Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syöpätutkijan ura alkoi nobelistin assistenttina

Maire T. Hakala-Zakrzewski 1917–2015

Ihmiset
 
Kirsi Gyldén
Maire Hakala-Zakrzewski aviomiehensä Sigmund Zakrzewskin kanssa.
Maire Hakala-Zakrzewski aviomiehensä Sigmund Zakrzewskin kanssa.

Biokemisti, tohtori Maire Hakala-Zakrzewski kuoli 16. tammikuuta kotonaan Watertownissa Yhdysvalloissa. Hän oli 97-vuotias, syntynyt Helsingissä 15. helmikuuta 1917.

Hakala teki mittavan tieteellisen uran syöpätutkimuksen parissa Yhdysvalloissa. Maisterin tutkinnon hän suoritti 1946 Helsingin yliopistossa Nobel-palkitun professori A. I. Virtasen ohjauksessa. Virtanen tarjosi Hakalalle tutkimusassistentin paikkaa Biokemian laitoksella, jolloin tämä pääsi syvemmin paneutumaan tutkimuksen tekoon.

Hakala kuvaili professori Virtasta värikkääksi persoonaksi, jolla oli hyvin käytännöllisiä ideoita tieteen teossa. Kerrankin Hakala sai toimia kana-emona tusinalle Virtasen maatilalta tuodulle kananmunalle, joita hän sai vahtia ja käännellä lämpökaapissa. Kanaemona Hakala oli kuitenkin epäonnistunut, sillä vastoin professorin toiveita hän olikin hautonut kukonpoikia.

Vuonna 1949 Hakala esitti professori Virtaselle radikaalin ajatuksen: hän lähtisi Yhdysvaltoihin jatkamaan opintojaan. Virtanen vastusti, se ei tullut kuuloonkaan, varsinkaan nuoren naistutkijan lähtö yksin. Keskustelujen jälkeen päätös hyväksyttiin sillä ehdolla, että Hakala menee vain vuoden vierailulle. Suunnitelma muuttui, ja vuosi muuttui vuosikymmeniksi.

Hakala väitteli Dukesta biokemian tohtoriksi 1951. Dukesta hän siirtyi Yalen yliopiston farmakologian osastolle, jossa työskenteli vuoteen 1956 saakka tutkimusaiheenaan syövän solu- ja molekyylifarmakologia. Yalessa Hakala tapasi tulevan miehensä, tohtori Sigmund Zakrzewskin.

Varsinaisen uransa Hakala teki syövän tutkijana Roswell Parkin syöpäinstituutissa Buffalossa. Tiedemaailmassa hän tuli tunnetuksi syöpäsoluviljelmillä tekemistään antimetaboliittitutkimuksistaan, joissa kehitettiin olosuhteet, joita tarvitaan geenisiirroissa. Hänen laboratorionsa tutkimustulosten avulla pystyttiin myöhemmin kehittämään onnistuneita lääkkeitä kolorektaalisyövän hoitoon.

Työskennellessään suomalaisten ja kansainvälisten nuorten tutkijoiden kanssa 1960–70-luvuilla Hakala pani merkille kuinka ujoja ja estyneitä suomalaiset tutkijanalut olivat. Tämä harmitti häntä. HS:n haastattelussa 3. 10. 1969 hän toivoi koulujen ottavan opetusohjelmaan enemmän keskusteluja ja esiintymistaitoja kehittäviä oppiaineita.

Maire Hakala kävi Suomessa lähes vuosittain ja säilytti suomen kielen taitonsa elävänä. Hänellä oli mainio huumorintaju ja hänen seurassaan sai aina iloita hauskoista tarinoista.

Kirsi Gyldén
Kirjoittaja on
Maire Hakalan veljentytär.

Korjattu 5.8. klo 23.30: Muistokirjoituksen aiemmassa versiossa kuvatekstissä mainittiin virheellisesti, että kuvassa oikealla olisi ollut A. I. Virtanen. Todellisuudessa kuvassa oli Hakala-Zakrzewskin aviomies Sigmund Zakrzewski.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit