Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Superhovimestari saapui Helsinkiin – kouluttaa lähetystöjen henkilökuntaa brittiläiseen palvelukulttuuriin

Ihmiset
 
Opi tarjoilemaan teetä huippuhovimestarin opein
Opi tarjoilemaan teetä huippuhovimestarin opein
Alansa parhaita hovimestareita kouluttava Gary Williams näyttää, kuinka tee tarjoillaan kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti. Toimittaja yrittää parhaansa. Toimittaja: Otto Talvio, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen

Lempeästi hymyilevä sakettiin pukeutunut mies tervehtii tulijoita Britannian suurlähettilään residenssissä Helsingin Kaivopuistossa. Tosin ruokasalissa, ei ulko-ovella, kuten luultavasti tapahtuisi, jos hän työskentelisi lähetystössä.

Mies on Gary Williams, 53, eräänlainen superhovimestari, lontoolaisen hovimestarikoulun (British Butler Institute) rehtori, joka on Helsingissä kouluttamassa Pohjoismaiden ja Baltian alueen brittilähetystöjen henkilökunnasta entistä sulavampaa ja ammattitaitoisempaa palvelusväkeä.

Williams on opettanut heille palvelukulttuurin perustaitoja – kuinka kävellä kauniisti, kuinka tarjoilla oikein, kuinka käyttää etiketin mukaista kieltä, mutta sen lisäksi hän on teroittanut hyvän itsetunnon, perusteellisen valmistautumisen ja ennakoinnin merkitystä.

Kolme nopeaa

Hovimestarin vinkit hyvälle isännälle tai emännälle

1. "Opettele, kuinka fantastinen illallisjuhla järjestetään."

 

2. "Opettele laittamaan sänky rakastasi varten erityisen kauniisti yötä varten valmiiksi."

 

3. "Opettele laittamaan erinomainen ateria."

Kun kuuntelee tarkkaan, Williamsin puheessa voi kuulla kevyen eteläafrikkalaisen aksentin. Se johtuu siitä, että Brightonissa syntynyt Williams muutti nuorena vanhempineen Etelä-Afrikkaan.

Kolmikymppisenä hän palasi takaisin Britanniaan, opiskelemaan Etelä-Lontoon Dulwichissa sijainneeseen Ivor Spencerin hovimestarikouluun.

"Olin nähnyt Pitkän päivän ilta -elokuvan ja Anthony Hopkinsin esittämä hovimestari Stevens oli tehnyt minuun suuren vaikutuksen. Otin lainaa taloani vastaan ja lähdin Lontooseen opiskelemaan hovimestariksi. Se oli riskisaltis ratkaisu, koska äitini asui talossa", hän muistelee.

Valinta kannatti. Heti valmistuttuaan Williams pääsi päähovimestariksi Lontoon Ritz-hotelliin, vastaamaan hotellin sviiteistä ja vip-asiakkaista.

Janne Järvinen HS
Gary Williams
Gary Williams

Hotellipestin jälkeen Williams on palvellut niin diplomaatteja, oligarkkeja, teollisuuspohattoja kuin vanhoja aatelisperheitä sekä kuninkaallisiakin.

Sellainen vaatii mukautumiskykyä. Tv-sarja Downton Abbeyn tuikea hovimestari Carson tuskin kykenisi venymään venäläisten oligarkkien tai muiden hemmoteltujen uusrikkaiden oikkuihin.

"Hänellä on täydellinen persoona ja päähovimestarin auktoriteetti, mutta hän luultavasti tarvitsisi jonkin verran lisäkoulutusta pärjätäkseen nykymaailmassa. Modernin hovimestarin on osattava kaikki samat asiat kuin herra Carsonin, mutta lisäksi paljon muutakin. Kaikkia taitoja ei välttämättä tarvita saman työnantajan palveluksessa, mutta ne on osattava", Williams muotoilee.

Williams myöntää katsovansa Downton Abbeya toisinaan. Häntä viehättää siinä se, kuinka vanhanaikainen palveluskulttuuri on kuvattu viimeistä yksityiskohtaa myöten – alakerrassa soivat kellot, joilla henkilökuntaa kutsutaan, illallisjuhlien hopeiset tarjoiluastiat, komeat asut ja kahden kerroksen monimutkainen hierarkia.

Myös Williamsilla itsellään sattuu olemaan kokemusta vastaavasta herraskartanosta. Työskennellessään Pohjois-Yorkshiressa sijaitsevassa Studley Royal Housessa hän vastasi hovimestarina esimerkiksi isoista metsästysviikonlopuista, joihin tuli paikalle kymmeniä vieraita eri puolilta Britanniaa.

Erityisesti hänelle on jäänyt mieleen rouva, joka matkusti paikalle Oxfordista.

"Hän astui ulos autonkuljettajan ajamasta autostaan, sylissään Louis Vuittonin käsilaukku, jossa istui Pugsy-niminen mopsi. Ensimmäiseksi hän kertoi, että Pugsy kärsii koti-ikävästä. Kysyin, kuinka voin olla avuksi, ja hän vastasi: 'Gary, tilaa helikopteri'".

Williams päätyi tilaamaan Harrodsin helikopteripalvelusta kuljetuksen yhdelle mopsille Yorkshirestä Oxfordiin ja tämän saattajalle takaisin kartanolle. Kyydin hinnaksi tuli noin 10 000 euroa.

Suurelta tuntuva rahasumma oli kuitenkin perusteltu, koska kyseessä oli rakkaan eläimen hyvinvointi. Se ei tarkoita, että samat ihmiset muuten heittäisivät rahaa hukkaan.

"He saattavat esimerkiksi valittaa siitä, että talossa menee vesimaksuun liikaa rahaa", Williams sanoo virnistäen.

Williamsilla on ollut monenlaisia työnantajia, joita kaikkia yhdistää huomattava varallisuus. Vauras kansainvälinen eliitti ei kuitenkaan ole yhdestä puusta veistettyä – toisia on helpompi miellyttää kuin toisia. Keitä on ollut kaikista vaikein palvella?

"Venäläisiä", Williams vastaa silmääkään räpäyttämättä.

"He haluavat kaiken heti ja he eivät hymyile paljon. He saattavat olla tyytyväisiä, mutta eivät näytä sitä."

Janne Järvinen HS
Lontoolaisen hovimestarikoulun rehtori Gary Williams kävi tällä viikolla kouluttamassa brittilähetystöjen henkilökuntaa Helsingissä.
Lontoolaisen hovimestarikoulun rehtori Gary Williams kävi tällä viikolla kouluttamassa brittilähetystöjen henkilökuntaa Helsingissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit