Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestömies oli toimeenpanija

Esko Vainionpää 1945–2015

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Esko Vainionpää
Esko Vainionpää

Eläkejohtaja, Skp:n entinen pääsihteeri Esko Vainionpää kuoli 6. heinäkuuta pitkäaikaiseen sairauteen Terhokodissa Helsingissä. Hän oli syntynyt 3. syyskuuta 1945 Jalasjärvellä, ja hän oli kuollessaan 69-vuotias.

Vainionpää varttui viisilapsisessa perheessä Jalasjärvellä. Hänen vanhempansa hoitivat pientilaa ja harjoittivat sivuelinkeinoja, ja he olivat mukana kunnallispolitiikassa Skdl:n edustajina. Esko Vainionpää valmistui sosionomiksi Tampereen yliopistosta 1971.

Opiskeluaikanaan Vainionpää imeytyi politiikkaan, kansandemokraattien enemmistön riveihin. Hänet valittiin 1969 vain 23-vuotiaana Skp:n keskuskomiteaan, jossa hän lukeutui pääsihteeri Arvo Aallon vahvimpaan tukiryhmään. Hän käytti eräitä tärkeitä, jopa hätkähdyttäviä puheenvuoroja.

Vuonna 1971 Vainionpää meni poliittiseksi sihteeriksi Suomen demokraattiseen nuorisoliittoon, ja puoluejohdon luotetun soturin tuli estää nuorisojärjestön luisu taistolaisille. Pitkälti hänen järjestöteknisin junailuin kaappaus torjuttiin ja Sdnl pysyi enemmistön hallussa liittokokouksessa 1973. Vainionpää leimautui yhdeksi taistolaisten ja neuvostotoverien arkkivastustajista.

Vainionpää nimettiin asuntoministeri Olavi Hännisen poliittiseksi sihteeriksi 1975, mutta hän siirtyi jo seuraavana vuonna LEL-työeläkekassan tiedotuspäälliköksi.

Puheenjohtaja Arvo Aalto kutsui Vainionpään Skp:n pääsihteeriksi 1985. He toimivat kolmisen vuotta työparina Kulttuuritalolla, kunnes kommunistipuolueen talousromahdus tuli ilmi keväällä 1988.

Skp:n taloudenhoitaja oli sijoitellut Koiton talon myynnistä saatuja miljoonia holtittomasti ilman kunnon valvontaa, eikä puolueen johto voinut muuta kuin kantaa asiasta poliittisen vastuun. Aalto ja Vainionpää erosivat oitis.

Vainionpää aloitti LEL-työeläkekassan eläkejohtajana keväällä 1989. Hän jatkoi tämän – nimen sittemmin Eteraksi vaihtaneen – laitoksen tehtävässään eläkkeelle jäämiseen 2008 asti.

Politiikassa Vainionpäätä luonnehdittiin säntillisen luotettavaksi toimeenpanijaksi. Aalto veti poliittista linjaa, jota Vainionpää vei käytäntöön. Aatteellinen tiennäyttäjä hän ei ollut, mutta otti aktiivisesti osaa ensi pohdintoihin, jotka johtivat vasemmistoliiton perustamiseen 1990.

Niin pitkään kuin kunto salli, Esko Vainionpää harrasti intohimoisesti hiihtoa – muun muassa työelämässä syntyneen ystäväjoukon jäsenenä.

Veli-Pekka Leppänen
Kirjoittaja on historiantutkija, joka teki väitöskirjansa Skp:n hajaannuksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit