Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Patu Patanen lähti merille 15-vuotiaana ja oppi trokaamaan viinaa: "Hanurit soi, liemi virtasi ja tytöt huusi – salakuljetus oli silloin taidetta"

Museolaiva Hyökyn tunnettu kapteeni kehittää nykyään Haminan tullikamaria

Ihmiset
 
Juha Metso
Patu Patanen esittelee todennäköisesti 1950-luvulta peräisin olevia laatikoita ja pulloja, joissa salakuljetettiin puolalaista viinaa Suomeen.
Patu Patanen esittelee todennäköisesti 1950-luvulta peräisin olevia laatikoita ja pulloja, joissa salakuljetettiin puolalaista viinaa Suomeen. Kuva: Juha Metso

Haminalaisen rannikkovaikuttajan Patu Patasen kohtaaminen voi olla varomattomalle pökerryttävä kokemus. Entinen merimies pyörittää Haminan Tervasaaressa merenkulkumuseota, kapakkaa ja pientä varustamoa. Ja pyörittää on tässä tapauksessa kuvaava sanavalinta. Kun mies alkaa puhua, kädet käyvät ja volyymi nousee.

"Läksin merille 15-vuotiaana 1960, ja se oli heti halidai. Silloin hanurit soi, liemi virtasi ja tytöt huusi. Eka yö laivalla oli sellainen, että miä lähen pois. Luonto ei kuitenkaan antanut periksi. Aattelin, että nauraahan ne variksetkin, että meijän poika lähti merille", hän alkaa kerrata elämäänsä Tervasaaren tullimakasiinin pöydän ääressä.

Kolme nopeaa

Vaikutuksen tehneet satamakaupungit

1. Valparaiso, Chile

"Chilen satamissa oli hyvä meininki 1970-luvulla Augusto Pinochetista huolimatta. Me kutsuttiin paikkaa Valparaisioksi, koska laivassa oli raisiolaisia merimiehiä."

2. Szczecin, Puola

"Stettinin ja Gdanskin linjoja tuli sahattua paljon. Siellä elämänlaatu oli kohdallaan, vaikka elettiin kommunistisysteemin aikaa. Leidit oli kauniita ja miehet hyviä velmuja."


3. Hilo, Havaiji

"Suomesta lähtevä pisin merilinja kulki aikanaan Haminan Hillosta Havaijin Hiloon. Se tuli heitettyä 1960-luvulla ja jäi mieleen oikeastaan lähinnä pituuden ja noiden nimien takia."

Patanen työskenteli eri aluksilla merimiehenä 25 vuotta ja yleni messipojasta konemestariksi. Merimieselämä oli tuolloin toisenlaista kuin nykyään. Alkoholijuomia koskenut kieltolaki poistettiin Suomesta jo vuonna 1932, mutta viinan salakuljetus oli vielä 1980-luvulle asti yleistä. Patasen mukaan pirtua tuotiin etenkin Puolasta.

Merimies näyttää lehtileikettä vuodelta 1952. Siinä kerrotaan, että tuolloin kahden kuukauden aikana Suomen viranomaiset takavarikoivat 566 litraa puolalaista spriitä eli niin sanottua Varsovan laulua. Jutun mukaan valtaosa salakuljetuksesta tapahtui Haminan ja Kotkan satamien kautta.

"Samanlaista se oli 1960-luvullakin. Minut otettiin siihen hommaan heti alusta asti. Vanhemmat jermut katsoivat ehkä, että tuossa on jotain ainesta. Tai mistä miä tiedän. En saanut heti nähdä jemmoja tai mitään, mutta olin tavarankantajana ja sain pullon tai pari palkkioksi."

Kyse oli rikollisesta toiminnasta, mutta Patanen muistelee aikaa lämmöllä. Hän piti salakuljetusta harmittomana lisäjännityksenä. "Enkä minä ollut mikään iso tekijä. Salakuljetus oli silloin taidetta, jossa piti suunnitella jemmat, sopia tavaran toimituksesta ja varoa omaakin miehistöä. Nythän se taitaa olla vaan sellaista, että — halidailondon — mennään läpi ja tervehditään tullimiehiä."

Juttuja kuunnellessa tuntuu siltä, että Patanen saattaa heittää väliin vähän merimiehen lisää. Viihdyttävän tarinaniskijän vietäväksi antautuu silti mielellään.

"Monet luulevat, että keksin näitä juttuja ihan päästäni, mutta kyllä nämä ihan oikeita tapahtumia ovat. Esittämistapa on tietysti eri juttu. Miten sen nyt sanoisi: uistin pitää kiillottaa, että kala tarttuu siihen. Täytyy heittää persoonaa peliin sillä tavalla, että itseäkin välillä naurattaa."

Markkinointi on ollut tärkeää Patasen nykyisessä elämäntyössä. Se alkoi 1980, kun hän osti ystäviensä kanssa höyrylaiva S/S Turun ja nimesi sen S/S Haminaksi. Paria vuotta myöhemmin kaveriksi ostettiin entinen majakkalaiva Helsinki eli museolaiva S/S Hyöky.

Toiminta on pyörinyt koko ajan nollabudjetilla. Patasen mukaan höyrylaiva Hamina myytiin jo vuonna 1985 takaisin Turkuun, jossa se toimii nykyään nimellä Ukkopekka. Hyökyä Patanen on yrittänyt myydä vuodesta 2012 lähtien, mutta sopivaa ostajaa ei ole löytynyt.

Merimies haluaisi keskittää voimavarat pari vuotta sitten vuokraamansa entisen tullikamarin tilojen kehittämiseen ja markkinointiin. Talon pinnat ovat täynnä kiinnostavaa tavaraa, mutta esillepano vaatisi ehkä petrausta.

Kamarin seinillä näkyy muun muassa liuta vanhoja valokuvia, joissa hymyilee julkkiksia Kirkasta Linda Lampeniukseen ja Bruce Oreckiin. Moni on käynyt höyrylaivalla tai tullikamarissa vain pyörähtämässä, mutta joidenkin kanssa on ystävystytty. Ministeri Aatos Erkko oli yksi sellainen. Patanen tutustui Erkkoon höyrylaivojen ja sotilasmusiikin kautta. Vuosien varrella miehet tapasivat usein Tervasaaressa. Patanen antoi Erkolle oman lempinimenkin.

"Minusta tuntuu, että Körmy ei tykännyt sellaisista perässähiihtäjistä, joita sillä taisi olla aika paljon. Se tykkäsi tulla tänne ja olla ihan normaalisti, jos tätä meininkiä nyt normaaliksi voi sanoa. Pidin Körmyn huumorista erittäin paljon. Lempinimi tuli jotenkin Erkon olemuksesta."

Patanen elää poikamiehenä, mutta hän on ollut kerran naimisissa ja kahdesti kihloissa. Taustapeiliin on jäänyt kaduttaviakin asioita, mutta merimies on päättänyt ottaa myönteisen asenteen ja katsoa eteenpäin. Nyt 70-vuotiaana Patasen suurin toive on, että hänen tyttärellään sujuisi elämä mahdollisimman hyvin.

"Hänelle ja hänen lapsilleen toivon kaikkein parasta. Ja sitten toivoisin, että tämä tullikamarin ja Hyökyn sirkus päättyisi jotenkin ilman dramatiikkaa. Pahin olisi konkurssihuutokauppa ja museokokoelman hajoaminen ympäriinsä."

Aapo Mentula HS
Hamina

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit