Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anoreksiasta parantunut laulava psykologi vastustaa kehon kurittamista – "Kroppa on liian monille näyttelyesine"

"On mahdotonta olla onnellinen omissa nahoissaan, jos jatkuvasti kärsii riittämättömyyden tunteesta."

Ihmiset
 
Tomi Nordlund
Alma Sipilä tekee rakkauslauluja tilauksesta
Alma Sipilä tekee rakkauslauluja tilauksesta
Tamperelainen Alma Sipilä säveltää hää- ja rakkauslauluja yksilöllisiin tarpeisiin. Tässä kuultava Tahdon-kappale on tosin herättänyt jo laajempaakin kiinnostusta.

Vuosia sitten Alma Sipilällä oli tapana kävellä kaduilla apeana ja katse maassa laahaten.

"Tunsin itseni niin iljettäväksi ja rumaksi, etten halunnut kenenkään näkevän minua", hän sanoo.

Kolme nopeaa

Näin voit paremmin!

1. "Tiedosta, että kulttuurimme kauneusihanteet ovat paitsi epäterveitä, äärimmäisen kapeita ja yksipuolisia, myös epätodellisia, kiitos kuvankäsittelyn ja kosmetiikan."

 

2. "Pysähdy hetkeksi miettimään tätä: Täsmälleen sinun kaltaistasi ihmistä ei ole koskaan ollut eikä tule koskaan olemaan. Sinun kauneutesi on korvaamatonta."

 

3. "Vaali hyvinvointiasi siksi, että ansaitset hyvän olon eikä siksi, että sinun tulisi kelvataksesi suorittaa itsellesi 'täydellinen' keho. Uskalla luottaa kehosi tuntemuksiin. Yhtä ja oikeaa tietä terveyteen ei ole olemassa."

Anoreksiasta sittemmin parantunut tamperelainen laulaja–lauluntekijä ja psykologi kutsuu itseään kehorakkausradikaaliksi. Sipilä vastustaa laihdutushulluutta ja kehon vääränlaista kurittamista. Hänen mukaansa kroppa on liian monille näyttelyesine tai päänkantoteline, jota tarvitsee jatkuvasti täydellistää. Riittävyyden tunne karkaa kuitenkin aina vain kauemmaksi.

Sipilä puhuu kauneusvallankumouksesta. Sen ideana on tuoda näkyväksi sitä, kuinka valmiiksi pureskeltu kaupallinen länsimainen kauneuskäsityksemme on. Kauneus on Sipilälle pikemminkin monimuotoisuutta ja ainutkertaisuutta – ei sitä, että kaikkien olisi näytettävä siltä tietyltä supermallilta.

"Kaikki tämä rajoittaa järjettömästi etenkin naisten elämää. On mahdotonta olla onnellinen omissa nahoissaan, jos jatkuvasti kärsii riittämättömyyden tunteesta."

Aidon hyvinvoinnin tielle tungeksivat liian tiukat treeniohjelmat ja -tavoitteet, jotka usein yhdistyvät stressaavaan työarkeen. Sipilä kannustaa ihmisiä kuuntelemaan kehoaan ajatuksella. Hänelle ihmiskroppa on loppuelämän matkassa kulkeva kumppani, josta saa myös tukea ja turvaa.

"Tämä elämisen, kokemisen ja nauttimisen mahdollistava ihmeellinen keho tekee joka hetki parhaansa ollakseen minun puolellani. Omista epätäydellisistä valinnoistanikin huolimatta se pyrkii jatkuvasti korjautumaan, uudistumaan ja palautumaan tasapainoon."

Lauluja tekevä kehonrakastaja myöntää olevansa vahvasti herkkä luonne, jolle tunneskaalan ääripäät ovat tuttuja. Anoreksiasta paraneminen on sekin osaltaan ollut myös oman sielunmaiseman kanssa sinuiksi tulemista.

Tampereen Pyynikintorin laidalla syntyykin takuuherkkää suomenkielistä popmusiikkia suurella sydämellä.

Sipilä esiintyi ensi kertaa soolona Tampereella vuonna 2009. Pianonsoitto oli tuolloin auttavaa ja esiintyminen monin puolin kömpelöä, mutta jostain oli aloitettava. Viime vuodet hän on keikkaillut, kirjoittanut kappaleita ja valmistellut esikoislevyään.

"Niin, ja itseäni", hän naurahtaa.

Yleisön palaute on pitänyt Sipilän kiinni musiikinteossa. Keikka on mennyt hänen mielestään hyvin, jos yksikin ihminen liikuttuu kyyneliin.

Lokakuussa ilmestyy monipuolisella bändisoundilla kulkeva esikoisalbumi. Sipilä julkaisee levynsä itse. Sen tuottajana häärii ansioitunut vaihtoehtorock-mies ja Risto-yhtyeen keulakuva Risto Ylihärsilä.

Herkkä taiteilija kirjoittaa myös rakkauslauluja tilauksesta, useimmiten hääpareille. Kolme vuotta sitten Sipilän tuttavapariskunta oli menossa naimisiin, ja he pyysivät häntä laulamaan häissään. Sopivaa kappaletta ei kuitenkaan löytynyt, joten Sipilä kirjoitti parille biisin itse.

Lauluja rakastaville on tähän mennessä sävelletty kymmenisen kappaletta. Häiden ohella artistin lauluja on tilattu joululahjaksi Kaliforniaan ja vuosipäivän kunniaksi Skotlantiin.

Hääbiisin synty ei ala pianon äärestä, vaan ensiksi Sipilä haastattelee laulun tilaajia. Esiin nousee poikkeuksetta jokin lause tai teema, josta muodostuu kappaleen ydin.

Voisi kuvitella suomalaisen helposti säikähtävän, kun ventovieras tulee kyselemään parisuhteesta mitä intiimimpiä asioita.

"Oho-reaktioita on kieltämättä tullut, mutta kärsivällinen luottamuksen rakentaminen ja kuunteleminen synnyttävät lopulta hääparillekin antoisaa keskustelua, jonka pohjalta kappale on hyvä rakentaa", Sipilä painottaa.

Anoreksiasta parantunut Alma Sipilä tekee lauluja paitsi itselleen myös rakastuneille pareille.
Anoreksiasta parantunut Alma Sipilä tekee lauluja paitsi itselleen myös rakastuneille pareille.

Parasta biisitilauksesta tulevaa palautetta on se, jos pariskunta kertoo kuuntelevansa lauluaan vielä pitkänkin ajan kuluttua. Sipilä uskoo, että rakastumisen tunne on läsnä arjessa vaihtelevasti. Toisen kanssa eläminen ja rakastaminen on valinta, joka on haluttava tehdä aina uudestaan.

Artisti toivoo, että hänen laulunsa voisivat muistuttaa siitä, kuinka vahva rakastamisen tahto on kappaletta tehtäessä ollut.

"Musiikilla on muutenkin mieletön voima. Sen lisäksi, että tärkeät biisit palauttavat menneisiin hetkiin ja muistoihin, ne uudistavat ja vahvistavat meitä tässä ja nyt."

Tomi Nordlund
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit