Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman ensimmäinen malmikoira Suomessa

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat

Suomalaiset malminetsijät ovat kaikessa hiljaisuudessa kouluttaneet nelivuotiaan schäferkoiran malminhakijaksi. Malmikoira Lari pystyy haistamaan rikkikiisun, jota esiintyy yleensä maamme malmimineraaleissa.

Lari on tiettävästi maailman ainoa malmikoira, ja sen koulutus on pidetty tarkoin salassa. Koulutuksen ja tutkimuksen viimeistely tapahtuu geologisen tutkimuslaitoksen eräässä tukikohdassa Virtasalmen Hällinmäessä lähellä Mikkeliä, ja selontekoa suomalaisten geologien saavutuksesta voidaan odottaa lähiaikoina.

Laria on koulutettu pennusta pitäen, ja se pystyy löytämään rikkikiisua sisältävän lohkareen jopa turpeen alta. Rikkikiisua etsivät tavallisesti Virtasalmella tutkimuslaitoksen palkkaamat apulaiset vasara kädessä hakaten ruosteisia kiviä.

Lari on opetettu suunnilleen samoilla menetelmillä kuin sodan aikana miinojen etsintään koulutetut koirat; eli koiran hajuaisti tehdään herkäksi määrätyille aineille, ja hajun tuntiessaan koira ilmoittaa siitä haukkumalla.

Lari pystyy etsimään malmia vain isäntänsä mukana tietäessään tekevänsä hänelle palveluksen. Larin isännällä Pentti Mattssonilla on huostassaan myös Sari-niminen malmikoiran pentu, joka valmistuu seuraamaan isänsä Larin jälkiä malmin vainuamisessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit