Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilijaprofessori Silja Rantanen: "Kuvataiteet ovat Suomessa jääneet liian vähälle huomiolle"

Kuvataideakatemian jättävä Rantanen haluaa yhteiskuntaan enemmän kriittistä keskustelua

Ihmiset
 
Kari Pullinen
Taka-Töölön pelkistetty funktionalismi on Silja Rantasessa syvällä. Se näkyy myös hänen maalauksissaan.
Taka-Töölön pelkistetty funktionalismi on Silja Rantasessa syvällä. Se näkyy myös hänen maalauksissaan. Kuva: Kari Pullinen

Taka-Töölössä on rauhallista, puut reunustavat matalia, pelkistettyjä funkkistaloja. Täällä, vuonna 1939 rakennetun talon kolmannessa kerroksessa, taiteilija Silja Rantanen on asunut miehensä, kuvataiteilija Carolus Enckellin kanssa vuodesta 1988. Rantasen lapsuudenkoti sijaitsee vain 300 metrin päässä.

Rantanen istuu olohuoneensa sinisessä nojatuolissa ja katsoo ikkunan takaa kurkottavaa vaahteraa.

Kolme nopeaa

Inspiroivimmat teokset

1 "Luin Pentti Saarikosken runoja ensimmäisen kerran alle kymmenvuotiaana. Ne ovat vaikuttaneet minuun eri tavoin jokaisessa ikävaiheessa."

 

2 "Oppilaani Kristina Ståhlin näyttely Kansallismuseon esihistoriallisen näyttelyn yhteydessä on avoinna 23. 8. asti. Se on hienossa dialogissa Saarikosken Histria-runon kanssa."

 

3 "Venäläinen baletti on suuri rakkauteni. Viisi vuotta sitten olin Pariisissa, kun Sergei Djagilevin balettiryhmä Ballets russes täytti sata vuotta. Tein sen innoittamana Petruška-opetushankkeen, johon liittyvää Seitsemän kuolemansyntiä -oopperaa esitettiin Jätkäsaaren bunkkerissa. Se oli professuurini isoin ja rakkain projekti."

"Se, millaisia nämä talot ja kadut ovat, millaisia huonekalut suhteessa huoneisiin, on minulle syvällinen asia", hän sanoo.

Funktionalismin edustama käyttökelpoisuuden kauneus on Rantaselle tärkeää.

Se on ollut läsnä hänen elämässään ensin lapsuuden ja nuoruuden kaupunkiympäristössä, sitten arkkitehtiopinnoissa ja sen jälkeen vielä taideopinnoissa.

Funktionalismin pelkistetyt linjat ovat näkyneet myös Rantasen maalauksissa koko 35 vuotta kestäneen uran ajan. Maalaukset ovat vieneet Rantasen muun muassa Suomen edustajaksi Venetsian biennaaliin. Hänet on myös palkittu maalauksistaan muun muassa Carnegie Art Awardilla, Pro Finlandialla ja Suomen Leijonan komentajamerkillä.

Rantanen mainitsee äitinsä, tekstiilitaiteilija Kirsti Rantasen suureksi vaikuttajakseen. Rantasen isä, viime talvena kuollut Esko Rantanen puolestaan oli diplomi-insinööri.

"Heidän ajattelutapansa yhdistyvät suomalaisessa modernismissa."

Perjantaina Rantasen elämässä päättyy yksi ajanjakso. Kuvataideakatemian professuuri, jota hän on hoitanut viisi ja puoli vuotta, päättyy.

Professoriksi Rantanen haki, koska hän halusi osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Kuvataiteet ovat Rantasen mukaan pitkään jääneet liian vähälle huomiolle Suomessa.

"Musiikki ja teatteri ja kirjallisuus, ja nimenomaan musiikki, ovat ylivoimaisia."

Rantanen ei ole aina ollut yhteiskunnallinen osallistuja. Hän asui lähes koko 2000-luvun Karjaalla sijaitsevassa toisessa kodissaan, jonka yhteydessä hänen ateljeensa sijaitsee. Siellä Rantanen keskittyi taiteeseensa.

"Professuuri oli valtava elämänmuutos, jyrkempää eroa ei voi olla."

Rantanen sanoo, ettei hän ole vielä löytänyt keskusteluun osallistumisen ja taiteen tekemisen välille sopivaa tasapainoa.

"Minulla on halu osallistua ja sanoa mielipiteeni, kriittisetkin. Toisaalta oli hirveän hyvä asua maalla, vähän matkan päässä."

Rantanen oli erittäin aktiivinen Guggenheim-keskustelun alkuvaiheessa, ja hän ihmettelee sitä, miten pitkällä viiveellä useimmat tahot vastaaviin keskustelunaiheisiin reagoivat.

Guggenheimin lisäksi Rantanen ottaa esimerkikseen uuden yliopistolain.

"Yliopistoalan asiantuntijoiden keskuudessa vallitsee aika suuri yksimielisyys siitä, mikä meni pieleen, mutta kannanotot tulivat myöhään."

Rantasen syyttävä sormi osoittaa keskustelun vähäisyyden osalta muun muassa Helsingin Sanomia.

"Siinä vaiheessa, kun Taideyliopistoa kaavailtiin, sitä ei käsitelty kriittisesti ulkopuolelta. Samoin on käynyt Guggenheimin kanssa."

Myös syksyllä 2014 ilmestyneessä väitöskirjassaan Ulos sulkeista – Nykytaiteen teosmuotojen tulkintaa Rantasen tavoite oli avata julkista keskustelua. Teos on ensimmäinen kuvataiteen alan teoreettinen tohtorinväitöskirja, eli siihen ei liittynyt näyttelyitä, eikä se käsittele Rantasen omaa taidetta.

Sen sijaan kirja käsittelee sitä, mitä taideteoksissa näkyy. Tämä lähestymistapa on Rantasen mukaan ollut paitsiossa 30 vuotta, taidehistorian tutkimuksen siirryttyä teoskeskeisyydestä näkökulmakeskeiseksi.

Viimeksi Rantanen puuttui taidekeskusteluun maaliskuussa erotessaan Kansallisgallerian hallituksen jäsenyydestä. Ero oli Rantaselle periaatepäätös: hän koki naispuolisten hakijoiden tulleen syrjityiksi Kiasman johtajaa valitessa.

Professuurin päätyttyä Rantanen aikoo keskittyä taiteeseensa. Vapaa-ajallaan hän on innokas puutarhan-, tarkemmin sanottuna puiden, hoitaja.

Syntymäpäiväänsä Rantanen ei aio erityisemmin juhlia. Häntä pyydettiin kuitenkin sattumalta juuri syntymäpäiväkseen Vantaan Hämeenkylän kirkkoon esittelemään maalaussarjaa, jonka hän teki kirkkoon 25 vuotta sitten.

"Olisi mukavaa, jos sinne tulisi joku."

Giotton talo, 1983.
Giotton talo, 1983.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit