Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työlainsäädännön vahva vaikuttaja

Pentti Itkonen 1943–2015

Ihmiset
 
Heikki Liede Markku Lemmetty Reijo Virtanen
Pentti Itkonen
Pentti Itkonen

Lakimies Pentti Olavi Itkonen kuoli sairauskohtaukseen 72-vuotiaana Helsingissä 4. kesäkuuta. Hän oli syntynyt 7. maaliskuuta 1943 Oulussa.

Itkonen teki yli 30 vuotta kestäneen elämäntyönsä työmarkkinakeskusjärjestö Akavan lakimiehenä. Hän tuli Akavaan vuonna 1972 hoitamaan yksityisen sektorin, yksittäisten akavalaisten jäsenten ja myös jäsenyhdistysten asioita.

Itkosesta kehittyi yksi keskeisimmin ja monipuolisimmin Suomen työlainsäädäntöön ja työsopimuskäytäntöihin vaikuttaneista työmarkkinoiden asiantuntijoista.

Itkonen ajoi yrityskohtaisten yhdistysten toimintamahdollisuuksien parantamista rakentamalla lakimiesverkostoja, hoitamalla itse vaikeimpia työoikeudellisia tapauksia ja kouluttamalla tuhansia luottamusmiehiä. Hän opetti työlainsäädäntöä myös Helsingin kauppakorkeakoulussa.

Asiantuntemus loi vahvan aseman työoikeuskysymyksissä ja hän olikin Akavan itseoikeutettu edustaja työsopimusasioita koskevissa toimikunnissa, komiteoissa ja tuponeuvotteluissa. 2000-luvun alun vuosilomalakikomitean tulos oli Itkoselle pettymys, sillä hän olisi halunnut pätkätyöläisille paremman työaikaturvan.

Työsuojelu oli vahvasti politisoitunut 1970-luvulla, ja yksityisalojen järjestöjen puuhamiehet karsastivat koko käsitettä. Se ei häirinnyt Itkosta. Käsitteen läpiviennissä oli nieltävää niin lainsäätäjille, työnantajille kuin omille joukoillekin. Itkonen oli tapansa mukaan sinnikäs vaikuttaja ja käsite kirjattiin työsuojelulainsäädäntöön työkyvyn hoitamisen tasoksi.

Hän oli Työsuojelurahaston hallituksessa perustamisvuodesta 1979 yhtäjaksoisesti eläkkeelle jäämiseensä 2003 saakka.

Itkonen kutsuttiin Päätoimittajien yhdistyksen juridiseksi avustajaksi. Hän oli viime vuosiin asti luotettava tuki päätoimittajille, joiden työpaikoista oli tullut tuulisia.

Eläkevuotensa Itkonen jakoi Ahlaisten ja pääkaupunkiseudun välillä. Satakuntaan häntä vetivät tyttären perhe, metsästys, kalastus ja vapaa-ajan viettopaikka. Pääkaupunkiseutu oli tukikohta monille lakimiesyhdistysten ja maanpuolustustyön toiminnoille.

"Pena" oli avulias ja ehdottoman luotettava. Hän katsoi puhuessaan silmiin ja vaati samaa myös itselleen puhuttaessa. Hän oli toisinaan uuvuttavankin perusteellinen, mutta sanottava tuli aina selväksi.

Heikki Liede
Markku Lemmetty
Reijo Virtanen
Kirjoittajat ovat Pentti Itkosen ystäviä ja työtovereita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit