Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkailututkimuksen professori

Seppo Aho 1946–2015

Ihmiset
 
Laura Aho Antti Liikkanen Mauri Ylä-Kotola
Seppo Aho
Seppo Aho

Lapin yliopiston matkailututkimuksen emeritusprofessori Seppo Aho kuoli 8. heinäkuuta sairauteen Rovaniemellä. Hän oli 68-vuotias, syntynyt Porissa 10. elokuuta 1946.

Aho suoritti yhteiskuntatieteiden lisensiaatin tutkinnon Helsingin yliopistossa 1977. Filosofian tohtorin tutkinnon hän suoritti Lontoon yliopistossa aluetalouden ja suunnittelun alalta 1978. Väitöksensä jälkeen Aho toimi vs. apulaisprofessorina Joensuun korkeakoulussa ja syyskuusta 1979 alkaen Pohjois-Suomen tutkimuslaitoksen erikoistutkijana ja Lapin yksikön johtajana. Tähän kauteen sijoittuu runsaasti työelämän tutkimusta, kuten kuuluisa Sapattivapaa-tutkimussarja.

Aho nimitettiin dosentiksi Lapin korkeakouluun vuonna 1981 ja Tampereen yliopistoon 1986. Hän käynnisti suomalaisen matkailututkimuksen perus- ja jatkokoulutuksen. Vuonna 1994 hänet valittiin Suomen ensimmäiseksi matkailututkimuksen professoriksi. Lapissa Aho opittiin tuntemaan Professori Eurooppana, joka toimi vierailevana professorina muun muassa Bolognassa, Firenzessä, Madridissa, Riiassa ja Roomassa.

Seppo Aho ehti julkaista vuosikymmenien varrella yli 150 artikkelia ja 20 kirjaa, joista noin puolet käsittelee matkailua.

2000-luvulla hän johti matkailun ja kulttuuriteollisuuden eurooppalaisten maisteriohjelmien suunnittelua. Matkailututkimuksessa Aho edusti ajattelua, jossa eurooppalainen sivistysperintö oli mahdollista yhdistää aluekehitykseen metodologisen puritanismin rajoja rikkoen.

Aho oli paitsi suvereenisti kansainvälinen, myös hyvin rovaniemeläinen henkilö. Hän osallistui laajasti kunnallispolitiikkaan ja yhdistystoimintaan, kuten rotareihin, Nuorkauppakamariin ja Eurooppalaiseen Suomeen.

Lapin matkailuyhdistyksen jäsenet tekivät Ahon suunnittelemana ja toteuttamana matkoja Eurooppaan, Lähi-itään ja Keski-Aasiaan. Aho tunnettiin ystäväpiirissä sanavalmiina ja tietorikkaana henkilönä.

Laaja surevien joukko jää kaipaamaan Sepon verbaalis-älyllistä huumoria sekä myönteistä elämänasennetta.

Laura Aho
Antti Liikkanen
Mauri Ylä-Kotola
Aho on Seppo Ahon tytär, Liikkanen ja Ylä-Kotola Seppo Ahon ystäviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit