberg naurahtaa.

Poliitikkovuosinaan jäntevä, nykyään 73-kiloinen Hagelberg painoi ahkerasta urheilemisesta huolimatta 90 kiloa.

Häntä ei juuri nähty kotona, sillä yli 20 vuotta Helsingin kiinteistölautakuntaa vetänyt ja laajalle verkottunut mies oli rakennuttajille ja rakennusliikkeille mieluinen kestitettävä.

"Me jaettiin sentään tontit", Hagelberg sanoo. Kestityksistä ja kytköksistä juoruttiin, mutta Hagelberg vakuuttaa nauttineensa kaiken Helsingin hyväksi.

"Otin aina mukaan koko lautakunnan ja virkamiehetkin. Iltojen mittaan lautakunta hitsautui ja tutustui myös virkamiehiin aina virastopäällikköjä myöten. Hommat sujuivat hyvin, kun opittiin tuntemaan toisemme."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit