Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori upotti ajopuuteorian

Anthony F. Upton 1929–2015

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Anthony F. Upton
Anthony F. Upton

Pohjoismaiden historian professorina Skotlannissa St. Andrewsin yliopistossa työskennellyt Anthony F. Upton kuoli äkillisesti 4. heinäkuuta kotonaan St. Andrewsissa 85-vuotiaana. Hän oli syntynyt 13. lokakuuta 1929 Stockton on Teessa.

Englantilainen Upton tuli Suomessa tunnetuksi useilla poliittista historiaamme käsitelleillä teoksillaan.

Hän kiinnostui Suomen poliittisesta historiasta suomalaissyntyisen puolisonsa Sirkan kautta. Upton kuului Britanniassa vaikuttaneeseen englantilaisten Suomen historian merkittävien tutkijoiden piiriin, jossa olivat myös muun muassa Bill Mead, John Screen, David Kirby ja Michael Branch.

Uptonin teoksista tunnetuin on Välirauha (1965). Teoksessaan Upton kuvaa Suomen joutumisen jatkosotaan. Hän ei hyväksynyt tuolloin yleistä suomalaista käsitystä Suomesta viattomana provosoimattoman hyökkäyksen uhrina, mikä tunnetaan ns. ajopuuteoriana.

Upton katsoi, että Suomen johtajat tekivät tietoisia valintoja. "Minä hylkään ajatuksen historiallisesta välttämättömyydestä häpäisevänä ja ihmisarvoa alentavana. Uskon, että perimmältään ihminen ratkaisee kohtalonsa omilla päätöksillään."

Uptonin ja muiden ulkomaisten tutkijoiden esittämä näkökanta voitti ja sai toistaiseksi lopullisen muotonsa Mauno Jokipiin teoksessa Jatkosodan synty (1987).

Uptonin Suomen historiaa koskeva pääteos on Vallankumous Suomessa 1–2 (1981, 1982). Siinä kuvataan yksityiskohtaisesti Suomen poliittisen historian suurin tragedia, sosialistien aseellinen vallankumous ja sen kukistamiseksi käyty sisällissota 1918.

Teos ei kuitenkaan ole – vielä – saavuttanut ansaitsemaansa asemaa eikä Välirauha-teoksen mainetta, kenties siksi, että Uptonin kritiikin kärki kohdistui nyt suomalaisen vasemmiston synkimpään erehdykseen, joka halutaan unohtaa.

Vuotta 1918 koskeva runsas kirjallisuus on edelleen keskittynyt pääosin sisällissodan julmuuksiin, uhreihin ja jälkiselvittelyihin, mutta jättänyt sivummalle sodan syyn eli tietoisena valintana tehdyn vallankumouksen ja siihen johtaneen kehityksen. Siis ajopuuteorian upotus tämäkin.

Upton oli parhaan brittiläisen narratiivisen koulukunnan ammattihistorioitsija, joka antoi panoksensa keskusteluun perusteellisten ja kestävien teostensa kautta. Upton vihittiin Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan kunniatohtoriksi 2000.

Upton toimi St. Andrewsissa vanhempana lehtorina, apulaisprofessorina ja 1983 alkaen professorina siirtyen eläkkeelle 1996. Hän kirjoitti seitsemän teosta ja runsaasti muita julkaisuja. "Kerralla valmista tekstiä", teosten suomentaja Sirkka kuvaa miehensä työtapaa.

Anthony Upton oli aktiivinen labour-puolueen jäsen. Hän oli avulias ja osallistui perheen kolmen pojan hoitoon.

Uptonit olivat Skotlanti–Suomi-seuran perustajia ja avasivat kotinsa suomalaisopiskelijoille. Luonteeltaan hiljainen Anthony istui lempinojatuolissaan, tunnetusti silmät kiinni. Moni vieras erehtyi, ei hän nukkunut, vaan kuunteli tarkasti.

Martti Häikiö
Eeva Simola
Kirjoittajat ovat Anthony F. Uptonin kollega ja perheystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit