Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kirkkojen rakentaja

Arvo Aho 1924–2015

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Arvo Aho
Arvo Aho

Helsingin seurakuntien eläkkeellä ollut kiinteistöjohtaja, diplomi-insinööri Arvo Aho kuoli Helsingissä heinäkuun 16. päivänä 91 vuoden ikäisenä. Hän oli syntynyt 2. heinäkuuta 1924 Alahärmässä.

Ahon ura kirkonrakentajana oli ainutlaatuinen. Hän oli kiinteistöjohtajana kolme vuosikymmentä 1958–1988. Sinä aikana pääkaupunkiin rakennettiin 30 kirkkoa ja 70 urkua. Aho oli keskeinen vaikuttaja hankkeiden valmistelussa ja toteuttamisessa.

Sekä uusiin että entisiin rakennuksiin ostettiin myös säännöllisesti taidetta. Aho ei antanut periksi sovinnaisille taidekäsityksille, vaan halusi ja arkkitehtuurin ja kuvaamataiteen edustavan oman aikamme parasta tasoa. Taitelijatkin arvostivat Ahoa.

Seurakuntien kiinteistötoimisto, joka rakensi hautausmaitakin, sai eräässä vaiheessa vastuulleen myös niiden hoidon. Tällöin Aho halusi ensimmäiseksi paneutua työtovereineen pohtimaan, mitä tarpeita varten meillä on hautausmaita ja millaisia niiden tulisi olla täyttääkseen erilaiset odotukset. Pohdinta osoittautui tarpeelliseksi ja sen tuloksia alettiin soveltaa eri puolilla Suomea.

Ammattitaitoinen rakentaja Aho oli myös sivistynyt humanisti.

Aho aloitti kirkolliset tehtävänsä 1940-luvulla teekkareiden reipashenkisen pyhäkoulun opettajana ns. vanhalla Polilla. Jo silloin hän piti tärkeänä, että vastuullinen kristitty perehtyy myös teologiaan. Siitä ja muustakin laaja-alaisesta lukemisesta tuli vakava harrastus. Hän sanoi olevansa teologian insinööri.

Tähän liittyi saumattomasti erinomainen suomen kielen hallinta. Oli nautinto kuunnella Ahon huolellisesti valmistettuja esitelmiä ja puheita. Jopa hänen virallisia esityslistojaankin haluttiin lukea niiden kauniin kielen, terävyyden ja tekstiin silloin tällöin pistetyn huumorin vuoksi.

Juhani Simojoki
Kirjoittaja on Arvo Ahon
työtoveri ja ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit