Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jaakko Heinimäki: "Kristittynä oleminen ei ole elämistä katekismusta toitottavana magnetofonina"

Musisoiva pappi osti postimyynnistä mandoliinin ja soitto-oppaan – ja päätyi pian bändiin

Ihmiset
 
Markus Jokela HS
Mandoliinia soittava pappi ja tietokirjailija Jaakko Heinimäki pätevöityi viime vuonna myös työnohjaajaksi.
Mandoliinia soittava pappi ja tietokirjailija Jaakko Heinimäki pätevöityi viime vuonna myös työnohjaajaksi. Kuva: Markus Jokela HS

"Mielestäni kristinuskossa on aika vähän kysymys siitä, että minulla on oikeat Jumalaa koskevat mielipiteet", linjaa Jaakko Heinimäki ja jatkaa:

"Toki oppi on tärkeä asia, mutta kristittynä oleminen ei ole elämistä katekismusta toitottavana magnetofonina."

Miete on ehtaa Heinimäkeä. Tärkeilemätön ja suora, kepeältä vaikuttava mutta silti punnittu.

Tuollaisena ajattelijanahan hänet on tunnettu niinä jo yli 20 vuotena, joina hän on ahkeroinut tietokirjailijana ja toimittajana, kiertänyt puhujana ja tehnyt seurakuntapapin töitä.

Vapaaksi kirjoittajaksi vuonna 2001 ryhtynyt Heinimäki on kirjoittanut muun muassa pyhimyksistä, etiikasta ja huumorin suhteesta uskontoon.

Syksyllä ilmestyvä Kerettiläisen käsikirja kertoo niistä kamppailuista, joissa kristillinen oppi muovautui.

"Kuuluisin kerettiläinen oli Areois, joka 300-luvun alussa esitti, ettei Jeesus ole Jumala vaan vain saanut tältä erityisen tehtävän. Tällaiset ajatusmallit eivät ole vieläkään hävinneet", huomauttaa Heinimäki.

Porissa syntynyt, Vaasan kautta lapsena Lohjalle siirtynyt Heinimäki aloitti teologian opinnot Helsingissä 1985.

Hän asui Itä-Pasilassa Hoasin asuntolassa. Siellä oli myös nuori teatterikoululainen Taisto Reimaluoto, jonka kommentti naurattaa yhä.

"Hän sanoi, että ollaan niin kuin sirkusalalla kummatkin."

Heinimäki tuntee toki kliseet, joiden mukaan papit ovat vähän hassuja tai hirveän tuomitsevia. Monien ihmisten asenne pappeihin muistuttaa hänestä myös sitä, miten Yhdysvalloissa valkoinen keskiluokka suhtautuu afroamerikkalaisiin.

"Ne on kaikki sellaisia! Paitsi se minun tuntemani, SE on erilainen!" hän imitoi.

Heinimäellä on tallella lapsuudestaan ääninauha, jolla hän esittää Pelastusarmeijan lastentarhassa eli seimessä oppimiaan hengellisiä lauluja. Niiden jälkeen kuuluu Irwin Goodmanin Ryysyranta.

Puretaanpa tuo miksaus osiinsa. Heinimäki auttaa.

"Sanoman julistaminen on minulle valmiutta omin käsin tehdä totta siitä Kristuksen rakkaudesta, josta niin helposti puhutaan kauniita sanoja. Luulen, että seimestä jäi tuo siemen pikkupojan sieluun."

Ryysyranta täydentää kuvan.

Heinimäki onkin vähän kuin teologian Irwin. Pappi, joka vaalii sosiaalista kristillisyyttä. Hän puhuu pitkään empatiasta yleisinhimillisen etiikan pohjana ja painottaa, ettei ole mitään erityistä kristillistä etiikkaa. Sen sijaan on olemassa kristillinen motivaatio toimia eettisesti.

Hän kannattaa myös aitoa dialogia erilaisten rajojen yli, ja kertoo yhden tapansa tukea sitä.

"Ekumeeninen ja Uskontojenvälinen Karmeliittayhteisö järjestää hyvin hiljaisia, mietiskelevään rukoukseen keskittyviä messuja, joita käyn välillä pitämässä."

Heinimäki tunnetaan myös harrastuksistaan, joita ovat viinit, ruoanlaitto ja musiikki.

Niistä ensimmäisen arvokas bonus ovat olleet uudet ystävät. Kun lempiviinit tulevat Rhônen, Elsassin, Bordeaux'n ja Valpolicellan alueilta, sillä on ollut ikäviäkin seurauksia.

"En juuri voi ravintolassa enää tilata talon punaviiniä. Poispilattuna joisin mieluusti vain hyviä viinejä."

Kun Heinimäen nyt jo aikuiset pojat olivat pieniä, hän kokkasi kotona paljon. Siitä hän myöntää sittemmin luistaneensa.

Musiikkipuoli voi silti hyvin. Hän on mukana vanhaa folkia soittavassa bändissä Petty Pilgrims, jolta on juuri tullut ensilevy Eedeniksi luultiin.

Läppäriltään hän esittelee bändinsä versiota Goodnight Irenestä. Se irtoaa tunteella.

Bändikuvio kasvoi kuuden vuoden takaisesta keski-iän kriisistä. Silloin Heinimäki mietti, josko vielä oppisi jonkin uuden taidon. Hän osti postimyynnistä mandoliinin ja aloittelijan soitto-oppaan. Taidot tosin alkoivat kehittyä vasta sitten, kun hän pääsi musiikkipedagogi Markus Rantasen oppilaaksi.

Lauluntekijä AP Sarjannon tarjous liittyä bändiin yllätti mandoliinimiehen silti täysin.

"Hän siis pyysi mukaan lähes soittotaidottoman miehen! Ehkä siksi, että habitukseltani sovin kulahtaneen näköisten miesten joukkoon. No, bändissämme on tätä nykyä myös yksi nainen."

Nykyisin banjoakin soittava Heinimäki sipaisee partaansa.

"Sääliksi käy ihmistä, jolla ei ole bändiä, sillä hän on kuin lastu laineilla. Tuo on lähes mottoni, vaikka en sitä edes ajattelisi kielikuvana."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit