Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsäneuvos osasi sovitella kiistoja

Pentti Roiko-Jokela 1941–2015

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Pentti Roiko-Jokela
Pentti Roiko-Jokela

Metsäneuvos, metsätieteen tohtori Pentti Roiko-Jokela kuoli syöpään Espoossa 1. heinäkuuta. Hän oli 73-vuotias, syntynyt 21. joulukuuta 1941 Kannuksessa.

Metsänhoitajaksi valmistunut Roiko-Jokela siirtyi 1969 tutkijaksi Sveitsin Metsäntutkimuslaitokseen. Hänen väitöskirjansa, joka käsitteli digitalisoitua puun arvon optimointia, hyväksyttiin Zürichin teknillisessä korkeakoulussa 1974. Siitä tuli oman alansa perusteos.

Roiko-Jokela palasi Suomeen puuntuotostutkijaksi Metsäntutkimuslaitoksen Rovaniemen asemalle, jonka johtajaksi hänet nimitettiin 1982. Metsähallituksen suunnitteluosaston johtajaksi valinta 1984 toi hänet Helsinkiin. Hän ajoi muutoksia valtionmetsien suunnittelurutiineihin, ja pian muutokset laajenivat metsien monipuolisempaa käyttöä koskevaksi. Vuonna 1987 hänestä tuli tuotanto-osaston johtaja.

Roiko-Jokelan ura Metsähallituksessa jatkui eläköitymiseen saakka 2005. Sinä aikana Metsähallitus koki suuria muutoksia. Valtion keskusvirastosta tuli moderni liikelaitos, jonka organisaatiota muutettiin useaan otteeseen. Lisäksi Metsähallitukseen oli vuonna 1983 muodostettu erillinen, ympäristöministeriön ohjaama luonnonsuojeluyksikkö, mikä toi mukanaan oman sävynsä viraston toimintaan.

Roiko-Jokela nimitettiin 1992 Metsähallituksen kiinteistö- ja omaisuuspalvelujen johtajaksi, jota tehtävää hän hoiti eri nimikkeillä työuransa loppuun saakka. Valtion maaomaisuuden keskittäminen Metsähallituksen hoitoon, uusien metsäalueiden hankinta sekä ympäristökysymykset näyttelivät näinä vuosina keskeistä osaa työtehtävissä.

Roiko-Jokela teki toisen elämäntyönsä Metsämiesten Säätiössä, jonka hallituksen jäsenenä hän oli vuodesta 1990 20 vuoden ajan, puheenjohtajana 15 vuotta. Hänen aikanaan Säätiö vahvisti asemansa metsäalan johtavana mesenaattina, mikä näkyi myös Säätiön varallisuudessa sekä myönnettyjen apurahojen määrässä.

Työtehtävissään Roiko-Jokela oli ahkera, määrätietoinen ja sovitteleva. Sovittelutaitoa tarvittiin erityisesti metsätalouden ja ympäristöliikkeen välisten kiistakysymysten selvittelyssä. Monen muun keskipohjalaisen tapaan hän oli seurallinen ja osallistui vilkkaasti keskusteluihin. Hän ymmärsi huumoria ja viljeli sitä itsekin.

Työ oli Pentti Roiko-Jokelalle myös harrastus, hän paneutui työtehtäviinsä perusteellisesti.

Kotiseutu Kannuksessa oli rakas, ja hän viettikin Lestijoen kesämökillään lomaansa joka kesä. Myös Suomusjärven maisemat tulivat hänelle työn puolesta tutuiksi. Kädentaitojaan hän pääsi käyttämään niin mökillään kuin tyttärensä hirsitalon rakennustyömaalla.

Esko Pakkanen
Kirjoittaja on ystävä ja
kurssitoveri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit