Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pankkiiri J. P. Morgan selvisi murhayrityksestä

Murtovarkaita liikkeellä Helsingissä

Ihmiset
 
J. P. Morganin hovimestarin tainnuttamaa sidepäistä Erich Muenteria saatetaan läheiseen Mineolan vankilaan Long Islandilla.
J. P. Morganin hovimestarin tainnuttamaa sidepäistä Erich Muenteria saatetaan läheiseen Mineolan vankilaan Long Islandilla.

Yhdysvaltalainen pankkiiri ja suurliikemies J. P. Morgan nuorempi (1867–1943) oli tärkeä ympärysvaltojen rahoittaja ensimmäisessä maailmansodassa. Yhdysvaltain kansallispäivän aattona 3. heinäkuuta 1915 hänet yritettiin murhata ja hänen perheensä siepata huvilassaan New Yorkin Long Islandilla.

Samainen ampuja oli edellisenä päivänä lisäksi räjäyttänyt pommin USA:n kongressitalossa Washingtonissa sekä asettanut toisen pommin Morganin omistamaan höyrylaiva Minnehahaan, joka oli ammuslastissa matkalla Liverpooliin. Pommi räjähti merellä muutaman päivän kuluttua, mutta laivan onnistui päästä perille Englantiin.

Ampuja Frank Holt, oikealta nimeltään Erich Muenter, oli saksalaismielinen anarkisti, joka toimi saksan ja ranskan kielen professorina Harwardin ja Cornellin yliopistossa. Murhayrityksen poliisitutkimuksissa hänen mainitaan olleen syntyjään joko saksalainen tai Venäjän vainoa Yhdysvaltoihin paennut suomalainen.

Muenter vastusti Morganin hoitamaa Yhdysvaltain lainanantoa ja sotatarvikekauppaa Ranskalle ja Britannialle.

Kiinni jäätyään Erich Muenter teki vankilassa tiettävästi itsemurhan. Helsingin Sanomat kirjoitti tapauksen epäselvistä jälkimainingeista 12. heinäkuuta 1915:

"Valtion kuvernööri on käskenyt esittämään tarkan selonteon niistä olosuhteista, joissa Morgania vastaan murhayrityksen tehnyt Holt kuoli. Vartija vakuuttaa, että itsemurhan hetkellä kuultiin revolverinlaukaus, ja hän on sitä mieltä, että Holt on luultavasti ammuttu vankilan ulkopuolelta. Tutkimuksissa on kuitenkin käynyt ilmi, että kuolema johtui itsemurhasta. Sanomalehtien tietojen mukaan melkein kaikki vankilan viranomaiset olivat itsemurhan hetkellä poissa paikoiltaan, ja nähtävästi oli tarpeen, että Holt kuoli ennen kuin hän ennätti antaa salaliittoa paljastavia tietoja."

Heinäkuussa 1915 Helsingin Sanomat uutisoi tavallista runsaammin rikoksista. Seurannassa olivat sekatavarakauppiaan ryöstömurha Arkadiankadulla, ampumistapaukset Seurasaaressa ja Albergassa sekä lukuisia asuntomurtoja ympäri kaupunkia. Näin HS ohjeisti lukijoitaan suojautumaan murtovarkauksilta:

"Huolettomina tarkkaavat he ikkunoita, mistä mahdollisesti olisi väki kesämatkalla. Menevät sitten ovelle ja soittavat: jos tullaan avaamaan, kysyvät he jotakin mitätöntä ja typerää, esim. 'asuuko tässä talonmies', ja lähtevät vastausta odottamatta kylmästi tiehensä; mutta jos ei kukaan tule, niin he 'avaavat' itse oven.

Heitä vastaan on jokaisen maalle menevän varustauduttava. –– Melko visuksi voi huoneistonsa tilkkiä varmuusketjulla ja munalukolla seuraavasti.

Paraatioveen sopii panna varmuusketju, mutta tarkoin laskettava sen paikka, että se tehoaisi. Taitavalla varkaalla on sitäkin varten keinonsa, ellei ketju ole pantu niin kauas kirjelaatikon reiästä ja oven lasista, sekä niin kireälle, ettei oikean lukon avaamisen jälkeen syntyneestä raosta sille voi mitään. - - Paraatiovi on sitten aina pidettävä ketjulla suljettuna ja kuljettava kyökin kautta, ellei tahdo sitä ketjuilla sulkea ja käyttää munalukkokeinoa paraatioveen. Tämä lukko ei tehoa ollenkaan, ellei osata ottaa oikeita määrlyjä. Niiden tulee olla sellaisia, että ne voidaan pistää oven rakoon: toinen ruuvataan kiinni oveen ja toinen pihtipieleen, lukon koukku pistetään niissä olevasta ja ulkopuolelle näkymään jäävästä reiästä. Mahdotonta on varkaan silloin ovea kokonaan särkemättä saada niitä pois ja tavallinen munalukko, ellei se ole vallan pieni, kestää kyllä melkoisesti, ainakin niin kauan, ettei rosvon kärsivällisyys riitä, vaan jättää hän yrityksen. Ostaessa niihin saa kaksi avainta, joista toinen annetaan siivoojattarelle."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit