Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirurgi oli myös intohimoinen keksijä

Ilkka Toivio 1931–2015

Ihmiset
 
Risto Mokka Martti Talja
Ilkka Toivio
Ilkka Toivio

Thorax-ja verisuonikirurgi, tohtori Ilkka Toivio kuoli Lahdessa 26. kesäkuuta pitkäaikaiseen sairauteen. Hän oli 83-vuotias, syntynyt 16. syyskuuta 1931 Ilmajoella.

Toivio valmistui lääkäriksi Helsingin yliopistosta 1959. Hän työskenteli kunnanlääkärinä, kunnes kiinnostui kirurgiasta, johon erikoistui Tampereella. Ura jatkui aluesairaalan ylilääkärinä Raahessa, mistä hän lähti Hyksiin hankkiakseen suppean spesialiteetin verisuonikirurgiasta.

Toivio väitteli tohtoriksi 1975 kokeellisesta kirurgiasta. Tie johti Kemin sairaalaan, jossa hän teki onnistuneesti Suomen ensimmäisen käden replantaation.

Päätyönsä Toivio teki Lahden keskussairaalassa, PHKS:ssa, jossa hän työskenteli 1976–1992.

Toivio oli aidosti innostunut kirurgiasta ja täydensi taitojaan ulkomailla ja oli valmis ottamaan aktiivisesti uusia hoitomenetelmiä käyttöön.

Hän oli myös erinomainen opettaja. Hänen uutteruutensa verisuonikirurgian opettajana erikoistuville lääkäreille oli vailla vertaa.

Toivio kuunteli potilaita ja paneutui heidän sairauksiensa tuomiin ongelmiin uupumattomasti. Hän oli tavoitettavissa minä vuorokauden aikaan tahansa päivystysongelmien hoidossa.

Valoisana ja laaja-alaisena ihmisenä hän oli mielenkiintoinen keskustelukumppani niin lääketieteestä, maailman parantamisesta kuin keksinnöistään. Eläkkeelle jäätyään hän jatkoi työtä pidettynä ja arvostettuna yksityislääkärinä Lahdessa.

Kirurgin työnsä ohella Toivio oli intohimoinen keksijä. Hänellä on useita patentteja, joista tunnetuin on pitkäaikaispotilaille tarkoitettu patja makuuhaavoja estämään. Omakotitalonsa verstaalla Toivio vietti lukemattomia työtunteja haalareissaan keksintöjä suunnitellen.

Toivion luovuus kukoisti kuolemaan saakka ja hän nautti saadessaan ideoida mm. kasteluveden tuottamiseksi kuivuudesta kärsiville kolkille.

Hän harrasti liikuntaa ja oli taitava telinevoimistelija. Voltit ja käsillä seisomiset kuuluivat repertoaariin myöhäiselle iälle ja hän hiihti useita Pirkan- ja Finlandia-hiihtoja, kunnes sairauden myötä vaihtoi pyöräilyyn.

Risto Mokka
Martti Talja
Kirjoittajat ovat Ilkka Toivion ystäviä ja työtovereita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit