Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa kaksi tutkintoa tehneen yhdysvaltalaisen toivoton työnhaku: "Tarvitaan joku, joka puhuu suomea"

Kaliforniassa asuva Kriman kaipaa opiskelumaahansa päivittäin: "Suomi avasi silmäni. Tunsin kuuluvani joukkoon täydellisesti"

Ihmiset
 
Leonard Ortiz Zuma Press
Kaliforniassa asuva Alex Kriman kaipaa takaisin Suomeen. "Suomi avasi silmäni. Tunsin kuuluvani joukkoon täydellisesti."
Kaliforniassa asuva Alex Kriman kaipaa takaisin Suomeen. "Suomi avasi silmäni. Tunsin kuuluvani joukkoon täydellisesti." Kuva: Leonard Ortiz Zuma Press

Suomeen muutetaan yleisimmin työn, opintojen tai puolison perässä, mutta kalifornialaisella Alex Krimanilla ei ole näistä mitään. Hän haluaa muuttaa maahan, koska rakastaa Suomea.

Ongelma on, ettei Suomessa kaksi tutkintoa opiskelleelle chileläiskalifornialaiselle löydy täältä töitä. Tai siis, kukaan ei halua palkata häntä.

"Olen lähettänyt uskollisesti hakemuksia työnantajille Suomeen", Kriman kertoo Kaliforniasta Skypen välityksellä. "Lähimmäs pääsin työpaikkaa, kun asuin Lappeenrannassa. Pääsin haastatteluun, mutta yhtiö päätyi palkkaamaan suomalaisen."

Kuusi vuotta Suomessa asunut Kriman haluaisi olla juuri sellainen maahanmuuttaja, joita kaikki Suomessa tuntuvat kaipaavan: työperäinen.

Leonard Ortiz Zuma Press
Alex Kriman
Alex Kriman

Krimanilla on diplomi-insinöörin tutkinto Teknillisestä korkeakoulusta ja kauppatieteen tohtorin paperit Aalto-yliopistosta. Hänellä on kokemusta kansainvälisestä bisneksestä muun muassa japanilaisen moottoripyöräfirman Latinalaisen Amerikan myyntijohtajana.

Vain suomen kielen taidossa on puutteita, ja siihenkin Kriman olisi valmis panostamaan.

"Minulla on Kaliforniassa hyvä elämä, iso asunto ja hyväpalkkainen työ. Mutta olen valmis jättämään kaiken, jos vain pääsen Suomeen. Tunnen olevani vankina omassa maassani."

Mikä ihme saa ihmisen kaipaamaan Suomeen näin vimmatusti? Kenties tuhannet järvet, sauna tai juhannus? No ei.

Krimanin tapauksessa kaipuu Suomeen perustuu syvempään kunnioitukseen suomalaista yhteiskuntaa ja kansanluonnetta kohtaan.

Nelikymppinen Kriman tuli Suomeen ummikkona vuonna 1997 opiskelemaan paperintuotantoa. Noin kuukaudessa kävi selväksi, että elämä Suomessa sopii hänelle. "Suomi avasi silmäni. Ymmärsin nopeasti, kuinka tärkeää on lainkuuliaisuus", Kriman hehkuttaa.

Suomi on maa, jossa kunnioitetaan sääntöjä. Öisellä kadulla jalankulkijat odottavat vihreää valoa, vaikka autoja ei ole lähimaillakaan. Ihmiset ovat maanläheisiä ja välittävät ympäristöstään. Nämä asiat tekivät vaikutuksen. "Tunsin kuuluvani joukkoon täydellisesti."

Kolme nopeaa

Vinkit ulkomaalaisen työnhakijan haastattelijalle

1. "Puhu suoraan työnhakijalle, älä tee oletuksia CV:n perusteella."

2. "Selvitä, mitä hakija haluaa tarjota työnantajalleen. Kaikki eivät halua vain saada jotain työpaikalta, vaan myös antaa jotain takaisin."

3. "Suomessa koulutettuun ulkomaalaiseen on satsattu yhteiskunnan resursseja, niitä kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan."

Edes suomalaisten pahamaineinen jurous ei hiertänyt latinalaisamerikkalaiseen puheripuliin tottunutta.

"Olen aina uskonut, että kuunteleminen on viisaampaa kuin jatkuva äänessä olo."

Työperäisen maahanmuuton tarvetta on Suomessa hoettu vuosikausia. Viime kevään vaalien alla poliitikot kokoomuksen Alexander Stubbista sdp:n Antti Rinteeseen totesivat, että ilman työikäistä ja -kykyistä maahanmuuttajaväestöä taloutemme ongelmat vain syvenevät.

"Samaa sanottiin jo silloin kun aloitin tohtorinopintoni 2000-luvulla. Mikään ei muutu."

Suomen valtio on hänen mukaansa jo tehnyt voitavansa helpottaakseen ulkomaalaisten työntekijöiden pääsyä maahan. Ongelma ei ole poliitikoiden ratkaistavissa, pullonkaulan muodostavat suomalainen yrityskulttuuri ja henkilöstöhallinto. "Ellet ole sattumoisin ohjelmoija, työpaikan saaminen on todella vaikeaa. Tyypillinen vastaus hakijalle on, että työhön tarvitaan joku, joka puhuu suomea."

Vuosien varrella satoja työpaikkoja hakenut Kriman epäilee suomalaisten työnantajien hylkäävän ulkomaalaishakijoita ennakkoluulojen perusteella. Ulkomaalaisten oletetaan sitoutuvan suomalaisia heikommin ja sopeutuvan huonosti elämään Suomessa. Heidän palkkaamisestaan pelätään koituvan ylimääräisiä järjestelyjä ja muuttokuluja. "Olen jutellut henkilöstöjohtajien kanssa, ja kahden kesken he ovat sanoneet, ettei heidän yrityksensä yksinkertaisesti palkkaa ulkomaalaisia."

Suomi ei onnistu pitämään kiinni edes kouluttamistaan ulkomaalaisista. Kansainvälistä liikkuvuutta edistävän Cimo-organisaation mukaan Suomessa opiskelleista ulkomaalaisista vain noin puolet jää tänne töihin valmistumisensa jälkeen.

Kriman epäilee, että työhaluja olisi useammilla, mutta Suomen työmarkkinat eivät ota heitä vastaan. Hän itse paiski monien opiskelijoiden tapaan töitä opintojen ohella maksaakseen elinkustannuksensa. Työpaikka hotelli Kämpin tiskaajana irtosi, koska keittiössä työskenteli tuttu irlantilainen kokki.

Valmistumisen jälkeen töitä ei enää löytynytkään. Krimanin lähti Suomesta 2003, työttömänä ja rahattomana, ja otti vastaan työtarjouksen Kaliforniasta. "Päivääkään ei kulu, etten ajattelisi Suomea", Kriman huokaa.

Vaikka ikävä on usein muun muassa saunaa, kylmiä talvia, vappua, tai pyttipannua, eniten hän haluaisi taas olla osa suomalaista yhteiskuntaa. "Nyt kun katson taaksepäin, olisi ollut parempi jäädä Suomeen vaikka sitten tiskaamaan astioita."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit