Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neuvostoliiton ja Venäjän kärkisosiologi

Vladimir Jadov 1929–2015

Ihmiset
 
Markku Kivinen J. P. Roos
Vladimir Jadov
Vladimir Jadov

Venäläinen sosiologi Vladimir Aleksandrovitš Jadov kuoli 86-vuotiaana 2. heinäkuuta Moskovassa. Hän oli syntynyt 25. huhtikuuta 1929 Leningradissa.

Jadov kuului venäläisen sosiologian ensimmäiseen sukupolveen, joka alkoi elvyttää 1950-luvun lopulta lähtien Stalinin aikana mahdottomaksi käynyttä tieteenalaa. Siihen aikaan Neuvostoliitossa ei ollut sosiologian koulutusta, joten ensimmäinen sukupolvi oli itseoppinut.

Jadov oli alkuperäiseltä koulutukseltaan filosofi, mutta kiinnostui varhain sosiologiasta ja psykologiasta. Hän oli uransa aikana pitkään Tiedeakatemiassa, ensin Leningradissa ja sitten myöhemmin Moskovan Sosiologian instituutin johtajana 1988–2000.

Vaikka konkreettinen sosiaalitutkimus tuli Stalinin ajan jälkeen mahdolliseksi, sosiologia oli edelleen kovassa paineessa. Sosiologian teorioita pidettiin porvarillisena oppina ja uhkana historiallisen materialismin filosofiselle teorialle.

Jadov kuului ns. kuusikymmenlukulaisiin, jotka pääsivät nauttimaan intellektuaalista vapautta suojasään aikana, mutta saivat kokea kovia brežneviniläisellä pysähtyneisyyden kaudella.

Jadovin tunnetuin teos on yhdessä Andrei Zdravomyslovin kanssa tehty Ihminen ja hänen työnsä. Jadov julkaisi siitä uuden laitoksen vuonna 2003 nimellä Ihminen ja hänen työnsä Neuvostoliitossa ja sen jälkeen. Teos oli aikoinaan avaus empiiriseen sosiologiseen tutkimukseen ja luovaan sosiologiseen ajatteluun.

Jadovin tärkein rooli oli opettajana. Venäjällä puhutaan laajasta Jadovin koulusta, jonka vaikutukset ulottuvat koko entisen Neuvostoliiton alueelle.

Jadov kasvatti monta sosiologisukupolvea Venäjällä ja toimi sekä venäläisissä että kansainvälisissä järjestöissä. Hän oli myös monien venäläisten sosiologian ammattilehtien toimittajana.

Hänen viimeisin virallinen asemansa oli Moskovan akateemisen humanistisen yliopiston sosiologian osaston dekaanina.

Jadov oli suuri Suomen ja Viron ystävä. Hänellä oli kesämökki Suomenlahden rannalla Virossa. Jadov osallistui useiden vuosien ajan Suomalais-neuvostoliittolaisen sosiologian työryhmän toimintaan sekä puheenjohtajana että aktiivisena toimijana.

Allekirjoittaneet tutustuivat Jadoviin 1970-luvun alun Leningradissa ja olivat sen jälkeen yhteydessä hänen kanssaan aina 2010-luvulle asti. Vuonna 1995 Jadoville myönnettiin Helsingin yliopiston kunniatohtorin arvo, ja sittemmin hänestä tuli myös Tarton yliopiston kunniatohtori.

Ihmisenä Jadov oli välitön ja ystävällinen. Hän oli habitukseltaan enemmän Groucho Marxin (jota hän muistutti hämmästyttävästi) kuin Karl Marxin kaltainen. Sotavuodet ja Leningradin piiritys olivat merkinneet hänet fyysisesti, mutta henkisesti hän oli ikinuori ja aina innostunut.

Jadov vierasti yhteiskuntatieteen ideologisointia, koska oli joutunut 70-luvulta lähtien käymään kamppailua erilaisten konservatiivisten poliittis-ideologisten vastustajien kanssa. Sosiologian kenttä oli hänelle kansainvälinen, ja hän vierasti kaikenlaista Venäjän mystifiointia.

Markku Kivinen
J. P. Roos
Kivinen on Aleksanteri-instituutin johtaja ja Roos professori emeritus.

Kirjoituksen aiemmassa versiossa oli väärät syntymä- ja kuolinpaikat. Jadov oli syntynyt Leningradissa ja kuollut Moskovassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit