Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tennistä, yleisurheilua, uintia, golfia – Helsingissä vietettiin kesällä aikaa urheillen

Ihmiset
 
Piirros Suomen mestaruusturnauksen tennispelaajista Helsingin Sanomissa vuonna 1915.
Piirros Suomen mestaruusturnauksen tennispelaajista Helsingin Sanomissa vuonna 1915.

Suomalaiset ja helsinkiläiset olivat sata vuotta sitten innokkaita urheilun harrastajia. Kesälajeista uinti, yleisurheilu ja jalkapallo olivat kansan lajeja. Yläluokka suosi purjehdusta, golfia ja tennistä, jota tuolloin myös verkkopalloksi nimitettiin.

Rahan ollessa urheilutoiminnassa tiukassa keräsivät uimaseurat varoja suosituilla uimanäytöksillä. Tapahtumien ohjelmistoon kuului uimahyppyjä, taitouintia ja joskus jopa lyhyitä altaassa esitettyjä näytelmiä.

Helsingin Sanomat kirjoitti heinäkuun lopulla 1915 Helsingin Uimaseuran järjestämästä uimanäytöksestä Kaivopuiston rannassa Ursinin uimalaitoksella: "Näytöksiä on aikaisemmin pidetty vain sunnuntaisin, mutta nyt on tultu huomaamaan, että näitä sunnuntainäytöksiä eivät kaikki pääkaupunkilaiset ole tilaisuudessa seuraamaan, sillä matkustaahan sunnuntaisin suuri joukko helsinkiläisiä maalle ja läheisille saarille. –– Eilinen näytös onnistui hyvin. Miesten juniorikilpailu suorissa kerroshypyissä oli aika hauska kilpailu. Mukana oli sekä nuoria että vanhoja. Muista ohjelmanumeroista mainittakoon nti Vieno Lindin mainio esitys taideuinnissa. Sukelluksia oli useita. Kuviokellunta onnistui lopussa hyvin, vaikkakaan alku ei ollut lupaava."

3. elokuuta 1915 kertoi HS alkutunnusteluista Suomen ja Ruotsin välisissä yleisurheilumaaotteluissa: "Ruotsista on saapunut tänne lyhyt vastaus suomalaisten ehdotukseen, että tänä vuonna pidettäisiin Ruotsin ja Suomen välillä liittokilpailuja kenttä- ja rataurheilussa. Ruotsalaiset kannattavat ehdotusta ja lupaavat suomalaisille matka-avustusta 1,800 kruunua. –– Ruotsalaisten ehdottamaan kilpailuohjelmaan tahtovat suomalaiset 10,000 m. juoksun 5,000 m. asemesta sekä lisäksi 3-loikkauksen ja painonheiton."

Aloitteentekijän Lauri "Tahko" Pihkalan ponnistelut eivät vielä tuolloin tuottaneet tulosta vaan urheilutapahtuma jäi poliittisista syistä toteutumatta. Vasta syyskuussa 1925 kilpailtiin Helsingissä ensimmäinen Suomi-Ruotsi-maaottelu, jonka Suomi voitti pistein 99–85.

Yleisurheiluinnostus Suomessa oli voimissaan. Helsingin Eläintarhan kentällä pidetyissä koitoksissa oli mahdollisuus harrastaa yleisurheilua ja kerätä urheilumerkkisuorituksia omaan tuloskirjaansa myös kuntoilumielessä. "Merkkikilpailut eroavat muista kilpailuista pääasiassa siinä, että kukin osanottaja yrittää suorittaa eri urheilulajeissa I:n, II:n ja III:n luokan luokkamerkkivaatimuksia, joten varsinaista kilpailua eri henkilöiden kesken ei synny. Urheilumerkkikokeita suoritetaan vasta ensimmäistä vuotta, mutta kaikesta päättäen on tämä kilpailumuoto pääasiassa osunut oikeaan, koska nyt jo on eri osiin maata myyty yli 4,000 kpl. urheilumerkkituloskirjoja ja uusia tilauksia saapuu yhtenään. Merkkikokeita suorittaa moni sellainen, joka ei ennen viitsinyt harjoitella."

Tennis tuli Suomeen 1800-luvun lopulla ja ensimmäinen tennisseura syntyi Viipurissa. Keväällä 1911 pidetyssä kokouksessa hyväksyttiin lajin säännöt ja perustettiin Suomen Verkkopalloliitto. Seuraavana vuonna käytiin lajin ensimmäiset mestaruuskilpailut.

HS raportoi elokuun alussa kolmannesta maan tennismestaruusturnauksesta Kulosaaressa, johon naisetkin ottivat osaa ensimmäistä kertaa. Kilpasarjoina olivat miesten ja naisten kaksinpeli, miesten nelinpeli sekä sekanelinpeli. Pelaajien joukosta löytyy Suomen teollisuushistoriasta tuttuja sukunimiä.

"Verkkopallopelaajamme ovat järjestäneet kesäkilpailunsa peräkkäin, niin että muodostuu jonkinlaisia tennispeliviikkoja, kuten purjehtijoilla on purjehdusviikkonsa –– Brändön uusilla tennisradoilla kentät olivat eilen ensi kertaa käytännössä ja olivat hyvässä kunnossa. Pääkaupungin verkkopalloilijat, jotka ovat tottuneet sellaisiin huonoihin kenttiin kuin esim. kaupungin omat kentät Kaisaniemessä ovat, pitivät tietysti Brändön uusia kenttiä hyvinä, mutta viipurilaiset ovat jo tottuneet asettamaan vieläkin suurempia vaatimuksia tenniskentille ja pitivät Brändön kenttiä liian kovina ja koverina. ––

Naisten kaksinpelissä voitti ensiksi Anita Catani Martha Fazerin 6–4, 6–2. Sitten alkoi kaunein ja monipuolisin verkkopallopeliottelu mitä Helsingissä moneen aikaan on ollut. Nti Marianne Hackman Viipurista ja 'Helsingin mestari' Ingrid Schildt pelasivat näet keskenään hyvin. Nti Hackman on vasta 15-vuotias, mutta käyttelee siitä huolimatta tennismailaa nasevasti. Hänen lyöntinsä ovat kovia ja pitkiä, mutta servauksensa eli syöttämisensä huono."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit