Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Umon perustajiin kuuluva puhallinmuusikko Pentti Lahti on soittanut sadoilla levyillä: "Minulla ei ole ollut koskaan kaipuuta keulakuvaksi"

"Suomen monipuolisin putkimies" aloitti studiomuusikon uransa Irwinin kanssa: "Hän oli hyvin tarkka taustojensa suhteen"

Ihmiset
 
Leif Rosas
Pentti Lahtea kutsutaan "kahdentoista puhaltimen Penaksi", mutta tämä on taideteos, kuvataiteilija Lars-Gunnar Nordströmin konstruktio. Lahti sai sen vuonna 1983, jolloin Jazzliitto muisti häntä vuotuisella Yrjö-palkinnollaan.
Pentti Lahtea kutsutaan "kahdentoista puhaltimen Penaksi", mutta tämä on taideteos, kuvataiteilija Lars-Gunnar Nordströmin konstruktio. Lahti sai sen vuonna 1983, jolloin Jazzliitto muisti häntä vuotuisella Yrjö-palkinnollaan. Kuva: Leif Rosas

"Pena, pane siihen lisää räkää", kuului yllättävä pyyntö kesken kaiken seinän takaa.

Ja baritonisaksofonia röhkivästi soittanut Pentti Lahti pani, parhaan kykynsä mukaan. Mutta hän olikin uransa ensimmäisellä kihelmöivällä keikalla oikeana studiomuusikkona.

Kolme nopeaa

Millainen on Pentti Lahti?

1Laulaja Maarit Hurmerinta: "Tinkimätön ja taipumaton ainutkertaisen hieno soittaja, jolla on vahva oma ääni. Pitkilläkin kiertueilla yhdestä huoneesta kuuluu aina soittoa – ja se on Penan." – Lahti on soittanut Maaritin levyillä vuodesta 1975.

 

2Rumpali Reiska Laine: "Muusikkona omapäinen tyyppi, joka ei ole matkinut koskaan hirveästi ketään. Varsinkin alttosaksofonistina Pena on maailman huippuluokkaa, ja hyvä myös hitsarina." – Laine ja Lahti ovat tuttuja lapsuudesta.

 

3Kosketinsoittaja Jukka Gustavson: "Syvällinen ja lempeä, mutta kantaaottava humanisti, jonka tunnistin heti muusikkoveljeksi. Penan muusikkous on aina aloitteellista ja ensiluokkaista." – Gustavsonin ja Lahden yhteistyö alkoi 1973 Wigwam-yhtyeen levystä Being.

"Nuorena studiomuusikon työ oli suurin haaveeni, ammattilaisuuden huippu", muistelee monitaitoinen ja palkittu puhallinmuusikko nyt, melkein päivälleen 44 vuotta myöhemmin.

Eikä pyytäjäkään ollut kuka tahansa. Helsingin Pitäjänmäen kuuluisassa Finnvox-studiossa Lahtea ohjeisti kappaleen säveltäjä ja solisti Irwin Goodman, vieressään lattialla viskipullo ja suolakurkkupurkki.

"Hän oli hyvin tarkka taustojensa suhteen."

Ensimmäisellä studiokeikalla äänitetty Poing Poing Poing jäi möreine baritoneineen heti historiaan yhtenä Irwinin kultakauden hittinä.

Tänään 70 vuotta täyttävä Lahti on tarkkakorvaisille tuttu sadoilta muilta levyiltä, muun muassa Ismo Alangon, Hectorin, Tuomari Nurmion, Kirkan, Pekka Pohjolan, Rauli Somerjoen ja Pepe Willbergin – sekä tietysti jazzorkesteri Umon levyiltä.

Lahti oli vuonna 1975 yksi Umon perustajista ja ehti soittaa orkesterissa ennen eläköitymistään päätoimisesti peräti 35 vuotta, pidempään kuin kukaan muu.

"Umo oli kova koulu, korkeakouluni."

Koneistajaksi kouluttautunut Lahti kuuluu niin sanottujen itseoppineiden polveen. Hänen nuoruudessaan konservatoriot ja korkeakoulut eivät valmentaneet rytmimusiikkien ammattilaisia, saati jazzmuusikkoja.

Mutta nuorta saksofonistia koulivatkin ammattilaisuuteen kokeneemmat muusikot, ja ensimmäisenä Olavi Virta. Lahti soitti Suomen suurimman tangokuninkaan yhtyeessä 1960-luvun puolivälissä kolmatta vuotta armeija-aikaansa saakka.

"Olen saanut säestää myöhemmin monia erinomaisia laulajia, mutta en koskaan Virran veroista. Häneltä opin, kuinka tärkeää on heittäytyvä ja täydellisen läsnäoleva tulkinta."

Virran peruja on myös Lahden laulullinen, verrattoman vaivattomasti virtaava soittotyyli.

"Pyrin siihen, että soittimeni ääni olisi mahdollisimman lähellä ihmisen lauluääntä."

Lahden päätyminen Virran viemäksi alle kaksikymppisenä oli silti pieni ihme, sillä hän oli aloittanut soittamisen vasta muutamaa vuotta aiemmin vastentahtoisesti. Alttosaksofonin ostaneen isoveljen ehdotus ei ensi alkuun kiinnostanut.

"Mieluummin harrastin pikaluistelua ja kiipeilin puissa", sanoo Kumpulassa varttunut Lahti.

Mieli vaihtui vasta Vallilan ammattikoulussa, jossa musiikkiin sytytti koulun torvisoittokunta ja muutama sen tiloissa harjoitellut kotikulmilta tuttu kaveri.

Yksi heistä oli vuotta nuorempi Reiska Laine, jazzrumpalien tuleva ykkönen.

"Silloin vähän harmitti, että Reiska pääsi erityisen lahjakkaana hyville keikoille minua paljon nopeammin", nauraa Lahti.

"Mutta puhallinmuusikon kehitys on yleensä hitaampaa. Tai ainakin minun oli – ja siitä olen ollut vain hyvilläni."

Etenemistä hidasti myös 25-vuotiaaksi jatkunut vakituinen työsuhde VR:n konepajalla Pasilassa. Lahti keräsi siellä kokemusta muun muassa yölämmittäjänä ja putkimiehenä.

"Keikkailun ja päivätyön yhdistäminen oli välillä tietysti vaikeaa, mutta elämänkokemusta ja ihmisten ymmärtämistä kasvattavaa. Suosittelen edelleen."

Täysammattilaiseksi Lahti jättäytyi omasta aloitteestaan vasta keväällä 1970, jolloin hän soitti Carolaa säestäneessä yhtyeessä Pörssitalon ravintola Adlonissa. Se oli työväenluokkaisissa oloissa kasvaneelle nuorukaiselle iso vertauskuvallinen luokkahyppy.

Lahti on silti edelleen se sama parempaan pyrkivä työmies, joka arvostaa sivistystä, solidaarisuutta ja suvaitsevaisuutta. Hän korostaa erityisesti uteliaisuuden merkitystä. "Se on ominaisuus, jota kannattaa vaalia, eikä vain muusikon."

Uteliaisuus onkin johdattanut Lahden moniin tilanteisiin, joita hän ei olisi osannut edes kuvitella. Uteliaisuuteen palautuu myös maine saksofoneja, huiluja ja klarinetteja soittavana "Suomen monipuolisimpana putkimiehenä" ja "kahdentoista puhaltimen Penana".

Niinkö monta soitinta hän todella hallitsee? "Sanon taikauskoisena, etten ainakaan kolmeatoista", vitsailee Lahti kotonaan Keravalla – eläkeläisenä, joka ei ole eläköitynyt musiikista. Eikä hän ole sitä edes suunnitellut.

Mutta missä on se toinen Lahti, itsellinen johtotähti? Hän on kuulunut vuosikymmeniä maan valioihin, mutta sitä ei hänen omien hankkeittensa ja levyjensä määrästä arvaisi.

"Minulla ei ole ollut koskaan kaipuuta johtajaksi, keulakuvaksi. Suurimman tyydytyksen saan yhdessä tekemisestä, jakamisesta. Musiikin soittaminen on ytimeltään ryhmätyötä."

 

Pentti Lahti ja Mosabacka Big Band julkaisevat levyn Stuck on Bostic lauantaina 8. elokuuta klo 14.30 Espan lavalla (Esplanadin puisto). Vapaa pääsy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit