Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Ihmisiä suljetun portin äärellä

Ihmiset
 
Hannu Lindroos
Missä nämä ihmiset seisoskelevat suljetun portin äärellä?
Missä nämä ihmiset seisoskelevat suljetun portin äärellä? Kuva: Hannu Lindroos
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

 

Viime viikon kuva-arvoitus osoittautui varsin kinkkiseksi. Saattaa jopa olla, että siitä muodostui tämän palstan historian toistaiseksi hankalin. Kävi nimittäin niin, että 72 vastaajasta vain viisi tiesi, missä satamassa mies vartioi veneitä.

Eniten veikattiin Munkkiniemen Ramsaynrantaa, Vuosaaren Uutelan satamaa sekä Puotilan venesatamaa. Tällä kertaa mentiin kuitenkin Espoon puolelle, sillä oikea vastaus on Otsolahden satama Tapiolassa vuonna 1969.

Kuvasta oli aika hankala löytää selviä tuntomerkkejä, mutta Teemu Tarekselle tunnistaminen oli helpohko tehtävä. Tares lähetti näytille vanhan valokuvan, jossa hänen muutaman vuoden vanha siskonsa seisoo samojen laitureiden edustalla.

"Laiturit ja veneiden erikorkuiset kiinnityspuut muistan selvästi tällaisiksi, kun tuli niiden välissä jonkin harvan kerran uiduksikin. Vihreitä ja inhottavan niljakkaita ne olivat veden alla, mutta vesi oli kirkasta ja pinnalta näki pohjaan asti", muistelee Tares.

Myös Henrik Timonen muisteli, että Otsolahden laiturit näyttivät samalta 1950–60-luvuilla.

"Laiturit olivat tervattuja kelluvia laitureita, jotka vedettiin talveksi kuivalle maalle."

Sen ajan Otsolahteen liittyi myös yksi erikoisuus.

"Vanhan keskustan HOPin (Helsingin osakepankki) konttorista sai parilla markalla avaimen soutuveneeseen, jolla sitten pääsi soutelemaan vaikka Jorvaksentien etelänpuoleisille saarille. Monipuolisia olivat pankkipalvelut noihin aikoihin!" kertoo Timonen.

Antti Räikkönen osasi myös sijoittaa kuvan oikealla vuosikymmenelle.

"Meillä oli lahdella optimistijollakilpailuja, ja muistan laiturit", hän kertoo.

Kuva liittyi uutiseen (HS 2. 10. 1969), jossa kerrottiin ruoppaustöiden alkamisesta Otsolahdella. Syksyllä 1969 satamassa oli kuusi kauppalan ponttonilaituria, joissa oli noin 140 venepaikkaa sekä Tapiolan kalakerhon hallinnoimat 280 venepaikkaa.

Silloisten ruoppaustöiden ansiosta venepaikkojen määrä lisääntyi noin sadalla.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Martti Huttusen. Hän saa Jorma Tenovuon kirjan Utön linnut (Vrakplundrarförlaget).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa on ihmisiä suljetun portin äärellä. Mutta missä ja milloin? Mitä on meneillään? Onko paikka sinulle tuttu?

 

Lähetä vastauksesi torstaihin 6. elokuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Viime viikon kuvassa vartioitiin Otsolahden satamaa.
Viime viikon kuvassa vartioitiin Otsolahden satamaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit